Interferente.ro Descopera Geografie Lacuri din Romania printre calcare gips dune si lacuri antropice

Sâmbătă, 06 Septembrie 2014 01:05

Lacuri din Romania - printre calcare, gips, dune si lacuri antropice

Lacuri din Romania printre calcare gips dune si lacuri antropicePe mozaicul rocilor ce alcatuiesc partea superficiala a scoartei din Romania, sunt prezente lacurile formate pe roci usor solubile (calstocarstice), pe calcare (Lacul Ighiu, in Muntii Apuseni, lacul Zaton, cu egim hidric temporar, in Podisul Mehedinti), pe sare (Lacul Ursu-Sovata, Ocna Dej, Ocna Mures, Ocna Sugatag, Costiui etc.), pe gips (lacurile Invartita, Nucsoara, in judetul Alba), pe loess (Ianca, Plopu, Movila Miresii, Lacul Sarat, in Campia Romana). Unele dintre aceste lacuri sunt folosite in tratamentul balnear (Lacul Sarat-Braila, Amara-Slobozia etc.).

In zona muntoasa si de dealuri, prin procesele de surpare si alunecare, se formeaza lacuri de baraj natural (Lacul Rosu-Bicaz, Balatau-Vrancea), in relieful de alunecare. In aceasta categorie mentionam si lacuri in Campia Transilvaniei, in Subcarpatii Transilvaniei (lacul Rah-Porumbenii Mari), in Subcarpatii Buzaului (Manta, Hansaru), in Depresiunea Petrosani (Taul de la Paroseni), in podisurle Barladului si Sucevei etc.

Prin actiunea eoliana, in relieful dintre dune, s-au format lacuri de mica extensiune, atat in lunci, cat si la nivelul campurilor. Astfel, mentionam lacurile dintre dunele din Campia Nirului (astazi asanate), dintre dunele de nisip de la Reci (Depresiunea Barsei), dintre dunele de la Apele Vii-Campia Romanati sau cele din Lunca Dunarii, Calafat-Ciuperceni si Vanju Mare.

Fauritorul de lacuri

Omul este acela care, inca de mult, de cand s-a asezat in campii, podisuri sau munti, a cautat sa-si “faureasca” singur lacuri, daca natura i-a fost vitrega. Asa au aparut iazurile, care sunt lacuri de baraj antropic, cele mai numeroase fiind utilizate in piscicultura traditioanala, dar si pentru irigatii. In campia Moldovei, iazurile abunda pe raurile Volovat, Baseu, Jijia, pe afluentii Sitna Miletin, Bahlui. In Campia Transilvaniei, cele mai semnificative iazuri sunt pe Paraul de Campie si pe Fizes. In Campia Romana, iazurile se gasesc pe majoritatea raurilor mici: Calmatui-Teleorman, afluentii Vedei, Argesului si Ialomitei sau bazinul Mostistei (format dintr-o salba de iazuri).

De o importanta deosebita in gospodarirea resurselor de apa sunt lacurile de acumulare, folosite nu numai in hidroenergie, dar si in alimentarea cu apa potabila a aunor localitati sau pentru irigatii. Petre Gastescu


Related news items:
Newer news items:
Older news items: