Interferente.ro Descopera Diverse Apicultura si importanta ei

Marţi, 31 Mai 2016 21:34

Apicultura si importanta ei

Omul, dandu-si seama de folosul pe care il aduc albinele, le-a domesticit, adapostindu-le in stupi, ingrijindu-le pentru a aduna mierea si ceara produse de ele. Aceasta indeletnicire a omului de a creste si ingriji albinele se numeste apicultura. Ea nu cere munca multa, iar cheltuiala este redusa, caci albinele se intretin singure. In schimb, recolta este foarte banoasa.


In timpurile mai vechi, stupii se faceau simpli, fie din trunchiurile copacilor, care se scobeau in interior, cu un und, un copac si un orificiu pentru intrarea si iesirea albinelor, fie din cosuri impletite, in care albinele isi faceau singure fagurii. Acesti stupi nu erau deloc practici.

Apicultorii din acele vremuri afumau stupii cu pucioasa ca sa goneasca albinele spre a putea lua mierea cu faguri cu tot. Din aceasta cauza, multe albine mureau. Astazi se confectioneaza din lemn stupi sistematici, mari, iar in interior cu multe rame mobile.

Rama cu faguri se pune la masina centrifuga, unde mierea este scoasa, iar rama cu fagurii de ceara intregi, dar goliti, se pune la loc. Astfel se procedeaza pana ce se golesc toate ramele, fara ca albinele lucratoare sa fie intrerupte din munca lor. Pentru ca albinele sa nu piarda vremea cu constuirea fagurilor, apicultorii le pun faguri artificiali, aproape gata facuti. Datorita acestui fapt, albinele se vor ocupa mai mult cu culegerea nectarului si polenului, cu prepararea si depunerea mierii.

Stupii de albine trebuie asezati in locuri unde sunt flori multe. In timpul iernii, stupii se invelesc in paie, se acopera cu rogojini si se pun la adapost in locuri ferite de vant si ger, prin magazii si hambare, pentru ca albinele sa nu inghete. Pentru a obtine o recolta bogata de miere este bine ca primavara stupii sa fie scosi in livada cu pomi infloriti, iar vara pe ogoarele inflorite.

Pentru dezvoltarea apiculturii s-au luat noi masuri, printre care amintim: scutire de impozite pe veniturile realizate din albinarit, crearea de unitati apicole, organizarea de prisaci, etc.

Albinele au un rol foarte important si in polenizarea plantelor agricole. La fe ca si alte insecte, ele se hranesc cu nectar si polen. Zburand din floare in floare, ele transporta polenul acestor flori de la una la alta, adica fac polenizarea.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: