Interferente.ro Cultura Pictura Feminitate in pictura lui Toulouse Lautrec

Vineri, 07 Februarie 2014 16:10

Feminitate in pictura lui Toulouse Lautrec

Feminitate in pictura lui Toulouse LautrecLa toilette – Gateala sau Rousse (ulei pe panza 67 x 54 cm) este una din cele mai cunoscute picturi ale lui Henri de Toulouse Lautrec. Lucrarea infatiseaza un moment de intimitate feminina, o tema destul de raspandita si indragita de artisti. Am mentiona aici mai ales pe Degas, unul din artistii care l-au impulsionat, l-au incurajat si l-au inspirat constant pe Lautrec.

Unii spun ca lucrarea a fost realizata in 1893, in timp ce altii spun ca a fost pictata in 1889. Parerile sunt impartite si in privinta titlului acestei picturi. Unii au denumit-o La toilette, iar altii au promovat-o sub denumirea de Rousse, reamintind preferinta artistului pentru modelele cu parul roscat. Daca se face o comparatie intre lucrarile celor doi artisti (Lautrec si Degas), se poate afirma ca impresiile si modul de abordare difera, insa in acest articol ne vom referi doar la lucrarea lui Lautrec. Se poate remarca ca protagonista este suprinsa din spate, dar nu pare sa fie spionata, ceea ce ne duce cu gandul la o complicitate senina intre ea si pictor. Pare sa fie un moment privat, particular. Protagonista umple centrul acestei compozitii, fiind prezentata destul de aproape, oferind spectatorului o vedere si un spate surpins sculptural. Figura feminina pare sa fie atrasa si absorbita in spatiul camerei. Scaunele din rachita sugereaza ca scena a avut loc in atelierul artistului. Prosopul infasurat in jurul mijlocului ei se confunda in luminozitatea cearceafului sifonat.

Poate nu cunoasteti viata pictorului, insa acesta s-a facut remarcat prin viata sa amoroasa. I-au placut dintotdeauna femeile si a avut o slabiciune pentru ele. A iubit femeile, fie ele modele, balerine, prostituate ori reprezentante ale marii burghezii. Le-a cunoscut secretele, si-a petrecut viata cu ele, a participat la activitatile si actiunile din viata lor de toate zilele, fara pic de ironie, ci mai degraba cu un zambet de satisfactie.

Dincolo de aspectul si defectul sau fizic, pictorul Henri de Toulouse Lautrec a avut un suflet mare si o sensibilitate deosebita, devenind prietenul de incredere al femeilor. O sensibilitate profunda insa l-a facut vulnerabil si l-a impins spre autodistrugere. Se pare ca acesta a murit tanar, la doar 37 de ani, suferind de sifilis si alcoolism.