Sâmbătă, 22 Iunie 2013 14:22 |
Canicula la bebelusi si copii sfaturi si masuri de protectie
Odata cu vara sosesc si temperaturile ridicate. Oriunde ai incerca sa te ascuzi, canicula te pandeste. E destul de greu chiar si pentru adulti, ce sa mai spunem de bebelusi si copii. Pielea bebelusilor si a copiilor este mai delicata decat a adultilor. Iata recomandarile, sfaturile si masurile noastre de protectie pe timp de canicula pentru familii cu bebelusi si copii.
Afara e toropeala, in casa la fel. Pe cat este posibil, tineti geamurile deschide pe timp de noapte, iar ziua sa le inchideti. Pe timpul zilei, este indicat sa trageti jaluzelele/draperiile. In acest fel, veti putea reduce cu pana la 15º temperatura din camera.
Nu uitati de apa. Aceasta trebuie sa fie mereu la indemana. Dati-i copilului/bebelusului dvs. sa bea apa sau ceai, chiar daca nu solicita acest lucru. Nu ii dati micutului dvs. sucuri carbogazoase, deoarece conduc la deshidratare si impiedica organismul sa lupte impotriva temperaturilor ridicate.
Lasati copiii sa adoarma mai tarziu. Este bine sa ii lasati pe copii sa stea mai mult, sa se duca la culcare mai tarziu. O sa va prinda tare bine daca ei vor dormi mai mult, in orele racoroase ale diminetii.
Aveti grija la ce medicamente oferiti copiilor. Unele medicamente pot creste temperatura copilului. Daca aveti probleme cu ei, consultati medicul pediatru/medicul de familie si vedeti daca medicamentele prescrise nu au cumva contraindicatii in ceea ce priveste canicula si soarele excesiv.
In casa, temepraturile pot creste enorm. Atentie insa. La o temepratura de peste 35º de umiditate, medicii spun ca procesul de transpiratie este ingreunat daca folositi un ventilator. Recomandarea noastra este sa folositi ventilatorul numai dimineata si seara, cand tempeaturile sunt mai normale, pentru aceasta perioada.
Evitati sa iesiti din casa la orele amiezii (11-18). Atunci cand iesiti cu bebelusii si copiii la aer liber, in parc, fiti mereu cu ochii pe ei si nu ii lasati sa alerge mult. Daca copilul dvs. incepe sa aiba greturi, ameteli, transpiraabundent, se simte slabit, este recomandat sa il duceti intr-un loc racoros si sa ii dati sa bea cat mai multa apa (nu sucuri, nu alte lichide). Daca nu isi revine in cateva minute, e un semnal de alarma. In acest caz, trebuie sa il duceti de urgenta la medic. Inseamna ca a facut insolatie si nu e de joaca.
Nu lasati copilul singur, niciodata, chiar si pentru perioade scurte de timp, in masini sau in incaperi prost ventilate. O afectiune destul de des intalnita la copiii mici si bebelusi este miliaria, o alergie solara.
De asemenea, atunci cand iesiti afara, nu uitati de imbracaminte. Recomandam hainele de culoare deschisa, hainele lejere. Evitati hainele inchise la culoare (acestea atrag soarele si acumuleaza caldura). Evitati hainele din material sintetic. Evitati hainele care nu lasa pielea sa respire. Nu in ultimul rand, nu uitati sa ii acoperiti capul cu o sapca sau o palarie usoara.
In timpul zilei, la amiaza, tineti copilul la racoare. Pe cat posibil, evitati sa iesiti dupa pranz. E timp destul dupa orele 18. Evitati sa folositi pudra de talc, deoarece tinde sa irite pielea, si asa fragila, a micutului tau.
Aveti grija la alimentatia copilului pe timp de canicula. Nu ii dati alimente fierbinti sau mancaruri grele. Daca mancarea este prea incalzita, aceasta va ridica temepratura copilului. In ceea ce priveste mancarurile grele, acestea vor tine ocupat organismul copilului pentru digestie. In aceasta perioada este recomandat sa ii oferiti copilului dvs. alimente care contin multa apa (supe, salate, fructe, etc.).
Nu uitati de dusurile zilnice. Este bine sa racoriti copilul, facandu-le dus cat de des se poate. Atentie, evitati scaldatul in apa rece. Daca stati la casa, puteti iesi in gradina, va puteti “juca” impreuna si puteti sa va stropiti copilul cu furtunul.
Mamici, aveti grija la bebelusii dvs. si dati la o parte lenjeria de pat care nu este necesara. Un bebelus care are scutec, body si vesta de corp nu va avea nevoie decat de un cearceaf ca lenjerie de pat, in conditiile in care temperatura in camera este de peste 25ºC.
Daca vedeti ca bebelusului ii este cald, il puteti lasa lejer doar in vesta de corp si chiar numai in scutec.
Pe timpul zilei, nu uitati sa trageti perdelele/jaluzelele. In acets fel, veti mentine o temperatura mai normala si evitati ca soarele sa incalzeaza prea tare camera.Afla mai multe informatii despre simptome, tratament si prim ajutor in caz de insolatie, un efect secundar al temperaturilor ridicate pe timp de vara si canicula.
Newer news items:
Older news items:
|
Horoscop Balanta decembrie 2014 Afla horoscop Balanta decembrie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna decembrie 2014 pentru zodia Balanta: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreMesaje, urari, sms si felicitari de Craciun 2013 In prag de sarbatoare, de Craciun, transmite urarile si gandurile tale bune rudelor, prietenilor, colegilor sau cunostintelor. Iata cateva idei de mesaje, urari,...
Read moreAlimentatia rationala a animalelor domestice Alimentatia rationala a animalelor domestice presupune cunoasterea si respectarea cerintelor lor de substante nutritive, pe baza unor ratii bine echilibrate. Ratia reprezinta cantitatea de...
Read moreDisney - Colinde de Craciun - colinde de Craciun cantate de Mickey Mouse, Minnie Mouse, Donald Duck, Daisy Duck, Goofy {youtube}PN37QU7yoj4{/youtube}
Read moreHoroscop Fecioara aprilie 2015 Afla horoscop Fecioara aprilie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna aprilie 2015 pentru zodia Fecioara: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreHoroscop Scorpion august 2016 Afla horoscop Scorpion august 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna august 2016 pentru zodia Scorpion: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read moreCele sapte plansuri ale Sfantului Efrem Sirul Rugaciuni pe care le rostesc cei ce vor sa-si schimbe voia lor cea plecata catre patimi si dezmierdari Plansul de luni seara Primeste rugaciunea...
Read moreBiserica Adormirea Maicii Domnului Draganesti Biserica Adormirea Maicii Domnului din centrul Draganestilor a fost zidita de unul dintre importantii boieri Stirbei-Draganescu din jumatatea sec. XVIII, Badea cel vornic Stirbei.
Read moreHoroscop Leu decembrie 2014 Afla horoscop Leu decembrie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna decembrie 2014 pentru zodia Leu: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreCitate de Victor Hugo A ignora înseamnă a plânge; a învăţa, a geme. A respira Parisul conservă sufletul. A sacrifica pământul pentru paradis înseamnă a renunţa la substanţă în favoarea umbrei. A urca înseamnă...
Read moreRetete pentru ciorba de miel Va prezentam cateva retete pentru ciorba de miel. Putem pregatiti ciorba de miel oricand, insa este savurata din plin mai ales de Paste, cand sarbatorim Invierea...
Read moreHoroscop Rac aprilie 2016 Afla horoscop Rac aprilie 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna aprilie 2016 pentru zodia Rac: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read moreRezervatia naturala Pietrosul Rodnei “Alpii Maramuresului”, cum sunt numiti la superlativ muntii Rodnei, gazduiesc una din marile rezervatii naturale din Carpati, cea mai mare din nordul tarii. Creata inca din 1932,...
Read moreUrzica - beneficii, proprietati si tratament naturist Urzica este una dintre cele mai cunoscute si apreciate plante medicinale curative, remarcandu-se mai ales prin efectul sau remiralizant, revigorant si tonic. De asemenea,...
Read morePere - planse de colorat Poate nu stiati, dar perele sunt printre primele fructe cultivate pe pamant. In timpurile de demult, oamenii spuneau despre aceste fructe ca aduc in suflet blandetea...
Read moreTelina cu ciuperci Telina cu ciuperci este o mancare gustoasa si delicioasa, excelenta mai ales pentru cei vegetarieni. Iata o reteta de telina cu ciuperci (ingrediente si mod de...
Read more