Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Papadia preparate beneficii si forme de utilizare

Miercuri, 17 Mai 2017 00:17

Papadia - preparate, beneficii si forme de utilizare

Papadia preparate beneficii si forme de utilizareSub numele stiintific de Taraxacum oficinale Web, papadia se utilizeaza ca planta medicinala inca din antichitate. Astfel, denumirea Taraxacum o gasim pentru prima data folorita de medicii arabi Rhazes si Avicenna. In scopuri terapeutice se folosesc frunzele separate sau rozeta de frunze, planta intreaga, formata din rozeta de frunze cu bobocii florari si radacinile, sau numai radacinile. Dependent de continutul in principii active (taraxacina, vitaminele B si C, steroli, tanin, colina, ulei volatil, substnate antibiotice etc., recoltarea frunzelor si a plantelor intregi se face primavara, inaintea sau la inceputul infloririi. Radacinile cu continut in alcooli triterpenici, fitosteroli, vitaminele A, B, C si D, colina etc. se recolteaza din iulie pana toamna tarziu.

Uscarea se face la umbra, in strat subtire, in locuri bine aerisite. Radacinile se usuca la soare, dupa ce au fost spalate si indepartate cele seci si noduroase.

Preparatele din papadie au actiune coleretica si colagoga, diuretica si diaforetica, hipoacidifianta, laxativa, venotonica, depurativa, cu rezultate foarte vune in afectiunile ficatului si in dischinezii biliare cu tulburari intestinale. Pentru calitatea de a normaliza circulatia sangelui, infuzia de papadie este indicata in tratamentul varicelor. Producand o buna diureza, infuzia de papadie face sa fie eliminate toxinele din corp si are un efect indirect in vindecarea eczemelor si a altor boli de piele

Infuzia se prepara din 1-2 lingurite de planta uscata la 250 ml de apa clocotita. Pentru o mai buna extractie, planta se amesteca cu putina apa, lasandu-se in repaus minute. Papadia se pune apoi intr-un vas cu apa smaltuit, care clocoteste acoperit, vas care se tine 5 minute sa fiarba pe baie de aburi. Dupa 15-30 de minute, infuzia se filtreaza prin tifon si se beau 2-3 cesti pe zi, dupa mesele principale, indulcite cu miere sau zahar, neindulcita sau indulcita cu zaharina ori cliclamat, in cazul diabeticilor sau al celor care sufera de colita de fermentatie.

Papadia are utilizare si in cosmetica, in cazul tenurilor iritate, congestionate, patate. In acest scop, se prepara un decoct cu fierbere prelungita (30 de minute) din 2 linguri de planta, umectata la fel ca in cazul infuziei, la o cana de apa. Solutia extractiva obtinuta se filtreaza fierbinte. Cu acest decoct se spala fata dimineata si seara, folosind un tampon de vata sau se aplica pe fata sub forma de comprese. Pentru combaterea pistruilor se foloseste suc (latex) de papadie de la locul de rupere a tulpinii florale, de doua ori pe zi, combinandu-se cu lotionari cu decocnt.

In sfarsit, frunzele tinere, proaspete, de papadie, se consuma ca atare, sub forma de salate, in curele de primavara, ca depurativ si in bolile cronice (guta, reumatism, anemie).


Related news items:
Newer news items:
Older news items: