Marţi, 10 Iulie 2012 04:00

Cascadele Beusnitei

 

Cascadele Beusnitei sunt localizate pe Valea Beusnitei si reprezinta o succesiune de cascade (din care cea mai mare are peste 15 m inaltime), in amonte de lacul Ochiul Beiului.

Situate in zona de protectie stricta cu statut de rezervatie naturala din cadrul Parcului National Cheile Nerei - Beusnita din judetul Caras-Severin, Cascadele Beusnitei reprezinta un fenomen unic, un adevarat monument al naturii si un obiectiv de insemnata valoare turistica, geologica si peisagistica.

 

Pentru a ajunge la Cascada Beusnitei traseul nu este tocmai usor, existand obstacole acolo unde se intalneste apa din Ochiul Beiului, dar cu siguranta efortul va este rasplatit imediat ce ajungeti la destinatie.

Un traseu de urmat este cel cu marcaj triunghi albastru. Exista acces. De la Podul Beiului se traverseaza si se urmeaza drumul pe partea stanga, apoi se trece peste Ogasu Chichiregului. Dupa 1 km se ajunge “La Mori”, o parte mai larga a vaii, cu cateva salsuri pe coasta. Intre “La Mori” si canonul silvic este o distanta de 1.5 km cu caderi de apa. Dupa mai bine de 1 km, printre peretii inalti ai vaii se ajunge la Ochiul Beiului. De aici este simplu, urmeaza lacul Ochiul Bei - Cascadele Beusnitei.

 

Avand un sol calcaros, aici au luat nastere numeroase cascade. Calcarul dizolvat de apa a fost depus straturi-straturi de-a lungul cursului raului, formand tuful calcaros, o roca moale si permeabila care a permis modelarea a nenumarate forme, mini-baraje, ochiuri de apa si cascade succesive.

Cascadele din portiunea inferioara (cuprinse intre confluenta Beusnitei cu Beiul si Poiana Beusnitei) se prezinta sub forma unui sir neintrerupt de caderi de apa prelungi.

Cascadele din portiunea superioara sunt verticale si zgomotoase, apa lor cazand in dorne adanci, tivite cu baraje de travertin. Prima si cea mai mare din acest grup este Cascada Beusnitei, situata la marginea poienii cu acelasi nume, avand o inaltime intre 12-15 m si acoperita cu un muschi verde. In tuful calcaros din baza s-au format mai multe caverne. Inaintand pe cateva trepte in partea stanga a cascadei si trecand pe poteca se ajunge la a doua cascada care este mai putin inalta decat prima, dar mai dezvoltata in latime, fiind desfacuta in doua suvoaie. Dupa un drum mai lung prin padure se ajunge la cea de-a treia cascada si cea mai salbatica, apa alunecand in numeroase perdele, printre muschi.

Cascada si Cheile Beusnitei sunt de dimeniuni mai mici, insa la fel de pitoresti ca si Cheile Nerei. Cascada Beusnita se afla intr-o zona complet impadurita. Legenda spune ca apele spumoase ale cascadei reprezinta voalul de mireasa al pastoritei indragostite de fiul Beiului, iar apa ce curge din cascada se intalneste cu apa din izvorul ce alimenteaza lacul Ochiul Beiului, pornind vesele catre varsare.

 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: