Interferente.ro Sanatate Alimentatie sanatoasa Conserve de casa din legume

Miercuri, 10 Aprilie 2013 17:04

Conserve de casa din legume

 

Conservele, pentru a putea fi reusite, se fac numai cu legume sanatoase, de cea mai buna calitate, foarte atent spalate si curatate (indeosebi radacinoasele).

 

Procedee generale

Imbutelierea conservelor se face in sticle cu gat larg sau in borcane, cu ajutorul unei linguri de lemn curate. Recipientele se umplu cam ¾ din capacitatea lor, dupa care se toarna (dupa caz) apa fiarta si racita, bulion, otet sau ulei. Legumele vor fi acoperite cu un strat de lichid inalt de 2 degete. Dupa turnarea lichidului, vasul se loveste usor cu palma pana cand din continut nu mai apar la suprafata bule de aer. Inainte de a inchide recipientele, marginile gurii sticlelor si borcanelor umplute se sterg cu o carpa muiata in apa clocotita.

Inchiderea se face prin acoperirea cu doua straturi de celofan nou, curat, lipit cu albus de ou uns pe marginea sticlei sau borcanului. Celofanul se leaga cu sfoara rotita de cateva ori in jurul gatului recipientului, dupa care borcanele se aseaza intr-o oala mare, pe un gratar de scandurele, despartite intre ele cu paie sau carpe. Oala se umple cu apa calda pana aproape de marginea celofanului si se pune la foc domol. In timpul fierberii, pentru sterilizare, se inlocuieste apa care scade cu alta apa calda.

 

Aperitiv asortat

·        12 vinete, 12 ardei grasi, 20 gogosari, 1 kg ceapa curatata, 5 kg rosii, 3 capatani de usturoi, sare piper si mustar boabe, foi de dafin

Vinetele, ardeii si gogosarii se coc, apoi se curata. Ceapa taiata se prajeste putin in ulei. Usturoiul se curata. Apoi, se trece totul printr-o masina de tocat smaltuita in interior. Se adauga bulion gros de rosii si toate condimentele (inclusiv sarea). Se fierbe amestecand pana ce devine o pasta. Se asaza in borcane cu capacitatea de pana la 500 ml. Se acopera si se sterilizeaza prin fierbere cate 35-40 minute in doua zile consecutiv.

 

Aperitiv din vinete si gogosari

·        10 vinete, 25 gogosari, 2 capatani de usturoi, frunze de telina, bulion gros de tomate.

Vinetele taiate in felii rotunde se sareaza, se lasa la scurs timp de o ora, apoi se prajesc in ulei pe ambele parti. Gogosarii (fara seminte) se taie in felii rotunde si se introduc in otet clocotit (luat de la foc) timp de 15 minute, apoi se scot si se scrug bine. Frunzele de telina se trataeaza ca si gogosarii, dar numai timp de 5 minute, apoi se toaca marunt. Usturoiul curatat se taie in felii subtiri. In borcane se asaza un rand de vinete, se presara cu telina si usturoi, se adauga un rand de gogosari, alternand astfel pana se umple vasul pe ¾. Se acopera cu bulion gros in care s-au adaugat sare, putin zahar, piper si enibahar pisate. Borcanele astupate se fierb in apa cate 20 de minute in doua zile.

 

Legume pentru ciorba

Se aleg legume dupa dorinta si se oparesc, dupa care se asaza in borcane in straturi alternative si se acopera cu apa fierbinte, fiarta cu sare 2-3%. Se sterilizeaza in prima zi 45 de minute si a doua zi 20 de minute.

 

Vinete pentru salata de iarna

Vinetele fragede se coc, se scurg si se curata fara a se muia mana in apa. Apoi, se desfac in fasii si se pun in borcane, care se bat bine in palma spre a elimina aerul. Se adauga un strat subtire de sare, apoi se toarna ulei de floarea soarelui care se depaseste nivelul vinetelor cu 1 cm. Se sterilizeaza timp de 90 de minute (in total), in doua zile, borcanele de 500 ml sau 120 minute cele de 1 litru.

 

Rosii in apa

Se spala, se zvanta si se inteapa de cateva ori cu o scobitoare. Se asaza in borcane foarte curate si se acopera cu apa fierta cu 1% sare. Se sterilizeaza in doua zile consecutiv in total 50 de minute pentru borcane de 500 ml si 75 de minute pentru cele de 1 litru.

 

Conopida

Se desface in buchete, se inlatura cotoarele si se tine in apa cu putina sare timp de 30 de minute. Apoi se fierbe in aburi (in sac de tifon) timp de 10 minute, se raceste si se asaza in borcane cu varful in sus. Deasupra se umple cu apa in care a fost fiarta. Nu se adauga sare, caci conopida se inroseste. Se sterilizeaza in doua zile in total 60 de minute pentru borcanele de 500 ml sau 75 de minute pentru cele de 1 litru.

 

Fasole verde in bulion

Fasole grasa sau fideluta, curatata, se fierbe 5 minute in apa cu ½ lingurita de sare la litru. Apoi se strecoara si se asaza in borcane. Se acopera cu bulion de rosii subtire, proaspat pregatit si caldut. Se sterilizeaza in doua zile 30 de minute de fiecare data.

Pentru a rezista bine, borcanele cu conserve se patreaza intr-o pivnita sau debara aerisita si foarte curata.