Vineri, 03 Decembrie 2010 00:56

Claude Monet

(n. 14 noiembrie 1840, Paris - d. 5 decembrie 1926, Giverny)

 

"Culorile sunt obsesia mea zilnica, bucuria si tortura." 

 

Curent - impresionismul

Claude Monet este unul din reprezentantii cei mai importanti ai impresionismului, curent artistic din ultima parte a secolului al XIX-lea, alaturi de marii pictori Camille Pissarro, Pierre-Auguste Renoir si Alfred Sisley.

Claude Monet este considerat fondatorul Impresionismului, care si-a luat numele de la pictura lui "Impresie: rasarit de soare".

 

 

Biografie

Claude Monet s-a nascut in anul 1840 la Paris si si-a petrecut copilaria in Normandia, in orasul Le Havre, unde parintii sai se stabilisera in anul 1845.

Talentul artistic si l-a cultivat inca de mic, iar la varsta de 14 ani a reusit sa isi vanda primul tablou.

Primele sale lucrari (1856) au fost caricaturi.

Parintii nu aveau nimic impotriva carierei de pictor, insa refuzul tanarului de a urma studii academice intr-o scoala reputata a provocat multe nemultumiri.

In timpul studiilor la scoala secundara de arta era cunoscut pentru caricaturile sale in carbune, pe care negustorii de arta le vindeau la preturi intre 10 si 20 de franci. In aceeasi perioada, l-a cunoscut pe pictorul Eugene Boudin care l-a initiat pe Monet in realizarea picturii prin tehnica "plen air", care nu era permisa pe vremea aceea in pictura academica.

La inceput, artistul nu era deloc de acord cu lucrarile facute de Boudin, dar acesta l-a invatat sa deschida ochii asupra naturii : "... in sfarsit, ochii mi s-au deschis si am inteles cu adevarat natura. Am invatat in acelasi timp s-o iubesc."

Cariera artistica a fost intrerupta de stagiul militar in Algeria, care ar fi trebuit sa dureze sapte ani. O febra tifoida, la doi ani dupa inrolare, i-a permis intoarcerea la Paris, in Franta. In 1862, a devenit studentul lui Charles Gleyre. In atelierul acestuia i-a intalnit pe cativa tineri care urmau sa devina nume sonore ale artei franceze: Pierre-Auguste Renoir, Frederic Bazille si Alfred Sisley, impreuna cu care va forma nucleul curentului impresionist. In timpul razboiului franco-prusac (1870-1871) se refugieaza la Londra, unde picteaza parcurile, Tamisa, Turnul Londrei si diverse alte scene. Toata viata a ramas fidel stilului sau de a picta si peisajelor.

Monet putea sa foloseasca si studioul pentru a-si picta modelele la un pret redus. El a pictat-o pe Camille Doncieux, cu care, de altfel, mai tarziu s-a casatorit. Monet a pictat "Femeia in Gradina" la sfarsitul anilor 1860. Dupa nasterea primului lor copil, s-au mutat la o casa in Argenteuil, in apropierea Senei. Au locuit acolo timp de sase ani, pana cand Camille a murit. Monet s-a mutat apoi la o casa din Giverny, Eure, in regiunea Haute-Normandie, unde a plantat o gradina mare, o mare sursa de inspiratie.

In 1892, Monet s-a casatorit cu Alice Hoschede, cu care avut o aventura in timpul casatoriei cu Camille.

Moare in anul 1926 si este inmormantat la Cimitirul Bisericii Giverny, Eure, in regiunea Haute-Normandie, Franta.

 

 

Monet a lasat statului francez 14 picturi de mari dimensiuni din seria "Nuferi", care pot fi vazute la Musee de l’Orangerie din gradinile Tuilleries, unde au fost expuse in 1927, la putin timp dupa moartea sa, in doua sali ovale. La Giverny, proprietatea sa, este deschisa publicului, fiind administrata si intretinuta de Fundatia "Claude Monet".

 

Creatie, picturi, lucrari reprezentative

In 1872 (sau 1873) Monet a pictat "Impression, soleil levant" - "Impresie, rasarit de soare", pictura care acum se gaseste in Musee Marmottan, Paris, un peisaj din Le Havre, care a fost expus la prima expozitie impresionista din 1874. Se spune ca Louis Leroy, un critic ostil, a folosit numele de "Impresioniste" din titlul acestei picturi, comentand ca picturile lui Monet erau mai degraba "impresii" decat lucrari de arta terminate. La a treia expozitie, din 1876, pictorii pe care noi ii grupam cu termenul de impresionisti, foloseau deja termenul acesta pentru a se descrie.

Intre anii 1880 si 1890 Monet a pictat o serie de lucrari reprezentand Catedrala Rouen din diverse unghiuri si la perioade diferite ale zilei. Douazeci de vederi ale catedralei au fost expuse la galeria Durand-Ruel in 1895. El a pictat de asemenea si cateva mori de faina.

Lui Monet ii placea foarte mult sa picteze natura controlata - gradina sa, elesteul, nuferii sai, podul sau. In gradina avea o livada cu salcii si o mlastina. Monet a pictat intre altele si malurile Senei. In 1914, Monet a inceput o noua serie de picturi ale nuferilor sai la sugestia prietenului sau, politicianul Georges Clemenceau.

Monet a realizat la Paris o serie de picturi pline de bucuria de a trai, peisaje de pe malul Senei, in cea mai mare parte.

In 1866, tabloul "Camille - Femeie in rochie verde" i-a adus recunoasterea in lumea artei. Razboiul franco-prusac l-a determinat sa traiasca o vreme la Londra. A urmat o scurta perioada in Olanda, unde a fost suspectat de politie pentru spionaj. Catre sfarsitul anului 1971 a revenit in Franta si s-a stabilit la Argenteuil. A continuat sa picteze cu precadere peisaje, realizand serii de opere cu acelasi subiect: "Catedrala din Rouen", "Dimineti pe malul Senei" si, mai ales, "Nuferii". Acestia din urma au constituit principala lui preocupare dupa stabilirea la Giverny, unde a reusit sa-si construiasca o imensa gradina, cu un lac acoperit cu aceste plante si unde a trait pana la sfarsitul vietii, in 1926.

Valoarea operei sale a fost recunoscuta, ca si cea a altor impresionisti, destul de tarziu. Astazi, pe piata de arta, un tablou de Monet este platit cu sume impresionante. Numai anul trecut, in lunile mai si iunie, "Podul de cale ferata de la Argenteuil" si "Bazin cu nuferi" au obtinut la Casa de licitatii Christie’s 36,5 milioane de dolari, respectiv 80,5 milioane de dolari, record de pret al artistului.

 

 

Rezumat, caracteristici

Cu Claude Monet s-a nascut impresionismul. Tabloul sau "Impresie, rasarit de soare" a devenit manifest al unui altfel de pictura, care a reinventat lumina si culoarea.

Pe toata durata vietii, Claude Monet a adoptat si a aplicat cu fermitate cele doua principii de baza ale acestui curent artistic: reprezentarea scenelor din viata contemporana si pictura in aer liber.

Monet a ramas fidel impresionismului pana in ultima clipa a vietii sale si pana la ultima pictura a sa. Seria "Nuferii", testamentul artistic al patriarhului impresionismului, incheie o cariera inceputa foarte de timpuriu, de la varsta de 14 ani.

Intreaga sa opera sta sub semnul dorintei de perfectiune. Monet lucra luni in sir la cate un tablou, se trezea dis-de-dimineata, pentru a surprinde rasaritul, sau, mai exact, lumina rasaritului, revenind asupra unui tablou de mai multe ori, niciodata multumit de sine insusi, intotdeauna dornic de a experimenta, jucandu-se cu lumina si cu efectele acesteia. “Cel care afirma ca a terminat un tablou este exagerat de trufas.” - spunea Monet, enuntand totodata unul din fundamentele impresionismului, subordonat in totalitate unei singure puteri: lumina.

“Nu am decat meritul de a fi pictat intocmai dupa natura, straduindu-ma sa reproduc propriile impresii fata de fenomene trecatoare si schimbatoare.” 

Monet ii sfatuia pe pictori in felul urmator: "Incearca sa uiti ce obiecte se afla in fata ta - un copac, o casa, un camp sau orice ar fi. Gandeste-te pur si simplu: iata aici un patrat mic de albastru, dincolo un dreptunghi de roz, culoarea si forma exacta, pana cand vei avea propria ta impresie naiva a scenei din fata ta."

Monet considera ca o lucrare in aer liber trebuia finalizata foarte repede, intr-o singura sedinta. Lucra la pictura sa ca la un intreg, considerand ca "prima pictura trebuie sa acopere o suprafata cat mai mare din panza, indiferent cat de aproximativ este conturata imaginea".

 

“Toata lumea imi discuta operele si pretind ca le inteleg,

de parca ar fi necesar sa le inteleaga, cand este indeajuns doar sa iubesti.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: