Marţi, 09 Aprilie 2013 17:01 |
Bucate gustoase din verdeturi si legume
Simplu de pregatit, aceste bucate gustoase din verdeturi si legume corespund unei alimentatii rationale. Proportiile sunt stabilite pentru 4 persoane.
Bors cu loboda sau macris
700 g loboda spalata si curatata se freaca cu putina sare spre a-i indeparta o parte din mirosul caracteristic.
Se pun la fiert 1 l bors si 1 l apa, impreuna cu un morcov si o ceapa uscata (sau 4-5 cepe verzi) tocate marunt. Cand legumele sunt aproape fierte, se adauga loboda tocata, marar si patrunjel verde, piper si sare dupa gust. Borsul se serveste cu dres cu ou.
Varianta
Se fierb legumele in apa impreuna cu 2 linguri de orez sau arpacas, se adauga loboda sau macrisul si un pumn de prune sau corcoduse verzi pentru acrit. Se lasa a mai da un clocot, apoi se completeaza cu marar verde tocat, sare si piper. Se drege cu smantana si cu putin unt.
Tot astfel se prepara bors din stir rosu sau alb.
Bors de ciuperci sau chitici de padure
Sunt numite astfel varfurile trunchiurilor de hamei salbatic, ce apar primavara. Mugurii acestia pot fi folositi la prepararea borsului, ca mai sus. Se poate folosi numai zeama in care au fiert cu legume, iar mugurii pot fi mancati separate cu mujdei de usturoi si mamaliga.
Mancarica de stevie
800 g stevie curatata se oparesc cu apa clocotita. Separat, se prajesc in 100 ml ulei doua cepe taiate marunt si se adauga o lingura de bulion, dupa care se toarna peste stevie. Se umple cu 500 ml apa si se da la fiert. Catre sfarsit, se cerne deasupra o lingura de gris sau faina alba, sare si piper, eventual putina boia de ardei, marar si patrunjel verde tocate. Poate fi acrita cu agurida sau, la masa, cu zeama de lamaie.
Varianta
In loc de faina sau gris poate fi adaugat putin orez fiert separate.
Sarmale de orez cu foi de stevie
8 linguri de orez se prajesc in 100 ml ulei impreuna cu 2 cepe tocate. Se adauga o lingura de bulion, marar si patrunjel verde tocate, piper si sare. Cu aceasta compozitie se fac sarmale infasurate in foi de stevie putin oparite. Se asaza in cratita cu un sos facut din ceapa prajita, putin bulion si o lingura de faina. Vasul se umple cu bors sau apa.
Sfecla rosie cu mujdei
Se coc in cuptor 2 sfecle mijlocii. Se curate de coaja si se taie in felii subtiri, care se pun in mujdei de usturoi, pregatit cu apa rece. Se adauga o lingura de ulei si o lingurita de otet.
Mancare de telina
3 teline mijlocii, curatate, se fierb in apa cu sare. Apoi, se taie in felii si peste ele se adauga un sos pregatit din 2 cepe prajite in 100 ml ulei, o lingura de bulion, o lingurita de otet, sare si piper. Pe deasupra se presara o tocatura fina din
|
Prazul - proprietati terapeutice si beneficii Prazul nu este doar o leguma apreciata in gastronomie, ci si un declarat dusman al diabetului. Prazul are origine mediteraneana si reprezinta o varietate de...
Read moreViata poporului din Transilvania in preajma rascoalei de la Bobalna In vremea care a urmat dupa cucerirea Transilvaniei, prin truda taranilor iobagi si a orasenenilor saraci, nobilii din Transilvania si-au construit...
Read moreMarturii, critici si citate despre Mihai Eminescu de Titu Maiorescu Ceea ce caracterizeaza mai intai de toate personalitatea lui Eminescu este o asa covarsitoare inteligenta, ajutata de o memorie careia nimic...
Read moreDesene animate Walt Disney de Craciun {youtube}kmwNQi2VYx0{/youtube}
Read moreHoroscop decembrie 2017 pentru toate zodiile Afla horoscop decembrie 2017. Afla previziunile astrologice pentru toate zodiile in luna decembrie 2017: dragoste, cariera, bani si sanatate. ...
Read moreReteta pentru salata de vinete simpla Salata de vinete este gustoasa si racoritoare, fiind cea mai la indemana pentru sezonul cald. Salata de vinete poate fi servita simpla, cu maioneaza,...
Read moreHoroscop Rac decembrie 2013 Afla horoscop Rac decembrie 2013. Afla previziunile astrologice pentru luna decembrie 2013 pentru zodia Rac: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreDoina olteanului Va oferim spre lectura o doina veche, “Doina olteanului”, culeasa de Niculae Tinea – Liceni Romanati. Frunza verde de lipan, M-a facut...
Read moreCastravetii si moduri inedite de folosire Castravetele apartine familiei Cucurbitaceae, fiind o planta anuala care produce fructe de 20-30 cm lungime, provenind din zona Himalaya. De aici s-a...
Read moreZiua Copilului în lume “Copilăria este şuvoiul de apă care izvorăşte limpede şi curat din adâncurile fiinţei şi la care omenirea aleargă fără încetare să-şi potolească setea idealurilor sale de dragoste,...
Read moreGemoterapia - cura cu lastari si muguri de plante Metoda de tratament prin muguri vegetali proaspeti, gemoterapia cunoaste in prezent o dezvoltare considerabila atat in tarile din Europa, cat si...
Read more3. Halucinogene 1. LSD - dietilamida acidului lisergic - este cel mai puternic drog halucinogen cunoscut, acţiunea sa apărând la doze extrem de mici (3-6 mg). LSD-ul în stare pură...
Read moreSteaua sus răsare - versuri vechi Vezi versurile pentru “Steaua sus răsare”. Acestea sunt semnate de Virginia Pătruică. Răsare sus o stea şi magică-i lumina ...
Read moreMobilizarea traumatizatului Degajarea pacientului traumatizat La locul accidentului se face doar in scopul prevenirii pericolului iminent care poate sa apara. Degajarea victimei se face de persoane bine instruite stiind faptul ca o...
Read moreCAPITOLUL IX Licentierea si inspectia serviciilor de prevenire a separariicopilului de familia sa, precum si a celor de protectie speciala acopilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea parintilor sai Art....
Read morePeisaje iarna - desene Aceste planse de desenat cu sunt ideale pentru a fi printate si oferite copiilor. Iarna are o frumusete aparte. Haideti sa dam culoare acestui anotimp de...
Read more