Interferente.ro Sanatate Naturiste Nucile si virtutile lor medicale

Sâmbătă, 03 Ianuarie 2015 01:19

Nucile si virtutile lor medicale

Nucile si virtutile lor medicaleNucile au fost intotdeauna renumite pentru virtutile lor medicale, pastrandu-se retete vindecatoare inca din timpul lui Hipocrate.

Nucul este un arbore impresionat, care poate ajunge la 20 m inaltime. Provine din Asia, dar s-a aclimatizat foarte bine si in Europa. Inca din antichitate, romanii apreciau in mod desoebit nucile, pe care le considerau un aliment de mare pret.

Compozitie la 100 grame

Energie (kcal)                          525,0

Apa (g)                                   23,5

Proteine (g)                             10,6

Glucide disponibile (g)  5,0

Fibre alimentare (g)                  5,2

Lipide (g)                                51,5

AG mononesaturati (g)            8,1

AG polinesaturati (g)               35,3

Sodiu (mg)                              3,0

Potasiu (mg)                            690,0

Magneziu (mg)                        130,0

Fosfor (mg)                             510,0

Calciu (mg)                              61,0

Caroten (mcg)                         -

Vitamina C (mcg)                    -

Vitamina E (mcg)                     0,8

Vitamina D (mcg)                    -

Vitamina B1 (mcg)                   0,3

Vitamina B2 (mcg)                   0,13

Vitamina B3 (mcg)                   1,0

Vitamina B5 (mcg)                   0,9

Vitamina B6 (mcg)                   0,73

Vitamina B9 (mcg)                   200,0

Fier (mg)                                 2,4

Proprietati si virtuti medicale

Sub forma de ulei sau crud, miezul de nuca are o actiune drenanta asupra pielii si circulatiei limfatice. De asemenea, furnizeaza un aport important de vitamina F.

Dintre toate alimentele bogate in materii grase, nucile sunt cele mai echilibrate in privinta continutului de acizi grasi esentiali. Sa mentionam ca astfel de substante (acidul linoleic si alfa-linolenic), intra in compozitia faimoasei vitamine F, care are o importanta imensa pentru intreg organismul uman si, in mod particular, pentru piele. Vitamina F contribuie intr-o maniera esentiala la catifelarea, stralucirea si prospetimea pielii, carenta ducand la aparitia unpr dermatoze (prurit anal, eczema infantila, crapaturi ale pielii, seboree, acnee etc.). Dar, pentru ca actiunea acestei vitamine sa fie de buna calitate, acesti doi acizi grasi trebuie sa se gaseasca intr-un raport de un volum de acid alfa-linolenic la cinci pana la sapte volume de acid linoleic. In uleiul de nuci, precum si in miezul ca atare, acest raport este de una la cinci. Prin urmare, uleiul de nuci este cel mai bun in domeniul intretinerii pielii.

Este preferabil sa fie consumat in forma pura (obtinut prin presare la rece); prin incalzire, isi pierde o mare parte din calitati, acizii grasi fiind foarte fragili la temperaturi mari. Materiile grase din nuci contribuie la intretinerea si la reinnnoirea membranelor celulare ale mucoasei intestinale si a pielii.

O mai veche teorie medicala recomanda nucile pentru stimularea cerebrala, datorita asemanarii miezului de nuca cu cele doua emisfere cerebrale. Desi teoria este falsa sub raport stiintific, concluzia ei este buna, ele jucand un rol deosebit in desfasurarea normala a proceselor cerebrale.

Mod de consum

Nucile sunt alimente foarte energizante, de aceea este indicat sa fie consumate la micul dejun.

Remedii naturiste

Lasati la macerat timp de vreo 3 luni 500 grame din mieze de nuca intr-un litru de rachiu curat, tinand vasul acoperit, intr-un loc intunecos si rece. Dupa acest interval de timp, strecurati lichidul si amestecati-l cu 3 litri de vin rosu, natural. Indulciti-l dupa gust, cu miere de albine. Un paharel din aceasta bautura, zilnic, va va scapa de anemie si va va ajuta sa va puneti din nou pe picioare atunci sunteti in convalescenta.

In final, ca si truc si curiozitate am putea spune ca sucul proaspat de coaja de nuca se recomanda impotriva pecinginilor, iar nucile sunt recomandate celor care ar preera sa moara decat sa renunte la ceea cea le confer aputerea fata de cei din jur.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: