Luni, 20 Aprilie 2015 01:09

Pesteri din lume

Pesteri din lumeNumarul pesterilor cunoscute azi pe Terra este destul de mare. Nu stim care este cea mai mare pestera din lume sau cea mai profunda, insa cert este faptul ca azi cunoastem mai putin de o zecime din potentialul speologic al Terrei. Exista mari regiuni, cum ar fi in Europa (Alpii – Prealpii, Muntii Apenini, Muntii Cantabrici, Muntii Carpati) sau in America de Nord (regiunea muntilor si podisurilor nord-americane), care sunt mai bine cercetate. In schimb, se stie ca mai exista vaste suprafete din Africa, America de Sud, Oceania si mai ales Asia inca neabordate de speologi.

Si totusi in pesteri sunt acumulate unele substante care, in decursul timpului, au gasit diverse intrebuintari, generand uneori exploatari importante (gips, guano, fosfat, plumb, calcit, apa carstica captata si transportata pe conducte pentru utilizarea ca apa potabila, industriala sau energetica).

Din cauza climatului constant, a izolarii lor, pesterile au fost utilizate ca depozit in cele mai felurite moduri (pentru alimente, bauturi, substante chimice, gaze naturale etc.). Uneori ele sunt utilizate pentru ... necesitati rutiere, cazul cel mai cunoscut fiind cel al Aoselei Nationale 119 din Franta, care strabate pestera Mas d’Azil pe o lungime de 500 m. Nu trebuie sa uitam, de asemenea, ca pesterile au fost si mai sunt inca folosite ca adapost. Totusi, domeniul in care pesterile au dobandit o mai vasta valorificare este cea a turismului. Pentru o mai buna vizitare, in interiorul lor a fost introdus iluminatul electric si au fost amenajate trasee destinate turistilor.

In cele ce urmeaza prezentam cateva dintre cele mai reprezentative pesteri de pe glob:

Aven Armand

Aflata in platoul Causse Mejean din partea sudica a Masivului Central Francez, pestera prezinta o sala lunga de 100 m, lata de 50 m si o inaltime de 35 m. Intre cele 400 stalagmite, care formeaza asa-numita „Padure Virgina”, se numara si cea mai mare stalagmita din lume in lungime de 29 m.

Berger

A fost prima pestera in care s-a atins cota de - 1000 m. Este situata in sud-estul Frantei, in masivul Sornin (Vorcors). Are intrarea principala la 1460 m altitudine, la 9 km est-sud-est de orasul Grenoble. A fost descoperita la 24 mai 1953 de catre tanarul pe atunci in varsta de 24 ani Jo Berger.

Carlsbad Caveros

Situata in sud-vestyl SUA, in apropriere de orasul Carlsbad, in Muntii Guadalupe, aceasta pestera este cunoscuta pentru cea mai mare sala subterana care are o lungime de 1200 m, 200 m latime si 87 m inaltime. Salile sunt dispuse pe trei niveluri: primul la 229 m adancime fata de suprafata, al doilea la 275 m si al treilea la 309 m. Pana la primul nivel se poate cobori si cu liftul. O mare atractie o constituie existenta a milioane de lilieci. Exodul lor de noapte spre vaile raurilor Black si Pecos, la vanatoarea de insecte, se desfasoara intr-un ritm de circa 1 milion pe ora. Peste 9 milioane de lilieci atarna in Pestera Liliacului.

Cueva de Nerja

Pestera aceasta este situata in suful Spaniei, in apropierea orasului Malaga si este renumita pentru cea mai stalactita din lume care masoara 60 m lungime si are 18 m in diametru. Aici s-au mai descoperit picturi ale omului preistoric, ce reprezinta cerbi, cai, capre, pesti si cranii ale omului de Nenaderthal si Cro-Magnon.

Eisriesenwelt

Vorbim despre cea mai renumita pestera cu gheata din lume si se gaseste la 34 km de orasul Salzburg, in Masivul Tannengebirge, la 1665 m altitudine. Este cunoscuta inca din 1879, anul infiintarii primei societati speologice din lume. Are o lungime de 42 km, iar gheata atinge o grosime de peste 20 m si ocupa o suprafata de 30000 km².

Holloch

Considerata a fi cea mai complexa pestera din lume, ea e afla in Elvetia, la 734 m altitudine, nu departe de Lacul celor patru cantoane si dispune de o retea subterana de peste 150 km.

Mammoth Cave-Flint Ridge Cave System (Pestera Mamutului – Sistemul de pesteri Flint Ridge)

Vorbim despre cea mai lunga pestera din lume si se afla in estul SUA, in platoul Cumberlans, de pe altura vestica a Muntilor Apalasi. Intreg sistemul are o lungime de peste 500 km. Pestera Mamutului dispune de cinci niveluri si se caracterizeaza prin abundenta apei.

Optimisticeskaia

Cea mai lunga pestera formata in gips este situata in apropierea satului Koroliovska, pe raurile Nicilava si Seret (Ucraina). Are o dezvoltare de peste 157 km si 7 sisteme labirintice. Intregul labirint este dezvoltat intr-un „pachet” de gips gros de numai 2 m. Dimensiunile galeriilor sunt mici, ele au in general largimea de 2-3 m si inaltime de 1-1.5 m.

Postoina

Dezvoltata in carstul slovac, ete cea mai vizitata pestera din Europa. Zeci de kilometri ai traseului subteran pot fi parcursi intr-un modern si confortabil trenulet electric. Aici, intr-o galerie laterala, functioneaza una dintre primele statiuni biospeologice din lume. La ora actuala, pestera prezinta o vasta retea subterana modelata de raul Pivka. In apele raului traieste o vietuitoare unica, asa-numitul „peste-om” (Proteus anguinus). Lipsit de vedere, cu pielea asemanatoare, prin multe proprietati, cu epiderma omeneasca, putand sa respire nu numai in apa inghetata, dar si pe uscat, acest peste se inmulteste la temperatura de +16°C prin icre, iar la temperaturi mai joase prin pui vii. O grota de 3.000 m² si inalta de 50 m, a fost amenajata drept sala de concerte.


Newer news items:
Older news items: