Duminică, 12 Mai 2013 13:58 |
Regimul alimentar in litiaza renala
Litiaza renala poate fi de mai multe tipuri, in functie de compozitia chimica a pietrei: litiaza urica, oxalica, fosfatica, calcica. Se pot da cateva indicatii dietetice generale bolnavului de litiaza renala, si anume: urina trebuie sa fie crescuta cantitativ, pentru a nu se face depuneri care vor da viitorul calcul, consumand in acest scop 2.000 ml/zi de lichide (ceaiuri, compoturi), de preferat in afara meselor si dimineata pe nemancate. Se va evita aupraalimentarea, bolnavii supraponderali trebuind sa scada in greutate. Se recomanda exercitii fizice si reducerea aportului de calciu, pentru ca acesta poate avea un rol important in litiaza renala.
Regimul alimentar in litiaza urica
Litiaza urica, care poate aparea independent sau in cazul unei gute, se intalneste frecvent la obezi. Se recomanda asa numitul regim lacto-fructo-vegetarian, alcatuit din: lapte si produse lactate, fructe, sucuri de fructe si de legume sau legume preparate sub diverse feluri (cu exceptia spanacului, ciupercilor, leguminoaselor boabe realizate sub diferite feluri), paste fainoase, mamaliga, paine.
Proteinele vor fi luate in cantitate limitata din carne (de vaca, gaina, oaie, peste), branzeturi nefermentate si nesarate. Sunt interzise: carnea de vitel, pui si miel, conservele de carne si peste, branzeturile sarate, fermentate, supele de carne si de oase, sosurile de carne, alcoolul, cafeaua. In raport cu greutatea bolnavului se recomanda si grasimi, dar in cantitati moderate. Obezilor cu litiaza urica li se va recomanda un regim hipocaloric.
Regimul alimentar in litiaza oxalica
In cazul litiazei oxalice, calculii sunt formati din oxalat de calciu. Acest tip de litiaza este foarte frecventa. Aportul exogen de acid oxalic este asigurat de alimente oxalofore (care contin cantitati mai mari sau mai mici de acid oxalic) sau de alimente oxaligene, care prin descompunerea lor dau nastere la acid oxalic. Sursele de acid oxalic sunt merele, lamaile, grepfruturile, cartofii si leguminoasele boabe. Acidul oxalic mai poate lua nastere din: carne, prin descompunerea glicogenului, datorita unor paraziti intestinali (tenie, ascarizi), dulciuri concentrate si paste fainoase. Se recomanda reducerea cantitatii de glucide la maximum 200-250 g pe zi. Acidul oxalic, pe langa precipitarea in caile urinare, influenteaza si metabolismul calciului; oxalatul de calciu format este indisolubil in caile urinare. Se vor reduce alimentele bogate in calciu, ceaiul, cacaua, ciocolata, macrisul, smochinele, sparanghelul, spanacul, cartofii, sfecla, agrisele, prunele.
Regimul alimentar in litiaza fosfatica
Eliminarea de fosfati prin urina creste cand exista un surmenaj, o stare febriala sau o alimentatie foarte bogata in carne. Precipitarea fosfatilor in urina are loc cand se consuma cruditati fara grasimi, in hiperaciditatile gastrice si in infectii urinare. Trebuie avut in vedere sa se dezinfecteze urina si sa se acidifieze. Pentru aceasta este nevoie de o dieta acidifianta, saraca in fosfor si in calciu, cu aport scazut caloric, saraca in grasimi, bogata in proteine si in lichide. Se vor permite: laptele degresat (in cantitati limitate), painea alba si intermediara (veche de o zi), pastele fainoase, unele legume (dovleac, dovlecei, varza, mazare, fasole verde) si fructe in cantitate redusa (mere, coacaze, afine, prune). Dintre bauturi ceaiul, cafeaua, cacaua preparate cu apa fara adaus de lapte sau frisca. De asemenea, supele din fainoase, carnea, sosurile dietetice. Se vor consuma alimente bogate in vitamina A si D, ca untul, untura de peste, drojdia de bere.
Se vor interzize in schimb: laptele integral si branzeturile, conservele de peste sarat, heringii, sardinele, excesul de galbenus de ou, painea in cantitate crescuta (peste 250 g zilnic), leguminoasele uscate, fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale), ciocolata, deserturile preparate cu galbenusul de ou, lapte, smantana sau cu fructe nepermise. Dintre bauturi se vor interzice: sucurile de fructe si de legume, alcoolul, bauturile alcaline, supele de legume, preparate cu lapte degresat, de fructe, borsul de legume.
Alimentatia va fi fractionata in 5-6 mese pe zi de volum redus. Se va asigura o cantitate de lichid suficienta pentru a impiedica precipitarea sarurilor.
Alimente cu continut bogat de calciu: lapte praf, branza de burduf, cascaval, branza telemea, patrunjel frunze, hrean, alune, migdale, fasole boabe, ciocolata, smochine, galbenus de ou, ceapa verde, icre negre.
Alimente cu continut scazut in calciu: varza, castraveti, cartofi, sparanghel, ciuperci, rosii, ardei gras, afine, gutui, mere, banane, struguri, paine intermediara si alba, biscuiti, malai, margarina, miere.
Alimente cu continut crescut de fosfor: laptele praf, cacaua, branza de burduf si de vaci, cascavalul, galbenusul de ou, migdalele, alunele, creierul, ficatul, mazarea, fasolea boabe, heringii, icrele, painea neagra, caisele uscate, ciupercile, patrunjelul frunze, macesele.
Alimente cu continut scazut in fosfor: fragii, varza, vinetele, morcovii, ciresele, capsunile, bananele, castravetii, telina, ridichile, rosiile, piersicile, lamaile, portocalele, gutuile, dovleceii, pepenii, afinele, merele, albusul de ou, mierea, margarina si untul.
Newer news items:
Older news items:
|
Ghicitori despre omul de zăpadă Află câteva ghicitori despre omul de zăpadă. Om făcut de mâna mea, Cu ochi negri şi lulea. Nici-un viscol nu-l răstoarnă, Că e sprijinit de iarnă. (Omul de zăpadă)
Read moreAcum stiu de Nicolae Steinhardt "Cand un om reuseste sa faca ceva ce i-a solicitat mult efort, in el incepe sa lucreze trufia. Cel ce slabeste, se uita cu dispret la...
Read moreLa Cascioarele cu mii de ani in urma La Cascioarele, in valea inferioara a Dunarii, aproape de Oltenita, locurile sunt parca anume destinate vietuirii oamenilor. Ambianta ecologica imbina bogatia si diversitatea...
Read moreSemnificatia si etimologia numelui Litera F Calitati: Imprima o atitudine energica si decisa. Oamenii de tip F sunt impetuosi, puternici si fascinanti. Indiferent ca se remarca in bine sau in rau, nu...
Read moreHoroscop Rac aprilie 2015 Afla horoscop Rac aprilie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna aprilie 2015 pentru zodia Rac: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreHoroscop Balanta august 2014 Afla horoscop Balanta august 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna august 2014 pentru zodia Balanta: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreHoroscop Taur iulie 2017 Afla horoscop Taur iulie 2017. Afla previziunile astrologice pentru luna iulie 2017 pentru zodia Taur: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreDuminica de Florii – Priceasna de Florii Zicea Maica către Fiu: Spune, Fiul meu iubit, Duminică unde-i fi? Căci, de 40 de zile, Mi-ai rupt inima, copile, N-ai băut, nici n-ai mâncat, Numa-n rugăciuni ai stat. ...
Read moreLa fântâna soarelui La fântâna soareluiu’, Bună seara lui Crăciun. Negură s-o slobozâtu Bună seara lui Crăciun. Din negură, ce-o ieşitu Bună seara lui Crăciun Maica Sfântă pe pământu Bună seara lui Crăciun.
Read moreCele 7 minuni ale lumii moderne Pentru a stimula dialogul dintre civilizatii si respectul cultural reciproc, un grup de intelectuali elvetieni, au luat in anul 2001 initiativa de a desemna cele...
Read moreLucrare scrisa de Nicolae Labis Maine-avem lucrare scrisa,Toti am invatat cu spor,Tandalet, in loc sa-nvete,A facut fituici, de zor. Le-a-mpartit in doua teancuri:Unul lat, altul inalt.
Read moreDiferenta dintre un blog decent si unul excelent Probabil suna precum un cliseu menit sa vanda sau macar sa promoveze vanzarea unui produs sau serviciu, dar pentru a avea un blog...
Read moreDesene de colorat - Dragobete Pe 24 februarie, de Dragobete, iubeste romaneste. Arata-i persoane iubite cat de mult inseamna pentru tine. Va oferim o colectie de planse de colorat de Dragobete...
Read moreDulceata de prune cu nuci reteta Iata reteta pentru dulceata de prune cu nuci. Pentru aceasta delicatesa culinara sunt necesare prune brumarii, mai maricele. Se aleg prune frumoase si tari.
Read moreArmurariul - planta medicinala eficienta si aliat al ficatului Armurariul (Sylibum marianum) este o planta medicinala cunoscuta in tarile anglo-saxone si sub denumirea de ciulinul Sf. Maria. Armurariul este...
Read moreArma Apheloriei - cianura de potasiu Cand colonia de furnici a fost instiintata de aparitia unui miriapod, asupra intrusului s-a napustit un detasament de insecte razboinice. Furnicile au atacat miriapodul cu...
Read more