Interferente.ro Sanatate Naturiste Murul si murele beneficii proprietati si calitati vindecatoare in diverse afectiuni

Joi, 27 August 2015 00:05

Murul si murele - beneficii, proprietati si calitati vindecatoare in diverse afectiuni

Murul si murele beneficii proprietati si calitati vindecatoare in diverse afectiuniPe langa aroma si gustul lor deosebit de intens, murele aduc si o serie de beneficii starii noastre de sanatate. Ele contin resveratrol – cel mai puternic antioxidant, vitamine, minerale, oligoelemente precum si o serie de substante active cu rol antiinflamator, anticancerigen si antiimbatranire. Fiind un fruct cu un continut scazut de fructoza poate fi consumat si de catre diabetici sau de catre cei care urmeaza diverse diete.

De la mur se folosesc in medicina naturista atat frunzele cat si fructele.

Iata cateva afectiuni care se trateaza cu ajutorul murelor:

· Afectiuni ale vezicii urinare – consumul de mure ajuta la reducerea acidului uric din sange, avand numeroase beneficii in afectiunile vezicii urinare.

· Afectiuni pulmonare – se beau 1-2 pahare cu suc de mure in fiecare zi. Trebuie sa retineti ca pigmentii care dau culoarea specifica murelor (antocianii) sunt un adevarat cosmar pentru virusii care produc raceli si gripa. Aceste principii active ajuta si stimuleaza imunitatea, impiedicand multiplicarea lor si infectarea celulelor sanatoase. De asemenea, sunt diminuate durerile de cap si musculare provocate de persoanele bolnave de gripa.

· Alergii – consumul de mure diminueaza reactia aergica, avand rol antihistamic si imunomodulator. 300-400 g de mure administrare odata aduc un aport masiv de vitamina C, reducand considerabil intensitatea alergiei.

· Anemie – murele sunt un intaritor al organismului. Sucul stimuleaza formarea hematiilor si compenseaza deficitul de fier. Se recomanda consumul unei cani de suc pe stomacul gol ori cate o lingurita de pulbere de 3 ori pe zi.

· Arsuri gastrice, ucer gastro-duodenal – e indicata o cura cu ceai de mure, vreme de 15-30 de zile. Ceaiul se consuma simplu, fara miere sau zahar.

· Cancerul de colon – datorita fibrelor pe care le contin, murele previne cancerul de colon. Pigmentii cu efecte antivirale au efect anticancerigen remarcabil, fiind sustinuti benefic de influenta vitaminelor si mineralelor cu proprietati antioxidante puternice, respectiv fibrele, polifenolii, vitaminele C, E si seleniul organic.

· Candidoza digestiva – antocianii prezenti in acest fruct inhiba dezvoltarea acestui fung, ajutand la eliminarea sa din organism. Se recomanda o cura cu mure proapsete, circa 100 g, timp de 12 zile in amestec cu iaurt si miere dupa gust. Evident, e un tratament eficient, cu gust delicios pentru echilibrul microbiologic a nivelul intrebului tub digestiv. Aceasta cura este un bun adjuvant si in candidoza genitala.

· Constipatia – cura cu mure este un mijloc simplu si eficient de a scapa de constipatie. Se recomanda consumul zilnic a minimum 100 g de mure dimineata si seara, inainte cu jumatate de ora de micul dejun si cina, vreme de 10 zile. Daca resimtiti nevoia, cura cu mure poate fi reluata dupa o pauza de 4 zile. Puteti folosi eventual miere lichida si cateva linguri de iaurt.

· Colite – fructele sunt tonifiante ale intestinelor.

· Diabet – cu toate ca au un continut ridcat de zaharuri, administrarea murelor, in doze rezonabile (150-200 g) zilnic, nu duce la cresterea glicemiei. Mai mult de atat, murele stabilizeaza glicemia, stimuleaza pancreasul si diureza si normalizeaza valorile colesterolului.

· Diaree – murele au proprietati astringente. Se iau patru linguri de sirop de fructe in fiecare zi, mai ales in cazul copiilor care sufera de aceasta afectiune

· Gastroenterite – se prepara o infuzie din frunze si se beau doua cani pe zi

· Leucoree – se opareste o lingura de frunze de mur intr-o jumatate de cana de apa, dupa care se lasa la racit. Se fac spalaturi, 7 zile, dupa care faceti o pauza de 5 zile. Se reia tratamentul doar daca este necesar, pentru a reduce inflamatia, putand adauga si jumatate de lingura de flori de musetel.

· Inflamatii ale gingiilor si gatului – murele sunt eficiente in bolile gingiilor si ale amigdalelor, datorita nivelului ridicat de antioxidanti si vitamina C (100 g de mure contine 35% din doza zilnica recomandata).

· Hemoroizi, fisuri anale – 5 lingrui de mur se oparesc in 2 l de apa clocotita, dupa care se lasa la racit si se flitreaza. Se face o baie de sezut cu acest extras, timp de circa 10 minute, iar frunzee sunt folosite, mai apoi, ca si cataplasma ce se tine o ora pe anus.

· Obezitate – se face un ceai din frunze de mur, papadie, pelin si patlagina. Se beau 2-3 cani pe zi.

Datorita proprietatilor sale: antidiareic, astringent, antiseptic este apreciat ca remediu natural pentru numeroase afectiuni. Am prezentat, mai sus, cateva dintre acestea. De asemenea, amintim proprietatile dezinfectate ale frunzelor de mure, ce ajuta la moderarea secretiilor si impiedicarea inmultirii microbilor. Fructele de mur, gustoase si zemoase, functioneaza ca laxative, nutritive, depurative, imbunatatind in mod special acuitatea vizuala.

Modul de administrare include:

· Suc de mure – se da 1 kg de mure prin storcatorul electric. Se beau doua pahare pe zi, fiind un bun remediu impotriva diareei.

· Infuzie de frunze de mur – peste o lingurita de frunze de mur se toarta o cana de apa fierbinte si se lasa la infuzat in jur de 10 minute. Din aceasta infuzie se beau doua cani pe zi. Puteti sa le indulciti putin utilizand miere de albine.

· Cataplasme mur – se fac folosindu-se infuzia sau frunze de mur proaspete, zdrobite si amestecate cu putina apa. Trateaza hemoroizii si fisurile anale.

· Gargara – se foloseste pentru aceasta procedura infuzia din frunze de mur. Este recomandata in tratarea afectiunilor gingiilor si gatului.

· Sirop de mure – se pun la fiert 1-2 kg de mure cu aceeasi cantitate de zahar si se obtine un sirop gros.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: