Interferente.ro Sanatate Alimentatie sanatoasa Pepenele galben beneficii

Miercuri, 04 Iulie 2012 04:00

Pepenele galben beneficii

 

Prin aroma sa unica si numarul redus de calorii, pepenele galben se numara printre cele mai populare fructe ale anotimpului vara. Mai mult decat atat, pepenele galben aduce beneficii nemaipomenite pentru sanatate.

 

Actiuni terapeutice

Pepenele galben are multiple actiuni terapeutice:

§         Imbunatateste sistemul imunitar;

§         Diminueaza senzatia de foame, avand totodata efect vitalizant, energizant, detoxifiant, diuretic-depurativ (se recomanda in obezitate, constipatie, afectiuni renale, hemoroizi, guta, reumatism)

§         Extern este utilizat pentru ingrijirea tenului.

 

Desi contine multa apa (88 %), ca si pepenele verde, pepenele galben ofera organismului si un aport considerabil de vitaminele A, B si C, potasiu, calciu si fibre. Fructul este sarac in calorii.

 

Compozitie

Din compozitia pepenelui galben (cantitati existente in 100 grame de fruct) amintim:

§         apa (g) - 91.8

§         calciu (mg) - 11

§         energie (kcal) - 28

§         fibre (g) - 0.9

§         fier (mg) - 0.3

§         glucide (g) - 6.6

§         lipide (g) - 0.1

§         magneziu (mg) - 11

§         proteine (g) - 1,1

§         vitamina B3 (mg) - 0.2

§         vitamina B5 (mg) - 0.1

§         vitamina B6 (mg) - 0.2

§         vitamina B9 (mg) - 8

§         vitamina C (mg) - 21.8

§         vitamina E (mg) - 0.1

 

Mod de folosire

§         In uz intern, pepenele galben se consuma in stare proaspata sau sub forma de dulceata, gem, salata de fructe. Fructele de pepene galben se pot consuma murate in otet, atunci cand sunt verzi si de marimea unei nuci.

§         In uz extern, miezul de pepene galben se poate folosi sub forma de cataplasma pentru arsurile usoare si inflamatii, iar sucul de pepene galben este folosit pentru ingrijirea tenului uscat.

 

Pepenele galben - beneficii

1.      Pepenele galben contine doar 80 de calorii pe 200 grame, ceea ce il transforma intr-un aliment ideal in timpul dietelor pentru slabire.

2.      Pepenele galben ajuta la detoxifierea organismului.

3.      Pepenele galben poate fi folosit si in tratarea constipatiei. Fructul este un bun laxativ, datorita fibrelor sale. Este recomandat persoanelor care sufera de constipatie, hemoroizi, guta, reumatism.

4.      Pepenele galben imbunatateste sistemul imunitar, ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor, datorita continutului de acid folic.

5.      Pepenele galben are o actiune benefica asupra sistemul digestiv, avand proprietati laxative si diuretice. Din aceasta cauza, fructul este recomandat in cazul persoanelor care sufera de constipatie si afectiuni stomacale.

6.      Pepenele galben este folosit cu succes (ca supliment alimentar) in tratarea anemiei si a tulburarilor de alimentatie, cum ar fi anorexia.

7.      Pepenele galben ajuta la scaderea tensiunii arteriale, reglarea ritmului cardiac si prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, datorita continutului de potasiu.   

8.      Pepenele galben ajuta vederea. Consumul acestui fruct (o felie de pepene galben) asigura cantitatea necesara de vitamina A, substanta responsabila pentru intarirea vederii. Mai mult decat atat, consumul de pepene galben aduce in organism si aportul necesar de betacaroten.

9.      Datorita aportului sau de vitamine si minerale, pepenele galben este recomandat pentru persoanele care sufera de diabet (ajuta la mentinerea echilibrului metabolic). Cu toate acestea, pepenele galben trebuie consumat cu moderatie de catre diabetici, deoarece are un continut foarte mare de zahar (aproximativ 13-14%). Pepenele galben contine vitaminele A, B si C, alaturi de calciu, fosfor, fier si potasiu. Acestea sunt absolute necesare in mentinerea echilibrului metabolic al diabeticilor.

10.  Pepenele galben ajuta in lupta cu stresul, datorita antioxidantilor naturali enzimatici.

11.  Pepenele galben s-a dovedit a fi foarte bun pentru functionarea optima a glandei tiroide.

12.  Substantele continute de pulpa fructului ajuta la reglarea glandelor sexuale si a hipofizei, de aceea medicii recomanda cateva felii de pepene galben in fiecare zi.

13.  Pepenele galben este recomandat in anemii si in guta, datorita aportului de minerale si vitamine.

14.  Pepenele galben poate ajuta si in bronsite sau tuse, facilitand expectoratia.

15.  Consumul de pepene galben ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi.

16.  Pepenele galben previne imbolnavirea de cancer, deoarece este bogat in antioxidanti.

17.  Consumul de pepene galben ajuta la disparitia starilor de nervozitate si oboseala.

18.  Pepenele galben este extrem de benefic in tratarea arsurilor solare. Se poate utiliza si in scop de vitalizare generala aplicand felii subtiri pe ten. Daca doresti sa cresti efectul, trebuie sa tii fructul inainte cateva ore la frigider, iar rezultatele sunt negresite.

19.  Pepenele galben este folosit cu succes si in cosmetica. Masajul cu suc de pepene galben tonifica si confera elasticitate pielii, calmeaza iritatiile si previne arsurile solare. De asemenea, pepenele galben ajuta la regenerarea tesuturilor. Mastile cu pepene galben sunt extrem de benefice pentru ten. In amestec cu lapte si putina miere, pepenele galben actioneaza asupra tenului, redandu-i aspectul neted si luminozitatea. Revigoreaza si hidrateaza in profunzime, masca fiind recomandata in special persoanelor cu ten uscat.

20.  Pepenele galben poate fi consumat ca atare sau poate fi folosit ca ingredient de baza in salate de fructe, poate fi transformat in nectar cu ajutorul unui blender, impreuna cu 2-3 lingurite de miere pentru a-i adauga savoare.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: