Interferente.ro Descopera Diverse Anul Nou la diferite popoare

Miercuri, 30 Decembrie 2015 02:01

Anul Nou la diferite popoare

an nou fericitAnul Nou incepe aproape la toate popoarele crestine pe 1 ianuarie. Pe langa acest inceput de an, mai erau intrebuintate in evul mediu si alte zile de inceputuri de an.

Astfel, putem aminti:

· ziua nasterii lui Iisus Hristos la 25 decembrie, de care data s-au servit imaparatii germani in hrisoave pana la jumatatea secolului XVI;

· in Franta pana la 1556 se socotea anul incepand de la Pasti;

· in Anglia pana la 1752 anul incepea pe 26 martie.

De asemenea, amintim urmatoarele: Coptii incep anul inca cu 1 august, Crestinii sisieni cu 1 septembrie, iar Nestorienii si Jacobitii cu 1 octombrie.

Inca din vechime ziua anului nou a avut o importanta sarbatoreasca destul de mare.

La evrei, anul nou cadea la 1 Tisri, care e socotita nu numai ca ziua judecatii dumnezeiesti (de unde Iom Hadiu, ziua judecatii), dar si ca ziua creatiei lui Avram. Ei vesteau aceasta zi prin sunete de trompete si de fanfare.

Persii serbau ziua inceputului anului (Neuruz) ca zi de sarbatoare si in aceasta zi, ca si la Pastele nostru, se imparteau oua.

Romanii aduceau cu ocazia zilei de anul nou sacrificiu in onoarea lui Ianus si socoteau aceasta zi ca una de bun augur.

Felicitarile, precum si cadourile de anul nou erau foarte obisnuite. La inceput, ofereau unii altora fructe, mai tarziu foarte bogate daruri si fiecare client trebuia sa aduca patronului sau la anul nou cate un dar (strena). Odinioara, imparatii aveau acest tribut de la toti locuitorii Romei.

In China anul noua cade in ziua dupa luna plina, cam intre 20 ianuarie si 18 februarie. Tot asa se intampla si in Japonia pana in 1872 si in Corea pana la 1892, cand aceste doua din umra au adoptat calendarul gregorian.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: