Interferente.ro Cultura Pictura Mari capodopere cele mai scumpe 20 picturi din lume

Sâmbătă, 31 Iulie 2010 23:48

Mari capodopere - cele mai scumpe 20 picturi din lume

 

Piata operelor de arta, evaluata la peste zece miliarde de dolari anul, continua sa stabileasca noi recorduri in ceea ce priveste pretul pentru cele mai cunoscute picturi din lume. Fie ca sunt portrete, peisaje, scene de viata sau lucrari abstracte, picturile au atras intotdeauna iubitorii de arta. Potrivit unei evaluari efectuate in martie 2010, in America, topul celor mai scumpe picturi din lume se prezinta astfel:

 

1. „No. 5, 1948” - Jackson Pollock  

 

 

 

Pretul de vanzare: 140.000.000 $

Data vanzarii: 02.11.2006

Cumparator: David Martinez

Opera marelui pictor american a devenit una dintre cele mai reprezentative repere ale expresionismului abstract. „ No. 5, 1948”  este cea mai valoroasa dintre picturile lui Jackson Pollock precum si cea mai scumpa din lume. Se spune ca a fost vanduta in anul 2006, la o licitatie organizata de casa Sotheby's, de catre David Geffen, cu impresionanta suma de 140 de milioane de dolari. Suma se bazeaza intr-o anumita masura pe supozitii, desi nu a fost niciodata negata, iar cumparatorul ei nu a fost confirmat oficial, dar este adesea mentionat ca fiind finantistul mexican David Martinez.

 

 

2. „Woman III” - Willem de Kooning  

 

Pretul de vanzare: 137.500.000 $

Data vanzarii: 18.11.2006

Cumparator: Steven A. Cohen

„Woman III/Femeie III” este o lucrare a pictorului expresionist si abstract Willem de Kooning, realizata pe lemn. Lucrarea face parte dintr-o colectie de sase astfel de lucrari care au ca tema centrala femeia. Pictura a fost terminata in 1953 iar in noiembrie 2006, tabloul a fost vandut de catre David Geffen miliardarului Steven A. Cohen pentru 137,5 milioane dolari. 

 

 

 

3. „Adela Bloch-Bauer I” - Gustav Klimt

Pretul de vanzare: 135.000.000 $

Data vanzarii: 18.06.2006

Cumparator: Ronald Lauder

 Portretul Adela Bloch-Bauer I” este o lucrare a pictorului simbolist austriac Gustav Klimt, terminata in 1907. Imortalizata de doua ori de artist, Adela Bloch-Bauer era o femeie bogata din inalta societate si gazda unui salon vienez de renume in acele vremuri. Cea de-a doua pictura a fost realizata in anul 1912 si se numeste „ Adele Bloch-Bauer II” . Considerata una din capodoperele artistului, portretul „Adela Bloch-Bauer I”  a fost vanduta pentru 135 milioane dolari lui Ronald Lauder, care a achizitionat-o pentru Neue Galerie din New York.

 

 

4. „Nu au Plateau de Sculpteur” - Pablo Picasso

Pretul de vanzare: 106.500.000 $

Data vanzarii: 04.05.2010

Cumparator: anonim

Tabloul „ Nu au Plateau de Sculpteur/Nud pe masa de sculptor”  a fost pictat intr-o singura zi de marele artist, in martie 1932, si reprezinta, in stil cubist, portretul amantei sale Marie-Therese Walter.  Pictura a fost adjudecata in urma unei licitatii din mai 2010, de catre o persoana care nu si-a dezvaluit identitatea, contra sumei de 106, 5 milioane dolari, devenind astfel cea mai valoroasa opera semnata de Picasso.

 

 

 

 

 5. „Garçon à la Pipe” - Pablo Picasso

Pretul de vanzare: 104.168.000 $

Data vanzarii: 04.05.2004

Cumparator: Guido Barilla

„Garçon à la Pipe/Baiat cu pipa”  a fost realizata in 1905, cand Picasso avea 24 de ani. Pe vremea aceea locuia in celebrul cartier al artistilor din Paris, Montmarte. Multi dintre oamenii saraci ai acestui cartier lucrau in domeniul artistic, fie ca acrobati, clovni sau modele pentru picturi. Singurul lucru care se stie despre acest baiat este chiar comentariul lui Picasso: „...  baiatul era un localnic, care statea cu mine chiar si cateva zile. Ma privea cand pictam. Ii facea placere”.

In 2004 picutra a fost vanduta la casa de licitatii Sotheby's din New York, devenind la acea vreme prima pictura care a depasit bariera sumei de 100 de milioane dolari

 

 

6. „Eight Elvises” - Andrew Worhola

Pretul de vanzare: 100.000.000 $

Data vanzarii: 26.11.2009 (la aceasta data apare anuntul vanzarii in The Economist)

Cumparator: anonim

Andrew Warhola, cunoscut mai simplu ca Andy Warhol, a fost pictor, designer de afise si regizor. Domeniul lui de activitate a fost arta vizuala si a fost pionierul miscarii pop art.

Momentul lui de glorie avea sa vina in 2009, cand The Economist il da ca exemplu pozitiv in lumea artei, dupa ce se liciteaza o pictura cu 8 profiluri ale lui Elvis Presley (Eight Elvises) din 1963, si se vinde cu suma de 100 de milioane de dolari. 

  

 

7. „Dora Maar au pair Chat” - Pablo Picasso

  

Pretul de vanzare: 95.200.000 $

Data vanzarii: 03.05.2006

Cumparator: Boris Ivanishvili

„Dora Maar au pair Chat/Dora Maar cu pisica” este o pictura a lui Pablo Picasso realizata in 1941, in perioada cand nazistii au ocupat Franta. Una dintre muzele preferate ale artistului, Dora Maar - fotografa, poeta si pictorita, apare in cel mai scump portet al sau alaturi de o pisica neagra, pe care o tine pe umar. In mai 2006 pictura a fost vanduta cu 95,2 milioane de dolari.

 

 

 

 

 

8. „Portrait of Adele Bloch-Bauer II” - Gustav Klimt

Pretul de vanzare: 87.900.000 $

Data vanzarii: 02.11.2006

Cumparator: anonim

Adele Bloch-Bauer a fost singurul model pe care Klimt l-a pictat de mai multe ori. Pictura a fost terminata in anul 1912, fiind considerata un bun exemplu pentru simbolism. Comandata de Ferdinand Bloch-Bauer, un om de afaceri bogat, protector si sot al Adelei, pictura a fost donata Galeriilor de Stat ale Austriei in anii 1920, inainte de a fi capturata de nazisti in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Dupa un proces foarte lung, cinci picturi ale lui Klimt au fost retrocedate descendentilor familiei Bloch-Bauer, care le-au scos imediat la licitatie. Cumparatorul nu este cunoscut, iar momentan pictura nu este expusa public.

  

 

9. „Triptych” - Francis Bacon

Pretul de vanzare: 86.300.000 $

Data vanzarii: 14.05.2008

Cumparator: Roman Abramovich

„Triptych” a fost realizata de pictorul britanic de origine irlandeza Francis Bacon, unul din cei mai importanti pictori ai secolului al XX-lea. In opera lui, realizata pe suprafete mari, este tematizata in special suferinta corpului omenesc, deformat de violenta vietii de fiecare zi, intr-o existenta lipsita de sens si de posibilitate eliberatoare.

Cumparate de Roman Abramovich la sfatul iubitei sale, Daria Zhukova, Tristych ne arata cat de popular a devenit Francis Bacon ca artist. Celebru pentru imaginile sale macabre, Tristych este una din lucrarile create dupa sinuciderea iubitului sau. Cele trei tablouri care compun aceasta serie au influente din mitologia greaca, in special din legenda lui Prometeu, care a fost condamnat sa-i fie mancat ficatul de catre un vultur pentru eternitate. De asemenea, picturile sunt si o interpretare a lucrarii Orestia, o triologie a lui Aeschylus. Tristych va fi expusa in Rusia in anul 2010, la Galeriile CCC din Moscova.

 

 

10. „Portrait du Dr. Gachet” - Vincent van Gogh

Pretul de vanzare: 82.500.000 $

Data vanzarii: 15.05.1990

Cumparator: Ryoei Saito

Exista doua versiuni autentice ale acestui portret, amandoua realizate in iunie 1890 in decursul ultimilor luni ale vietii lui Van Gogh. Dr. Gachet era medic homeopat, prieten al lui Vincent si cel care l-a ingrijit pe Van Gogh in ultimele sale zile de viata. Amandoua picturile il infatiseaza pe Paul-Ferdinand Gachet la o masa si cu capul pe bratul drept, cu o floare de digitalis pe masa. Floarea din pictura, din care se obtine un tratament pentru afectiunile inimii, a devenit atributul care il definea pe Gachet ca medic. Opera lui Van Gogh a fost vanduta cu 82,5 milioane dolari, la Christi's, New York. 

 

  

11. „Le Bassin Aux Nympheas” - Claude Monet

Pretul de vanzare: 80.450.000 $

Data vanzarii: 24.06.2008

Cumparator: anonim

Elesteul imortalizat de Monet in pictura sa a fost creat in gradina sa de la Giverny prin devierea unui rau. A ales mai multe varietati de nuferi, pentru a avea flori de cat mai multe culori. Pretioasa panza face parte din celebra colectie de patru lucrari cu nuferi a pictorului si a fost realizata in anul 1919. 

Criticul de arta Jonathan Jones a declarat despre tablourile din seria cu nuferi: „In multe feluri, sunt cele mai importante picturi ale secolului XX, pentru ca anticipeaza arta abstracta. Sunt picturi fermecatoare. Nu exista niciun sentiment de sus sau jos, ochiul pur si simplu rataceste prin spatiu, te pierzi cu firea privindu-le.”

In iunie 2008, casa de licitatii londoneza Christie's avea sa stabileasca un nou record mondial prin vanzarea celui mai scump tablou al celebrului Claude Monet. „Le Bassin Aux Nympheas/Elesteul cu nuferi”  care este de atunci cea mai valoroasa lucrare a artistului impresionist francez, dupa ce a fost vanduta cu nu mai putin de 80,45 milioane dolari.

 

 

12. „False Start” - Jasper Johns

Pretul de vanzare: 80.000.000 $

Data vanzarii: 12.10.2006

Cumparator: Kenneth C. Griffin

Initial vandut in mod anonim, noul proprietar a devenit cunoscut dupa ce pictura a fost expusa pentru o perioada la Galeriile Matthew Marks. Al doilea pret ca marime al unei picturi apartinand unui artist contemporan, Johns a realizat aceasta pictura embrionara in 1959, fiind considerata o influenta majora asupra miscarii pop proaspat aparute. Aceasta opera de arta este interesanta datorita modului in care au fost folosite culorile drept cuvinte – rosu pictat in portocaliu, portocaliu pictat in alb, alb in rosu.

 

 

13. „Turquoise Marilyn” - Andy Warhol

Pretul de vanzare: 80.000.000 $

Data vanzarii: 20.05.2007

Cumparator: Steven A. Cohen

Cultura pop a aparut pe la inceputul anilor 1950, in Marea Britanie, sub forma unui nou curent, care a inovat publicitatea si mass-media. Cultura pop a trecut Atlanticul, iar in anii 1960 a cunoscut apogeul, gratie benzilor desenate, care aveau un succes rasunator in randul americanilor. Andy Warhol este unul din reprezentatii „pop art”, devenind foarte cunoscut cu pictura care o ilustreaza pe Marilyn Monroe.

 

 

 

14. „Bal Au Moulin de la Galette, Montmartre ” - Pierre-Auguste Renoir

Pretul de vanzare: 78.100.000 $

Data vanzarii: 17.05.1990

Cumparator: Ryoei Saito

Unul dintre cei mai cunoscuti pictori francezi, Pierre-Auguste Renoir picteaza in 1876 cea mai pretioasa lucare a sa. Moulin de la Galette era un loc predilect pentru distractie al parizienilor. Renoir era si el familiarizat cu acest local, caruia i-a dat viata in picturile sale. Moara, numita La Galette dupa tortul care era specialitatea casei, avea o clientela fidela.

„Bal Au Moulin de la Galette/ Bal la moara de la Galette, Montmartre” este vanduta in mai 1990, prin casa de licitatii Sotheby's in New York, cu 78 milioane dolari, fiind achizitionata de acelasi colectionar Ryoei Saito, care a cumparat si portretul lui Van Gogh.

 

 

15. „Massacre of the Innocents” - Peter Paul Rubens

Pretul de vanzare: 76.700.000 $

Data vanzarii: 10.07.2002

Cumparator: Kenneth Thomson

„Massacre of the Innocents/Masacrul inocentilor”, zugravit de renumitul pictor flamand Peter Paul Rubens in 1611, ilustreaza episodul biblic relatat in Evanghelia dupa Matei, uciderea pruncilor din ordinul lui Irod. Spre finalul vietii, intre 1636-1638, Ruben mai picteaza inca o versiune a Masacrului inocentilor.  

 

 

16. „White Center (Yellow, Pink and Lavender on Rose)” - Mark Rothko

Pretul de vanzare: 72.840.000 $

Data vanzarii: 15.05.2007

Cumparator: Seicul Hamad bin Khlifa Al-Thani

Mark Rothko s-a nascut in Rusia dar a trait in America fiind un adevarat maestru al artei moderne. „White Center” reprezinta o pictura abstracta realizata de Mark Rothko in 1950 si licitata de casa Sotheby’s New Cork in 2007 cu fabuloasa peste 70 milioane de dolari.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

17. „Green Car Crash (Green Burning Car I)” - Andy Warhol 

Pretul de vanzare: 71.700.000 $

Data vanzarii: 16.05.2007

Cumparator: Philip Niarchos

Intre anii 1962-1964, Andy Warhol a creat o fascinanta serie morbida cunoscuta sub numele de Moarte si Dezatru”. Aceasta serie a fost realizata in nuante de verde, alb si negru si ilustreaza scene de sinucidere, accidente fatale, instrumente ale mortii. Pictura a fost realizata in 1963 si infatiseaza o masina distrusa, sursa de inspiratie fiind o fotografie realizata de John Whitehead si publicata in 3 iunie in Newsweek. 

 

 

 

18. „Portrait de l'artiste sans barbe” - Vincent van Gogh

Pretul de vanzare: 71.500.000 $

Data vanzarii: 19.11.1998

Cumparator: anonim

Autoportretele lui Vincent Van Gogh sunt cateva dintre cele mai remarcabile picturi ale sale. Din 1886 pana in 1889 a pictat 12 autoportrete. Van Gogh a realizat acesta lucrare in orasul Saint-Remy-de-Provence din Franta in septembrie 1889. Este o pictura pe ulei si chiar daca Van Gogh a realizat mai multe autoportrete, acesta este unul mai special. Este singurul in care autorul apare fara barba.

 

  

 

19. „Diana and Actaeon” - Titian

 

Pretul de vanzare: 70.600.000 $

Data vanzarii: 01.02.2009

Cumparator: National Galleries of Scotland & National Gallery, London

Pictura a fost realizata de marele maestru italian al Renasterii, Titian, finalizat in 1556-1559 si este considerata cea mai remarcabila lucrare a artistului. Este imortabilizat momentul in care Diana il intalneste pe Actaeon.

  

 

 

20. „The Gross Clinic” - Thomas Eakins

Pretul de vanzare: 68.000.000 $

Data vanzarii: 12.04.2007

Cumparator: Philadelphia Museum of Art

Thomas Cowperthwait Eakins considerat unul dintre cei mai importanti artisti din istoria artei americane, a fost un pictor realist, fotograf, sculptor si profesor de arte frumoase. Eakins a avut ca sursa de inspiratie viata oamenilor din orasul sau natal, Philadelphia. A pictat cateva sute de portrete, de obicei prieteni, membri ai familiei si personalitati din arta, stiinte, medicina si clerici. „Clinica doctorului Gross” a fost pictata in 1875 si a devenit cel mai valoroasa pictura a acestuia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citeste si:

Cina cea de taina - Leonardo da Vinci - originalitate si mistere

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: