Interferente.ro Descopera Geografie Asezarea si locul Romaniei in continentul Europei

Sâmbătă, 01 Noiembrie 2014 01:34

Asezarea si locul Romaniei in continentul Europei

Asezarea si locul Romaniei in continentul EuropeiMediul are o deosebita influenta asupra formelor, oricare ar fi ele. Chiar pamantul intreg atarna in buna parte de mediul cosmic.

Ca mediu se iau in calcul factorii fizici si biologici. Pentru dezvoltarea unei tari intra in cumpana atat unii, cat si altii. Evolutia ei este in legatura nu numai cu firea si activitatea poporului ce o locuieste, ci si cu mediul fizic in care se afla, ca si cu popoarele care o inconjoara. Stanjenirea progresului ei este adesea pricinuita de natura mediului, cu toata puterea activa a omului de a contribui la schimbarea echilibrului dintre componentii mediului.

Pentru propasirea unei tari, asezarea in spatiu lamureste multe dintre particularitatile ei dintr-un anumit timp, starea inaintata ori mai intarziata fata de progresul general al omenirii.

Romania face parte din zona temperata a emisferei nordice, fiind cuprinsa intre 43º15' si 49º2' latitudine. Paralela 45º, mijlocul distantei dintre ecuador si pol, trece prin Dobrogea, nordul Munteniei si Banat. Aceasta inseamna ca Romania nu cunoaste aprimea indelungata a climei, noptile polare, ori arsita dogoratoare a regiunilor dinspre tropice. Prin proverbul: “Romanul face vara sanie si iarna car”, poporul exprima minunat vrastarea anotimpurilor in legatura cu activitatea lui din anul intreg.

Sesul Munteniei e pe aceeasi paralela ca si cel lombardic ori sudul Frantei; totusi la noi nu cresc portocali decat in sera, iar viata de vie trebuie aparata iarna de ger. Pe cand la Biarritz, cam la aceeasi latitudine cu Sulina, este intruna primavara, la gurile Dunarii, ingheata uneori si marea.

Lamurirea e data prin asezarea tarii intre 20º30' si 30º30' longitudine rasariteana, catre baza peninsulei europene. Romania se afla in vecinatatea intinselor stepe eurasiatice, mai aproape de cuibul crivatului care face sa crape ouale de corb, mai de parte de binefacatoarea influenta a curentului cald din Oceanul Atlantic, care inlesneste cultura legumelor chiar in nordul Norvegiei, dincolo de cercul polar.

Romania se gaseste cam la o egala departare intre Urali si Irlanda, mult mai apropiata de Marea Mediterana decat de Oceanul inghetat. In ea predomina avantajele zonei temperate in care e cuprinsa.

Limiata orientala a Europei centrale se socoate cam linia dusa de la varsarea fluviului Niemen in Marea Baltica pana la gurile Dunarii.

Spatiul romanesc se afla strans legat de Carpati, sira de munti care strabate Europa centrala. Prin adanci linii de fractura, ca si prin cel mai de seama fluviu al Europei - Dunarea, tara noastra este despartita si de Peninsula Balcanica.

In toate privintele: fizice, biologice si istorice, Romania se afla la o rascruce de drumuri. Boarea calduta mediterana ajunge pana la ea, dominata insa de suflarea aspra a crivatului; multe din puhoaiele omenesti scoborate navalnic de dincolo de Urali s-au oprit, pana sa se dezmeticeasca, la poalele Carpatilor. Un destin aparte si o tara cu totul speciala este ceea ce urmasii nostri ne-au lasat.


Newer news items:
Older news items: