Interferente.ro Sanatate Alimentatie sanatoasa Un arsenal terapeutic intr-o singura leguma soia

Sâmbătă, 14 Iunie 2014 23:09

 

Un arsenal terapeutic intr-o singura leguma - soia

 

soia leguma aliment si arsenal terapeuticGlycine hispida (soia) este originara din China (in tarile asiatice se consuma milioane de tone de soia pe an), iar printre marii producatori se numara China, Manciuria, Coreea, Japonia, India, SUA. In prezent, se cultiva pe scara tot mai larga in toata Europa, precum stim si in tara noastra, existand specii aclimatizate pentru conditii climatice tot mai nordice. Valoarea ei inestimabila si inca insuficient cunoscuta. Soia contine in partea protidica toti aminoacizii esentiali si nu aduce substante purinice, fapt deosebit de important, caci nu duce la formarea acidului uric, situand-o astfel intre alimentele ideale. Iata si alte cateva argumente in acest sens: dupa oua ce contin 3,7% lecitina – soia ocupa locul II, cu 2 – 2,5% nutrind astfel celula nervoasa si prevenind degenerarea celei hepatice. Dintre zaharuri, contine stadrioza si arahinoza, ceea ce o face utilizabila perfect, fara efecte nocive, si pentru diabetici. In privinta substantelor minerale utile organismului detine de 7 ori mai mult decat laptele, de 5 ori mai mult decat carnea si ouale, de 3 ori mai mult decat faina de grau, de 2 ori mai mult decat celelalte leguminoase.

 

Singurul inconvenient este ca, fiind mai tare decat fasolea, necesita mai mult timp de fierbere. O jumatate de kilogram de soia detine grasimi si proteine cat 3,75 litri lapte nedegresat, ori cat 27 de oua. Daca in cursul unei zile putem avea in ratie 500 gr soia, este imposibil, in schimb, sa ingurgitam o asemenea cantitate de lapte ori de oua. Sub aspect terapeutic, este alimentul ideal al unei diete zilnice pentru bolnavii de tuberculoza, anemie, boli infectioase, subnutritie, cancer si deosebit de utila pentru cei cu regim fara sare, fara baze purinice si colesterol (cu afectiuni renale, dermatoze, litiaze renale si vezicale, reumatism, hipertensiune, angina pectorala, ateroscleroza, etc.). In afectiunile colibacilare, printr-o alimentatie exclusiva din faina de soia integrala, in 24 de ore, urina puternic acida, datorita infectiei, devine alcalina, deci are un efect rapid si aproape incredibil. Pentru copiii asmatici sau eczematosi (cu eczeme), limfatici (cu infectii cronice) li se poate inlocui laptele de vaca prin lapte de soia, dar numai sub control medical.

 

Ca aliment dietetic, va propunem cateva retete de preparate de soia pentru meniurile dvs.:

 

Lapte de soia

 

Se pun la inmuiat boabele, timp de 12-24 ore, dupa care se fierb o jumatate de ora intr-o cantitate de apa de 3 ori greutatea lor. Se trec printr-o sita fina, se adauga sare gema sau cafea de orz (malt) sau miere, dupa gust.

 

Friptura de soia

 

Se amesteca o cana de faina de soia cu 2 cani de apa si o cana de pesmet (sau miez de paine rece, uscata). Se omogenizeaza bine prin frecare si se adauga o ceapa taiata in felii subtiri, 1 lingura de maghiran, 1 lingura de cimbru, sare gema, 1 lingura ulei, 1 cartof ras. Se toarna compozitia intr-o forma alungita si se coace la cuptor timp de o ora. Pentru crochete de soia, se procedeaza la fel, fara sa se puna insa ulei, iar cantitatea de apa este ceva mai redusa.

 

Soia-crocant

 

Se fierb boabele 15 minute sub presiune sau jumatate de ora, la presiune normala, dupa care se strecoara si se pun intr-o tava care se da la cuptor, dupa ce mai intai au fost condimentate, in functie de preferinte, cu sare sau alte arome. Cand s-au rumenit si devenit crocante se consuma ca atare, sunt foarte placute la gust.