Sâmbătă, 11 August 2012 04:00

Maimutele

 

Maimutele sau primatele fac parte din categoria celor mai inteligente mamifere de pe pamant. Maimutele sunt animale cu o alcatuire superioara fata de celelalte mamifere si mult asemanatoare omului. Ele traiesc in padurile tropicale si ecuatoriale din Africa, Asia si America.

 

In lume exista 233 de specii de primate: 172 de maimute propriu-zise si 61 de specii de pre-maimute, ultimele existand pe pamant de peste 70 de milioane de ani. Maimutele sunt de mai multe feluri. Unele maimute sunt mici ca o veverita, altele sunt mai mari decat omul. Unele maimute au coada si infatisare de animal si se numesc maimute inferioare (cercopitecul). Altele nu au coada, sunt asemanatoare omului si se numesc maimute superioare. Cele mai cunoscute si mai interesante specii sunt maimutele mari (urangutanul, gorila si cimpanzeul) si maimutele mici, cum ar fi gibonul si primatele (babuinul, mandrilul, maimuta urlatoare si tamarinul).

Ne vom referi, in acest articol, la cercopitec, cimpenzeu, gorila, urangutan, precum si la alcatuirea corpului, locomotia, hranirea, inmultirea acestor maimute.

 

Cercopitecul

Cercopitecul (maimuta de menajerie) este cea mai cunoscuta dintre maimutele inferioare.

 

Alcatuirea corpului

Cercopitecul este ceva mai mare decat o pisica, are tot corpul acoperit cu par cenusiu-roscat, iar fata lipsita de par.

Capul este rotund si prelungit cu botul. Ochii sunt asezati in fata, sub frunte, ca la oameni, iar arcurile sprancenelor ingrosate sunt iesite ca niste stresnici. Urechile au pavilioanele rotunjite si indoituri ca la om. Nasul este turtit, cu narile apropiate, despartite printr-un perete subtire. Are acelasi numar de dinti ca si omul.

Trunchiul este turtit lateral, iar la partea posterioara are pielea ingrosata si lipsita de par, deoarece pe aceasta parte sta cand se odihneste. El se termina cu o coada lunga si subtire, care ii serveste la sarituri.

Atat membreme anterioare, cat si cele posterioare au cate 5 degete lungi, terminate cu unghii late, ca la om, nu cu gheare, iar degetul mare este opozabil, adica poate fi adus in fata celorlalte 4, formand impreuna un fel de cleste de apucat (ca la mainile omului). Astfel, maimuta poate apuca cu membrele anterioare, ca si cu cele posterioare. Iata de ce se spune ca maimuta este un animal cu 4 maini, nu cu 4 picioare.

 

Locomotia

De frica animalelor salbatice, maimuta traieste catarata prin copaci. Ea sare din creanga in creanga, de pe un arbore pe altul, isi cauta hrana, isi afce culcusul, se adaposteste de dusmani si chiar doarme in copaci. Este un animat arboricol. Nu coboara pe pamant decat pentru a bea apa.

 

Hranirea

Cercopitecul se hraneste cu fructe, seminte, muguri, frunze, dar si cu insecte, pasarele si oua din cuiburi. Este un animal omnivor. De aceea, dintii lui sunt la fel ca ai omului. Doar dintii canini sunt ceva mai mari. Membrele anterioare servesc la mers si la apucat hrana, pe care o duce la gura ca si omul. Fructele si semintele sunt curatate de coaja, iar ouale sunt sparte si apoi le bea continutul.

 

Inmultirea

Maimuta naste cate un pui, pe care il hraneste cu laptele produs de cele 2 mamele asezate pe piept. Cand este mic, puiul sta mai mult agatat de corpul mamei. Maimuta ingrijeste puiul cu mare dragoste: il leagana, il mangaie, se joaca cu el si il apara de primejdii.

Cercopitecii traiesc in cete, sub conducerea celui mai batran. In caz de pericol, conducatorul da de veste printr-un tipat si maimutele o rup la fuga.

Din cauza ca imita pe om, facand gesturi hazlii, cercopitecul este domesticit si tinut pe la circ, menajerii, gradina zoologica.

Toate maimutele cu coada se aseamana mai mult cu mamiferele decat cu omul. Corpul lor mai pastreaza in mers o pozitie orizontala.

Datorita faptului ca maimutele fara coada se aseamana mai mult cu omul, se numesc si maimute antropoide (cu chip de om). Cele mai cunoscute sunt cimpanzeul si gorila din Africa Centrala si urangutanul din Indonezia.

 

Cimpanzeul

Cimpanzeul este maimuta cea mai apropiata de om.

Capul are fruntea tesita, din care cauza cutia craniana este mai mica. Barbia lipseste, iar fata este mai mare, datorita botului alungit. Totusi, cimpanzeul are cutia craniana si creierul mai mare decat al celorlalte mamifere, in raport cu marimea capului.

Membrele anterioare sunt mai lungi decat ale omului, iar cele posterioare, mai scurte.

Cimpanzeul duce acelasi fel de viata, se hraneste si se inmulteste ca si cercopitecul.

Cimpanzeul este o maimuta vioaie, gata de joaca. Ii place sa imite pe om. Se domesticeste si se dreseaza usor.

 

Gorila

Gorila traieste mai mult pe pamant si mai putin in copaci.

Este cea mai mare (2 m inaltime si 250-350 kg) si mai puternica dintre maimute.

 

 

Urangutanul

Urangutanul sau orangutanul (omul de padure), ceva mai mic decat gorila, aare corpul acoperit cu par latos si roscat si barba cu par lung. Membrele anterioare sunt atat de lungi, incat ajung pana la pamant, pe cand cele posterioare sunt scurte si strambe.

Prin unele caractere, ca de exemplu, lipsa cozii, a parului de pe fata, de pe palma mainii si tapla piciorului, opozablitatea degetului mare, prezenta unghiilor la degete, ochii asezati in fata, forma pavilioanelor urechilor, prin comportament, maimutele antropoide se aseamana cu omul. Prin alte trasaturi, ca de exemplu, pozitia verticala a corpului, marea dezvoltare a creierului, aparitia vorbirii si modul de viata, omul se deosebeste foarte mult de aceste maimute.

Asemanarile arata inrudirea dintre om si maimutele antropoide, faptul ca provin din stramosi comuni foarte indepartati.

Deosebirile dovedesc superioritatea omului care, prin procesul muncii, s-a desprins din stadiul de animalitate si a evoluat treptat, ajungand la un inalt grad de cultura si civilizatie.

 

Curiozitati. Stiati ca.

Cele mai mici maimute traiesc in padurile tropicale din America de Sud.

Puii maimutelor pitice cand se nasc nu cantaresc mai mult de 20 g, iar lungimea lor este de numai 5.5 cm. In schimb, numai coada are 7 cm.

Cimpanzeul traieste pana la 40 de ani, iar gorila pana la 50.

 


Newer news items:
Older news items: