Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Prevenirea hemoroizilor

Vineri, 17 Mai 2013 05:30

Prevenirea hemoroizilor

Prevenirea hemoroizilor este posibila printr-o serie de masuri aflate la indemana oricui. Cei varstnici trebuie sa acorde o atentie mai mare acestei probleme, ei fiind, de obicei, mai expusi. Excesele alimentare, consumul de alcool, fumatul si sedentarismul sunt inamicii cei mai redutabili. Condimentele, mai ales piperul, ardeiul, boiaua iute si otetul irita mucoasa ano-rectala, deosebit de sensibila la cei predispusi la hemoroizi.

 

O alimentatie corecta, variata si rationala, bogata in legume si lactate, asigura un tranzit intestinal normal. Prin educatie, se poate ajunge la scaune cu ore fixe inca din copilarie. Lenjeria trebuie sa fie foarte curata si neiritanta pentru mucoasa anala si pielea din jurul orificiului anal. Se interzice punerea de vata sau comprese in aceasta regiune.

Bolnavii de hemoroizi nu este bine sa utilizeze supozitoarele iritante. Se vor feri de canule traumatizante la clisme; canula trebuie bine unsa cu vaselina si aleasa pe masura orificiului anal respectiv.

Igiena scaunului are un rol esential in prevenirea hemoroizilor. In loc de folosirea hartiei igienice, adesea dura si traumatizanta, este de preferat spalarea cu apa calda si tamponarea regiunii anale cu un prosop moale.

Gimnastica sfincterului anal este utila si usor de realizat. Se obtine prin contractarea ritmica si decontractarea voluntara a sfincterului anal. Ea asigura un veritabil masaj bland al mucoasei anale si golirea venelor dilatate si pline de sange de staza. Gimnastica de inviorare, plimbarile in aer curat si evitarea statului prelungit pe scaun se dovedesc la fel de utile in prevenirea hemoroizilor sau complicatiilor.

Tratamentul hemoroizilor si complicatiilor se face numai dupa examinarea atenta a regiunilor de catre medic. Folosirea empirica a unor tratamente este periculoasa si de multe ori agravanta. O greseala frecventa este folosirea de supozitoare la sfatul altor bolnavi de hemoroizi, dar cu forme evolutive diferite. Spre exemplu, Hemorzonul, folosit la un bolnav cu hemoroizi sangeranzi, este agravant, desi el este util pentru un bolnav cu hemoroizi trombozati. Alteori hemoroizii pot aparea ca o complicatie in cursul altor boli (hemoroizii simptomatici). Dintre acestea, mentionam: ciroza hepatica cu hipertensiune portala, tumorile abdominale si cancerul de rect. Numai dupa solutionarea acestor afectiuni hemoroizii se pot influenta favorabil si definitiv. Formele avansate de hemoroizi pot beneficia de un tratament chirurgical, pe care il decide medicul.


Newer news items:
Older news items: