Interferente.ro Descopera Diverse Numele sarbatorii de Craciun

Sâmbătă, 19 Decembrie 2015 00:28

Numele sarbatorii de Craciun

Numele sarbatorii de CraciunIn ziua de 25 decembrie sarbatorim Craciunul. In biserica orientala, aceasta sarbatoare se tine numai din secolul IV. Pana atunci, in Orient se obisnuia sa se sarbatoreasca Nasterea Domnului odata cu Aratarea (Epifania) la Iordan. Uzul bisericii apusene era intemeiat in natura lucrului, de aceea l-au primit si in Orient. Amintim ca de la 25 martie (Bunavestire) pana la 25 decembrie sunt noua luni.

Astfel, sarbatoarea Craciunului vesel la 25 decembrie este introdusa in intreaga biserica crestina de multa vreme, incat nici nu mai stim insemnatatea cuvantului, cum mult altii nu mai inteleg astazi numele sarbatorilor vechi ca: Savasieri – Sfantul Vasile la Anul Nou, Sangeorz – Sfantul Gheorghe, Sanzaiene – Sfantul Ioan, Sanicoara – Sfantul Nicolae, etc.

Sarbatoarea Nasterii Domnului tot Craciun o numesc si fratii macedo-romani. Acestia ii mai zic si Craciun, cum obisnuisc meglono-romanii. Romanii istrieni ii zic Bojichiu.

Parerile invatatilor sunt divergente si chestiunea a ramas inca nerezolvata. Atat de grea este explicarea stiintifica a cuvantului, incat ne aducem aminte de spusele Sfantului Augustin: “Origines vocum sicut somniorum interpretatio”, asa sunt de nesigure originile cuvintelor, ca explicarea visurilor. Cel putin in cazul concret explicarea este foarte dificila. Quat capita! Afla mai multe informatii accesand articolul Craciunul filologilor.

Dar sa vedem ce ne spun colindele si legenda populara AICI.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: