Interferente.ro Sanatate Alimentatie sanatoasa Laptele si compozitia chimica a laptelui

Joi, 15 August 2013 12:45

Laptele si compozitia chimica a laptelui

 

Laptele este un aliment sanatos de prima necesitate pentru om, avand numeroase beneficii pentru starea de sanatatea a organismului uman, cresterea si dezvoltarea normala a acestuia. Laptele este eficient pentru oricine, in toate etapele vietii. Laptele este excelent pentru sugari, copii si femei in perioada maternitatii, adolescenti, adulti, batrani, muncitori in mediu toxic. Se pare ca este de neinlocuit. Sa vedem insa care este compozitia chimica a laptelui.

 

In compozitia acestui aliment de baza - laptele, vom gasi toate substantele hranitoare necesare cresterii, dezvoltarii si functionarii normale a organismului uman sau animal. Laptele reprezinta cea mai importanta sursa de calciu, avand actiune mineralizanta pentru copii si antidecalcifianta pentru adulti.

Substanta uscata variaza intre 10,7 si 14 la suta, cu o medie de 12,5 la suta. Aceasta incorporeaza substantele proteice, lipidice, lactoza si sarurile minerale (marii componenti al laptelui). Un loc aparte in compozitia lapteului il are apa care reprezinta 86-89,3 la suta, cu o medie de 87,5 la suta. Apa reprezinta mediul dispers in care se gasesc incorporati ceilalti componenti ai laptelui.

 

Pentru o analiza detaliata, ne vom referi la laptele de vaca, datorita preponderentei sale pe piata. Asadar, va prezentam proportia medie a componentelor si compozitia chimica pentru laptele de vaca.

 

Apa 87,5 %

Substante azotoase (exprimate in echivalent proteine 4 %)

- cazeina 2,75 %

- albumina 0,32 %

- globulina 0,12 %

- proteozo-peptone 0,14 %

Lipide 3,5 %

- lipide simple

- lipide complexe

Lactoza 4,75 %

Substante minerale 0,75 %

- Ca 125 mg %

- P 90 mg %

- Ca/P 1,25

- Fe 0,1 mg %

- Cu 0,05 mg %

- Mg 0,95 mg %

Vitamine, din care:

- vitamina B1, in µg = 40

- vitamina B2, in µg = 175

- vitamina B6, in µg = 60

- vitamina D, in µg = 4

Enzime

Celule

Gaze

 

Interesant de stiut este ca un pahar de lapte de vaca contine aproximativ 150 calorii, 8 g de proteine, 11,4 g glucide, 8,1 g grasime, 290 mg calciu si cantitati importante din vitaminele A, D, vitamine din grupul B si alte oligoelemente.

 

Necesarul de lapte este de 300-500 ml/zi pentru adolescenti, 500-600 ml/zi pentru femei gravide, persoane expuse la mediu toxic si de 200-300 ml/zi pentru adulti. Atentie, nu consumati laptele crud. Dragi mamici si tatici, nu uitati ca laptele matern natural este cea mai buna optiune pentru alimentatia sugarilor. Academia americana de pediatrie recomanda sa se evite introducerea laptelui de vaca in alimentatia copilului inainte de implinirea varstei de un an.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: