Interferente.ro Sanatate Alimentatie sanatoasa Regimul alimentar in dischinezii biliare hipertone si hipotone

Marţi, 23 Aprilie 2013 13:52

Regimul alimentar in dischinezii biliare hipertone si hipotone

 

Afectiunile in dischinezii biliare hipertonice se caracterizeaza printr-o accentuare a functiilor motorii ale musculaturii veziculei biliare, spasme la nivelul acesteia. Apar dureri brusc dupa masa in regiunea colecistului, varsaturi bilioase si tulburari de tranzit. In acest caz se va administra regimul de crutare al colecistului, in care sunt premise: carnea slaba proaspata, pestele slab, ouale proaspete preparate dietetic (fierte moi, omleta dietetica, “ochiuri romanesti”), painea alba veche de o zi, pastele fainoase rafinate, branza de vaci, grasimile foarte proaspete in cantitate redusa, legumele cu celuloza fina (fierte, pireuri, soteuri, budinci, salate), fructele (sub forma de pireuri, compoturi, sucuri), condimentele aromate (tarhon, leustean, marar, patrunjel, dafin, cimbru), supele creme de legume. Se interzic insa: carnea de porc, oaie, gasca si rata, mezelurile, afumaturile, vanatul, pestele gras, conservele de carne si de peste nedietetice, branzeturile grase fermentate, ouale fierte tari, grasimile prajite, painea neagra foarte proaspata, legumele crude cu celuloza dura, leguminoasele uscate, fructele oleaginoase, deserturile preparate cu multa grasime, nuci, alune, ciocolata sau cacao, condimentele iuti si iritante, supele si ciorbele grase de carne, borsurile drese cu smantana.

 

Afectiunile in dischinezii biliare hipotone se caracterizeaza prin pierderea sau scaderea functiei motorii a diferitelor parti ale cailor biliare. Vezica biliara creste in volum, bolnavul simte o jena in hipocondrul drept. Dischinezia biliara hipotona apare frecvent la bolnavii denutriti. Alimentatia va trebui sa asigure stimularea veziculei biliare, a musculaturii. Pentru aceasta se vor administra colagoge: unt, ulei de masline, galbenus de ou, smantana, margarina. Se vor evita alimentele prajite in grasime, sosurile nedietetice, conservele de carne si de peste, mezelurile din carne grasa, fripturile prajite, branzeturile fermentate, alimentele bogate in celuloza grosolana, fainoasele nerafinate, fructele oleaginoase, produsele de patiserie, alimentele laborios preparate, condimentele iuti, alcoolul. Se va consuma in schimb carne slaba (de pasare sau de vita, fiarta sau fripta), iaurt, branza de vaci, cas, urda, oua, unt, ulei, smantana (adaugate in preparate), paine alba, veche de o zi sau sub forma de pesmet, legumele cu celuloza fina (sub forma de pireuri, soteuri, sufleuri), fructe parguite (copate sau sub forma de gelatine), deserturi cu fructe si branza de vaci.