Vineri, 11 Noiembrie 2011 20:56 |
Regimul alimentar in diabetul zaharatDiabetul zaharat este o suferinta ce afecteaza intregul organism uman si este cauzat de incapacitatea pancreasului de a secreta un hormon – insulina – in cantitatea necesara. In lipsa acestui hormon, celulele corpului nu pot prelucra si utiliza principala sursa de energie aflata in sange – glucoza (zaharul). Nefiind consumata, glucoza provenita din alimente, persista in sange in cantitate superioara valorilor obisnuite (hiperglicemie), desi celulele sufera datorita lipsei de energie. Acest aspect explica si persistenta senzatiei de foame la diabeticul dezechilibrat. Pentru a functiona in aceasta situatie, organismul incearca sa obtina energie din proteinele si grasimile provenite din alimentatie, dar si din propriile proteine si grasimi. Din aceasta cauza, desi diabeticul mananca aparent normal, scade progresiv in greutate. In plus, aceste eforturi duc la cresterea in si mai mare masura a glucozei in sange. La valori de peste 100 mg/100 ml sange, glucoza incepe sa se piarda prin urina (glicozurie), atragand dupa sine si apa. Astfel, diabeticul urineaza foarte des si pierde multe lichide de aici si senzatia permanenta de sete. Utilizarea grasimilor drept sursa de energie duce la formarea unor produsi numiti corpi cetonici.Prezenta lor in aerul expirat confera diabeticului mirosul de acetona (mere fermentate), iar prezenta lor in urina poate fi evidentiata prin metode de laborator. Aparitia corpilor cetonici este o dovada a tulburarilor ce caracterizeaza un diabet dezechilibrat. Chiar daca dezechilibrul metabolic nu duce la complicatii acute (come), prelungirea acestuia in timp poate provoca complicatii cronice, afectand nervii si vasele de sange, mai ales la nivelul rinichilor, ochilor si membrelor inferioare.Factorii care afecteaza si influenteaza concentratia de glucoza in sange sunt: aportul alimentar (ce creste glicemia), tratamentul medicamentos (ce scade glicemia) si exercitiul fizic (ce scade glicemia).Alimentatia pacientului diabeticO alimentatie echilibrata si corespunzatoare e componenta esentiala a tratamentului diabetului zaharat. Alimentatia trebuie sa asigure reducerea aportului de colesterol si zaharuri simple.In functie de continutul de zaharuri se disting 3 grupe mari de alimente:Alimentate ce nu contin practic zaharuri si se pot consuma fara restrictie§ Carne si derivate din carne, slaba in grasimi;§ Peste proaspat si conservat;§ Legume: varza de orice fel, conopida, salata verde, spanac, macris, urzici, dovlecei, fasole si mazare verde, ridichi, rosii, vinete, ardei, castraveti, ceapa verde, etc sub forma proaspata sau gatita. Fac exceptie fasolea si mazarea uscata ce sunt interzise, precum si radacinoasele (morcov, telina, patrunjel, sfecla) care pot fi consumate fara restrictie, doar crude;§ Ouale, nu mai des de 3 ori pe saptamana.Alimente cu continut de zahar ce trebuie obligatoriu cantarite§ Fructe proaspete: mere, fragi, capsuni, caise, piersici, cirese, visine, pere, gutui, zmeura, mure, pepene verde, etc. Tot aici se includ si morcovul, telina, patrunjelul si sfecla cand sunt fierte;§ Lapte, iaurt, sana, chefir;§ Cartofi (indiferent de modul de preparare), orez, gris si paste fainoase;§ Paine, indiferent de tip;§ Mamaliga, poate inlocui o parte din paine. Cand este foarte moale se echivaleaza 400 gr de mamaliga cu 100 gr paine, iar cand e foarte tare 200 gr de mamaliga cu 100 gr de paine.Cantitatea si proportia in care aceste alimente vor fi prezente in ratia zilnica e strict individualizata si se stabileste de catre medic.Alimente cu continut ridicat de zaharuri si, deci interzise:§ Fainurile, biscuitii, legumele uscate (mazare, fasole, linte, bob), castane, ciocolata, prajituri, bomboane, dulceturi, siropuri, zahar, miere, halva, rahat, inghetata, suc de fructe indulcit cu zahar, bere, vin dulce, must, struguri, prune, banane, smochine.Facultativ§ Nuci si alune permise ocazional in cantitati mici;§ Bauturi alcoolice, daca nu sunt alte motive pentru a fi interzise, sunt acceptate ocazional, in cantitati mici la mese (vin sec alb, votca, coniac, tuica);§ Ceai si cafea, daca nu sunt contraindicatii, indulcite cu zaharina;§ Condimente de orice fel, fara insa a exagera.Observatii§ Retetele utilizate trebuie sa permita cantarirea alimentelor mentionate, si se prefera modalitatile simple de preparare;§ Diabeticul nu are nevoie de un aport proteic superior omului normal, excesul de carne este inutil;§ Legumele si zarzavaturile asigura volumul ratiei, trebuie insa asociate cu alimente cu continut de zaharuri;§ Se recomanda 3 mese principale (orele 7, 13, 19) si 2 gustari (orele 10, 16). Volumul se stabileste impreuna cu medicul specialist;§ Se urmareste ca greutatea corporala sa fie cat mai apropiata de cea ideala.Tratamentul medicamentos va fi stabilit de catre medic si daca se impune, va fi modificat tot de catre acesta. Ritmul si dozele prescrise vor fi respectate cu strictete. Orice schimbare a tratamentului fara acordul medicului poate fi deosebit de periculoasa.Efortul fizic scade glicemia, de aceea, cata vreme nu suprasolicita organismul si nu sunt alte motive care sa-l contraindice, miscarea fizica este recomandata.Recomandari generale. Evitati un stil de viata dezordonat si zbuciumat. Acordati mare atentie igienei personale (piele, curata, etc) si apelati la specialist la primul semn de infectie.Exemplu regim individualizatCarne – dupa dorintaPeste – dupa dorintaGrasimi – cu moderatieBranzeturi – dupa dorintaOua – 1-3 pe saptamanaLegume si zarzavaturi crude – din abundentaLapte, iaurt, sana, chefir – 500 ml/ziFructe proaspete si zarzavaturi fierte – 300 gr/ziCartofi, orez, gris, paste fainoase – 200 gr/ziPaine – 200 gr/zi
Newer news items:
Older news items:
|
Legenda populara a sarbatorii de Ignat Sarbatoarea zilei de 20 decembrie se numeste in popor Ignatul sau Ihnatul, Ignatul porcilor sau Inatoarea. Cu privire la patronul zilei, dorim sa va prezentam...
Read moreMonoliţii din Carnac Rocile şi pietrele, prin duritatea lor, prin perenitatea de care dau dovadă, uneori prin strălucirea şi coloritul lor, s-au impus imaginaţiei oamenilor, care le-au atribuit diferite puteri supranaturale....
Read moreDespre fericire si momentele de fericire Fericirea este un afect, o stare afectiva de o anumita durata care comporta o anumita durata care comporta o organizare interna spontana. A. Green a...
Read moreBranza de vaca preparare si caracteristici Branza de vaca este un produs foarte solicitat, mult apreciat de consumatori, datorita calitatilor sale nutritive si dietetice. Prepararea branzei de vaca a reprezentat forma cea...
Read moreCadourile de Craciun - ce sa oferim si ce sa nu oferim A sosit iarna, au sosit sarbatorile de iarna. Suntem inconjurati de familie si de prieteni. In aceste momente, simtim...
Read moreSemnificaţiile istorice şi evenimentele zilei de 15 noiembrie 1630 - A murit astronomul şi astrologul german Johannes Kepler, cel care a descoperit că Pământul şi planetele se mişcă în jurul Soarelui, pe orbite eliptice...
Read moreLucian Blaga - poezii Volumul Poemele luminii (1919) Din părul tău Înţelepciunea unui mag mi-a povestit odatăde-un val prin care nu putem străbate cu privirea,păienjeniş ce-ascunde pretutindeni firea,de nu vedem nimic din...
Read moreCelei care pleacă de Ion Minulescu Tu crezi c-a fost iubire-adevărată... Eu cred c-a fost o scurtă nebunie... Dar ce anume-a fost, Ce-am vrut să fie Noi nu vom şti-o poate niciodată...
Read moreMoscheea Albastra din Istanbul Turcia - istoric Moscheea Albastra sau Moscheea Imperiala Sultan Ahmet, Moscheea Sultanahmet este moscheea nationala a Turciei. Moscheea Albastra din Istanbul Turcia a fost construita intre anii...
Read moreCostumul femeiesc din Tara Oltului - Gateala si acoperamantul capului Felul de acoperire a capului era in trecut mult mai diferentiat decat astazi. Principala diferentiere era aceea determinata de...
Read moreCapitonarea usilor Usile de intrare in locuinte reprezinta intotdeauna o sursa de pierdere a caldurii din interior, chiar daca se efectueaza lucrari de etansare a usilor. Caldura patrunde prin insusi materialul...
Read moreHoroscop Berbec 2013 Afla ce prezic astrele si horoscopul pe 2013 pentru zodia Berbec: caracteristici generale, dragoste, cariera, bani si sanatate. Horoscop Berbec - Caracteristici generale 2013 Anul 2013 se anunta pentru...
Read moreHoroscop Balanta septembrie 2013 Afla horoscop Balanta septembrie 2013. Afla previziunile astrologice pentru luna septembrie 2013 pentru zodia Balanta: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreTratamente cu sare Sarea este condimentul esential pentru niste bucate gustoase, insa cea naturala, sub forma de cristale mari, are si efecte benefice pentru organismul nostru. 1. Scade colesterolul Beti de 3...
Read moreHoroscop Varsator august 2016 Afla horoscop Varsator august 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna august 2016 pentru zodia Varsator: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read moreMiezul de nuca si beneficii pentru sanatate Miezul de nuca este unul din cele mai consistente si sanatoase alimente cunoscute. In medie, valoarea energetica a 100 de grame de miez de nuca...
Read more