Interferente.ro Cultura Diversitate Confesiuni despre creatie Albert Einstein

Duminică, 10 Noiembrie 2013 13:17

Confesiuni despre creatie - Albert Einstein

Scrisoarea lui Albert Einstein catre Jacques Hadamard

In cele ce urmeaza voi incerca sa raspund pe scurt si cat pot de bine la intrebarile tale … si sunt de acord sa raspund si la altele, daca consideri ca te-ar putea ajuta la intocmirea dificilei lucrari pe care ti-ai propus-o.

 

(A) Cuvintele (sau limba) asa cum apar scrise sau vorbite nu par sa aiba vreun rol in mecanismul gandirii mele. Entitatile psihice care joaca rolul de elemente in gandire sunt anumite semne si imagini mai mult sau mai putin limpezi care pot fi reproduse si combinate “voluntar”. Exista, desigur, o oarecare legatura intre acele elemente si conceptele logice relevante. Si este clar ca dorinta de a ajunge in final la concepte intre care exista o legatura logica este baza emotionala a acestui vag joc in care intra elementele mai sus mentionate. Dar, privind din punct de vedere psihologic, acest joc combinatoriu pare a fi trasatura esentiala in gandirea productiva – inainte sa apara legatura cu constructia logica de cuvinte si alte semne care pot fi comunicate celorlalti.

(B) Elementele mentionate mai sus sunt, in cazul meu, vizuale. Cuvintele conventionale sau alte semne trebuie sa fie cautate cu straduinta numai intr-o a doua faza, cand jocul asociativ mentionat este indeajuns de stabil sa poate fi reprodus cand doresc.

(C) Jocul elementelor mentionate tinde sa fie analog cu anumite conexiuni logice cautate.

(D) Vizual si motor. Intr-o faza in care nu intervin cuvintele, daca intervin totusi, ele sunt, in cazul meu, pur auditive.

(E) Mi se pare ca ceea ce numesti constientul total este un caz limita ce nu poate exista ca atare. Iar acest lucru se leaga, dupa parerea mea, de ceea ce se numeste ingustimea constientului.


Newer news items:
Older news items: