Interferente.ro Descopera Geografie Romania din dreapta Oltului sau Oltenia

Sâmbătă, 22 Noiembrie 2014 00:48

Romania din dreapta Oltului sau Oltenia

Romania din dreapta Oltului sau OlteniaTinutul hotarnicit la miazanoapte de Muntii Carpati, la apus si miazazi de fluviul Dunarea, iar la rasarit de raul Olt poarta numele de Oltenia.

Acest tinut cuprinde 5 judete, respectiv: Mehedinti, Gorj, Valcea, Dolj, Olt.

Judetul Mehedinti are resedinta la Turnu Severin, un frumos oras si port la Dunare. La hotarul de rasarit al judetului, in regiunea muntilor, se afla orasul Baia de Arama, iar la hotarul de apus, pe malul, Dunarii, se afla Varciorova.

Judetul Gorj are resedinta la Targu Jiu, asezat pe malul stang al Jiului. De mare reper e Tismana, veche manastire, pe valea rausorului Tismana.

Judetul Valcea are resedinta la Ramnicu Valcea, oras bogat, asezat pe valea Oltului. Acest judet s-a remarcat, de-a lungul timpului, prin bogatia ocnelor de sare, precum si izvoarele de apa minerala si podgoriile renumite. Ca localitati si puncte de reper insemnate se numara: Ocnele Mari, Calimanesti, Govora, Dragasanii si Manastirea Cozia, unde se afla inmormantat Mircea cel Mare, vestitul domn al Munteniei.

Judetul Dolj are resedinta la Craiova, oras mare si frumos, asezat pe valea Jiului. Calafat, orasel si port la Dunare, e legat de Craiova printr-o linie de drum de fier.

Judetul Olt are resedinta la Slatina. Caracal este un vechi oras. Corabia este un orasel si port la Dunare. In trecut, se vorbea despre judetul Romanati.

Acest tinut este plin de bogatii. Exista multa lemn, in muntii codrilor. De asemenea, e sare la Ocnele Mari – judetul Valcea, lignit la Bahna – judetul Mehedinti, izvoare de apa minerala la Calimanesti, Caciulata, Olanesti si Govora – judetul Valcea, pasuni grase care hranesc numeroase turme de oi, boi si cai, vii si livezi renumite ca cele de la Dragasani – judetul Valcea, campii manoase care produceau grau si porumb, precum si balti mari in care traiesc multe soiuri de peste.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: