Sâmbătă, 02 Ianuarie 2016 01:14

Ce este aerul?

Ce este aerul? E o intrebare pe care ne-o punem adesea. Aerul e viata. Atat fiintele care respira, cat si obiectele care ard au nevoie de aer. Daca nu-l au, nu mai pot exista. Pentru asta se si zice “e mort, s-a stins, nu mai are aer”.

Aerul care ne inconjoara e compus din doua feluri de gaze, azotul ce formeaza a patra parte din compozitia aerului si are menirea de a micsora puterea oxigenului care serveste la ardere si la respiratie.

La ardere si la respiratie e nevoie de oxigen. Carnea animalelor si a omului e cea mai mare parte, formata din carbune. Se vede asta arzand o bucata de respiratie, ramasita e carbune. Despre respiratie s-ar putea zice ca e o ardere cu incetul. Efectul e acelasi in ardere si in respirare. Combinatia carbunelui ordinar sau a carbunelui cu oxigenul da un gaz numit acidul carbonic, ce nu poate intretine nici focul, nici respiratia.

Ati vazut, desigur, cum o gospodina economa stinge lemnele si carbunii: ii pune intr-o cratita veche si-i inabuse, astfel ca prin formarea acidului carbonic, carbunii inceteaza de a mai arde.

Incercat sa opriti intrarea aerului in corp, inchideti gura si narile nasului si imediat veti incepe a suferi. Putem trai fara mancare cateva zile, dar abia cateva minute putem trai fara aer.

Prin plamani absorbim aerul, aceasta hrana trebuitoare tuturor. Nu-i vorba, si prin pielea corpului aerul patrunde, dar pentru a trai trebuie negresit sa respiram cu plamanii.

Cand pieptul se dilata, aerul intra prin nas, prin trahee, prin bronhiile mari si mici pentru a se opri in micile pungi elastice numite lobi. Acestea, toate la un loc, formeaza plamanii. A treia parte a lobilor sunt formate de vasele sangvine.

In aceste vase se afla a treia parte din sangele din tot restul corpului. O parte din oxigenul aerului trece prin vasele sangvine, ajunge in sange, care duce oxigenul in toata intinderea corpului. Oxigenul preface in acid carbonic carbunele ce intalneste, adica o parte din carnea noastra, producand caldura tot asa cum lemnele arzand in soba o incalzesc.

Daca aerul nu e curat, daca e mult acid carbonic in camera unde locuim suntem expusi sa murim prin asfixiere lenta. Corpul slabeste incetul cu incetul si, cu mare usurinta, ne imbolnavim de orice molima. Cei care locuiesc in incaperi neaerisite se imbolnavesc mai curand. Ingramadirea a multor persoane in aceeasi camera face sa izbucneasca printre ei tot felul de boli respiratorii, iar cea mai grava e boala de piept.

Se recomanda plimbarile in aer liber si miscarea in aer curat pentru a prinde forta si putere prin respiratie corecta. La fel, e bine sa aerisim spatiile in care locuim, inclusiv la locul de munca. Nu in ultimul rand, amintim ca princhindeii nostri, copiii, ca sa se dezvolte bine, trebuie lasat sa se joace pe afara si sa avem grija sa deschidem cat mai des ferestrele de la dormitor.