Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Sciatica si eficienta terapiei complexe

Joi, 10 Octombrie 2013 13:04

Sciatica si eficienta terapiei complexe

Sciatica, mai corect spus nevralgia sciatica, fiindca este vorba de o afectiune datorata congestiei unor fibre ale nervului sciatic, este, din punctul de vedere al factorilor si mecanismelor care o provoaca, de doua feluri: nevralgia sctiatica obisnuita, care este de origine discala, si sciatica fara legatura cu discurile intervertebrale, aceasta constituind doar un simptom al unor diverse afectiuni.

 

Referindu-ne la nevralgia sciatica discala, aceasta se declanseaza atunci cand, din cauza unor rasuciri bruste a corpului sau a unui efort pentru ridicarea unui obiect prea greu, ori a unui tratament puternic pe coloana vertebrala, in dreptul salelor se produce o alunecare din locul sau a nucelului pulpos, care este o formatiune ce face parte din discurile intervertebrale.

Prin deplasarea formatiunii discale, marginea acesteia va veni in contact cu un adin portiunile nervului sciatic, exercitand asupra intregului nerv o actiune iritanta si congestiva. In astfel de situatii, procesul mecanic si iritativ are loc, la nivlul discului intervertebral dintre vertebrele 4 si 5 lombara si prima sacrala.

Simptomele principale ale nevralgiei sciatice se caracterizeaza prin dureri de intensitate variabila la coloana vertebrala din dreptul salelor, cu iradieri intr-unul sau ambele membre inferioare. Durerile se accentueaza la mes si devin deosebit de violente la fixarea fortata a gambei de coapsa. Deseori apar si furnicaturi sau amorteli ale picioarelor.

Nevralgiile sciatice nediscerale, adica cele simptomatice, sunt datorate tot unor actiuni iritative asupra nervului sciatic (raceli, unele forme de spondilita, tuberculoza vertebrala, tomori benigne sau maligne ale coloanei, mieloame, etc.). Manifesarile clinice sunt asemanatoare cu ale sciaticei discale, dar mai persistente si rebele la tratamentele uzuale.

Nevralgia sciatica de tip discal se vindeca in marea majoritate a cazurilor prin terapie cat mai complexa (medicatie calmanta, decontracturanta, vitaminoterapie, reapus, fizioterapie, balneoterapie, gimnastica medicala si, de la caz la caz, radioterapie, elongatii si diverse alte proceduri). Pentru preintampinarea recidivelor se recomanda abtinerea de la eforturi mari, purtarea unui brau protector in jurul salelor, evitarea sariturilor si a rasucirii bruste a corpului. Tratamentul nevralgiilor sctiatice nediscerale se adreseaza fireste, in special afectiunilor care le determina.