Duminică, 19 Decembrie 2010 21:01

Sorcova

 

In prima zi a anului copiii (semnul puritatii) umblau cu sorcova. Numele de sorcova vine de la cuvantul bulgar „surov” (verde fraged), aluzie la ramura abia imbobocita, rupta odinioara dintr-un arbore.

 

 

 

Obiceiul Sorcovei este practicat de copii de pana la 10 ani. In trecut, sorcova era din flori naturale, ramuri de mar, prun, cires sau trandafir puse la inmugurit de Sf. Andrei si impodobite cu beteala rosie, insa astazi, cea mai raspandita este cea confectionata dintr-un bat ornat cu flori artificiale din hartii colorate, uneori avand un clopotel, ori dintr-o crenguta de brad pe care se prind panglici de hartie colorata si un “tingalau” prins in varf. De obicei, fiecare copil are sorcova lui.

Obiceiul se practica de catre un baiat, iar gazdelor li se adreseaza urari de bun augur, invocandu-se sanatatea, belsugul si prosperitatea:

 

„Sorcova, vesela,
Sa traiti, sa-mbatraniti,
Peste vara, primavara,
Ca un par, ca un mar,
Ca un fir de trandafir.
Tare ca piatra,
Iute ca sageata,
Tare ca fierul,
Iute ca otelul,
La anul si la multi ani!”

 

Inclinata de mai multe ori in directia unei anumite persoane, sorcova joaca oarecum rolul unei baghete magice, inzestrate cu capacitatea de a transmite vigoare si tinerete celui vizat. Textul urarii, aminteste de o vraja si nu face decat sa intareasca efectul miscarii sorcovei. Cand copiii si-au terminat de rostit urarile, Semanatorii (cei care poarta in traistute boabe de grau, porumb, fasole) incep sa arunce prin casa seminte, cu credinta ca acestea vor determina belsugul recoltelor viitoare.

 

Uraturi - Sorcova

“Cata sindrila pe casa,
Atatia galbeni pe masa;
Cat grau in ogor,
Atatea vite-n obor;
Cate paie-n batatura,
Atatia copii in patura;
Cat par intr-un cojoc,
Atatia copii la foc;
Cata frunza pe umbrar,
Atatia bani in buzunar!”


”Sa traiti, sa traiti,
Intru multi ani fericiti
Si ca pomii sa-nfloriti
Si ca ei sa-mbatraniti
Si ca toamna cea bogata;
Fie casa-ndestulata.
Tot cu mesele intinse,
Cu facliile aprinse,
Sa petreceti impreuna,
Pana-n veci cu voie buna.”

 

Sorcova este pastrata la loc de cinste, la icoana sau la oglinda pana in anul urmator. Copiii care sorcovesc primesc drept rasplata bani.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: