Interferente.ro Descopera Geografie Paralela 45 in Romania

Luni, 01 Septembrie 2014 10:36

Paralela 45 in Romania

Paralela 45 in RomaniaPozitia geografica a tarii noastre pe glob este definita de doua linii terestre caracteristice: paralela 45º, care strabate 10 judete si meridianul 25º, ce trece foarte aproape de Fagaras, spre E-SE de oras. De notat ca din totalul de intersectii ale paralelei 45º, cinci sunt cu drumuri europene, 19 au loc in afara localitatilor, iar 8 in cuprinsul unor localitati cum ar fi: Baia de Arama, Doicesti, Filipestii de Padure, Blejoiu, Mizil, etc.

Citite pe orice harta sau planiglob, toate aceste coordonate par – la prima vedere – aproape banale, lipsite poate de orice interes. Vazute insa in peisaj, in contextul teritorial local, punctele prin care paralela 45º trece prin tara noastra capata o valoare simbolica si de redescoperire. De redescoperire a unei tari in continua dezvoltare si inflorire. Dar iata, mai inatai judetele prin care trece aceasta coordonata marcand jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul N.: Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Braila si Tulcea.

Pentru cine s-ar incumeta astazi sa urmeze traseul paralelei 45º, locurile si oamenii i se dezvaluie intr-o continua si semnificativa transformare de la an la an, de la luna la luna. Bunaoara meleagurile Caras-Severinului se prezinta astazi calatorului care poposeste aici cu intreaga sa salba de orase-cetati, intre care Resita – cum i se spune, veche cetate a siderurgilor si Anina – stravechi punct minier, ocupa un loc de cinste. Dupa ce te lasa undeva la nord de traseul sau, paralela 45º depaseste in dreapta Baile Herculane, statiunea balneo-climaterica cunoscuta si apreciata inca de pe vremea romanilor. Aici, ca de altfel pretutindeni in statiunile turistice romanesti, siluetele hotelurilor, vilelor si pavilioanelor de tratament dau contur modern si placut asezarii, atragand in fiecare vara zeci de mii de turisti din toata lumea. Pe teritoriul judetului vecin – Mehedinti – linia geografica conventionala despre care vorbim trece prin orasul Baia de Arama, centru minier inca de pe vremea lui Mircea cel Batran, chiar si centru omicol, localitate pitoreasca. Popasul la Mehedinti este parca scurt findca paralela 45º merge mai departe la intalnirea cu alte doua judete – atragatoare deopotriva pentru pitorescul locurilor, dar si pentru harnicia oamenilor: Gorj si Valcea. La nord calauza noastra pe harta si pe teren lasa orasul Targu-Jiu, resedinta de judet, locul nemuritoarelor si celebrului nostru Brancusi. Langa farmecul Coloanei Infinitului, langa Poarta Sarutului si Masa Tacerii calatorul sosit aici afla un oras modern, dezvoltat indeosebi in ultimii cincisprezece ani pe coordonate nici macar visate, pana la ridicarea sa la ranf de resedinta de judet. In sud ramane Targul Carbunesti care ne trimite imediat cu gandul la mesterul cuvintelor potrivite – Tudor Arghezi, magul poeziei descins de aici. Ajunsa in tinutul Valcii, in frumosul judet cu acelasi nume, paralela trece parca sfioasa la sud de Ramnicu Valcea – oras a carui dezvoltare si inflorire se leaga nemijlocit de anii din urma, mai exact de reimaprtirea administrativ-teritoriala din 1968, an de cotitura, punctul din care – in noua sa functie, aceea de resedinta de judet – a past pe noi coodonate, harta sa consemnand acum obiective social-culturale noi, cartiere de locuite cu sute si mii apartamente. Asezarea geografica a municipiului, frumusetea locurilor sunt fara indoiala si o discreta invitatie pentru vizitarea statiunilor de pe Valea Oltului: Calimanesti, Olanesti, Cozia. In Arges paralela 45º intalneste doua timpuri semnificative: la nord, Curtea de Arges, minunea in piatra inaltata de mesterul Manole si Pitestiul, la sud, puternicul centru administrativ al judetului. In judetul vecin, Dambovita, linia conventionala terestra trece pe la sud de Targoviste, orasul cu atatea vestigii istorice, municipiu resedinta de judet.

Cu trecerea pe teritoriul judetului Prahova, paralela 45º intalneste de fapt campia Baraganului pe care n-o va mai parasi decat tarziu, la iesirea din spatiul brailean si patunderea in judetul Tulcea, ultimul pe care-l strabate in tinuturile romanesti. In plina campie, la Mizil, odinioara marunt targ de provincie ironizat de Caragiale, de George Ranetii si Geo Bogza, calauza noastra conventionala ne poarta printr-un oras lipsit acum de amaraciunea paginilor literare de altadata ce nu mia exista. Mizilul contemporan da, parca, peste timp, o replica urbanistica moderna vechii asezari. De aici inainte, paralela 45º va mai lasa in urma, la nord, trei mari orase: Buzau, Braila si Tulcea – toate trei resedinte de judet, municipii cu o dezvoltare masura, cu innoiri arhitectonice demne de epoca moderna.

Locurile, oamensii cu viata lor de zi cu zi, satele si orasele, toate punctele prin care trece paralela 45º pot fi oricand un formidabil si inepuizabil subiect de reportaj pentru Romania, despre pulsul si ritmurile ei de azi, despre innoirile de pretutindeni. Nu este nici locul si nu dispunem nici de timpul necesar pentru a ne opri mai mult asupra acestui pasionat subiect care este paralela 45º.


Newer news items:
Older news items: