Interferente.ro Descopera Diverse Steaua de la Betleem in lumina astronomiei

Vineri, 18 Decembrie 2015 00:46

Steaua de la Betleem in lumina astronomiei

Steaua de la Betleem in lumina astronomieiSe cunoaste povestea – relatata in Evanghelia lui Matei – despre faimoasa stea care a vestit celor trei magi nasterea Mantuitorului.

Desi versiunea evanghelica reprezinta singurul text in aceasta privinta, este sigur ca povestirea are un substrat istoric. Multa vreme lumea s-a indoit de aceasta – intrucat niciunul dintre astronomii timpului nu mentioneaza faptul, cu toate ca posedam cronici destul de precise din aceasta epoca, atat de la savantii greci si romani, cat si de la astrologii chinezi.

In niciuna din ele nu se pomeneste de aparitia unei stele cu o infatisare mai deosebita.

Se poate afirma cu usurinta ca steaua vazuta de cei trei magi nu era in niciun caz un astru nou, aparut subit pe firmament asa cum astronomia cunoaste numeroase cazuri precise. Un astfel de fenomen daca s-ar fi produs, nu putea fi ignorat de savantii timpului.

Steaua din Betleem nu era nicio cometa, dupa cum cred unii cercetatori. Intr-adevar, cand o cometa apare pe cer, este cu neputinta sa dispara pentru mai multa vreme si sa devina apoi deodata vizibila din nou, asa cum s-a intamplat cu steaua magilor, in povestirea Evangheliei. Si apoi, tabelele astronomice ne dau cu precizie toate cometele importante din istorie, cum e de exemplu aceea din anul mortii lui Cesar sau cometa din preajma anului 17 inainte de Hristos, putin inainte de moartea lui Nerone. Cometa Halley, ivita in anul 12 inainte de Hristos, era prea putin luminoasa pentru a impresionat intr-atat pe cei trei magi.

Pe de alta parte, trebuie sa mentionam faptul ca in realitate Magii” erau nistre astrologi din Chaldeea, care se ocupau de noile stee si comete mult mai putin decat o faceau profanii.

De altfel, marele astronom Ptolemeu, care a trait in aceasta epoca, ar fi pomenit desigur faptul, daca ar fi avut un caracter izbitor sau de interes general. Se pare insa ca interesul fenomenului ceresc mentionat era restrans la cercurile evreiesti, care ii acordau o semnificatie cu totul deosebita.

Si iata de ce. Invatatii si astrologii evrei socoteau conjuncturile planetare petrecute in zodia pestilor ca extrem de importante, in special atunci cand se petrecea o conjunctie a planetelor Jupiter si Saturn in aceasta constelatie, fenomen ce are loc la intervale de veacuri. Ei vedeau ina cest semn o prezicere a unui eveniment revolutionar si covarsitor. Nasterea lui Moise ar fi fost anuntata de o identica situatie astrala si – dupa o veche credinta iudaica – o repetare a unui asemenea eveniment avea sa vesteasca venirea lui Mesia.

Ori, in anul 7 inainte de Hristos, se inregistreaza intalnirea planetelor Saturn si Jupiter in zodia pestilor. Astronomul Kepler socoteste ca aceasta este adevarata explicatie a povestirii stelei din Betleem.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: