Miercuri, 15 Mai 2013 15:24

Hemoroizii

Termenul de hemoroizi provine din limba greaca. Hipocrate, renumitul medic al antichitatii, intelegea prin hemoroizi pierderile de sange din vasele anusului. Hemoroizii erau cunoscuti din cele mai vechi timpuri. Exista documente care mentioneaza aceasta afectiune inca cu zece secole mai inainte de civilizatia greaca. La egipteni existau medici specializati in tratamentul ei.

Hemoroizii se datoresc dilatatiei varicoase anormale a plexurilor venoase existente in peretele portiunii inferioare a rectului. Frecventa cea mai mare a acestei boli este intre 40 si 70 de ani, afectand in special pe cei varstnici, la care alterarile peretelui venos sunt mai avansate si afectiunile asociate predispozante mai numeroase. Dintre aceste boli, care favorizeaza aparitia hemoroizilor, mentionam: pe cele de ficat (ciroza), tumorile abdominale (fibromul uterin, tumorile de colon si de rect), sarcina, insuficientele cardiace. Se pare ca exista o predispozitie genetica, ereditara, caracterizata prin slabirea rezistentei peretilor vasculari venosi si scaderea elasticitatii lor. Obezitatea, sedentarismul si hipertensiunea arteriala se afla frecvent asociate la bolnavii cu hemoroizi. Constipatia, de care sufera mai ales varstnicii, se afla la originea aparitiei acestei afectiuni si contribuie la agravarea ei si la numeroase complicatii, cum sunt: hemoragiile, trombozele si prolapsul mucoasei ano-rectale. Scaunul anevoios produce traumatizarea mucoasei anale si aceasta, prin durerile si spasmul anal, agraveaza constipatia; se creeaza un veritabil cerc vicios, in care durerea genereaza spasmul, care, la randul sau, agraveaza constipatia, iar aceasta produce traumatizarea mucoasei anale si accentueaza durerea si spasmul anal. De asemenea, diareea, prin scaunele repetate si iritante, provoaca traumatizarea mucoasei anale si a venelor hemoroidale.

Hemoroizii pot evolua mult timp fara sa provoace suparari bolnavilor. Acestia vin la medic pentru suferinta cauzata de aparitia unor complicatii, cum sunt durerile, hemoragiile sau mancarimile anale. Hemoragia sau rectoragia apare sub forma unor picaturi de sange proaspat, care pateaza scaunul. Ea se datoreaza rupturii peretilor venosi din plexurile anale in timpul scaunului, mai ales cand acesta este mai consistent. Repetarea hemoragiilor, chiar si in cantitate mica, poate duce la anemierea grava, daca este neglijata prezentarea la medic. Durerea anala, agravata de scaun, se datoreaza trombozarii venelor repetat traumatizate sau iritate, in care se formeaza cheaguri de sange. Plesnitura sau fisura anala este o complicatie foarte dureroasa, ce mai poate fi insotita si de tulburari reflexe la distanta. Dificultatile in urinare sunt cele mai frecvente in aceste cazuri. Congestionarea mucoasei anale si iritarea prelungita a acesteia favorizeaza si aparitia unor complicatii inflamatorii propagate din vecinatate, dintr-o zona cu bogata atmosfera microbiana, ducand la fisule anorectale sau abcese perianale caracterizate prin scurgeri de puroi, dureri si febra, adesea cu rasunet si asupra alterarii starii generale. Mancarimea sau pruritul anal este prezent frecvent chiar si la pielea din jur, determinand leziuni de dermita exematiforma, rebele la tratament, si care necesita contributia medicului dermatolog. Malignizarea sau cancerizarea hemoroizilor este mai rara, dar foarte grava. In efortul de defecatie, hemoroizii pot antrena dupa ei si zone din mucoasa din jur. In acest fel, ei se complica cu prolapsul mucoasei ano-rectale.

Afla cum putem preveni aparitia hemoroizilor aici.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: