Interferente.ro Cultura Personalitati William Shakespeare

Joi, 31 Martie 2011 16:54

William Shakespeare

 

 “The nearest thing in incarnation to the eye of God”. Laurence Olivier

 

Biografie

William Shakespeare (n. 23 aprilie 1564 - d. 23 aprilie 1616) este fara urma de indoiala cel mai mare dramaturg al lumii. A fost poet, dramaturg si actor.  El este adesea numit poetul national al Angliei si “Poetul din Avon” (“Bard of Avon”).

 

Cu toata faima de care se bucura, el ramane o figura misterioasa in ceea ce priveste informatiile despre viata lui.

 

William Shakespeare a fost fiul lui John Shakespeare, un negustor de manusi de succes si membru al Consiliului municipal, originar din Snitterfield, si al lui Mary Arden, fiica unui prosper fermier. El s-a nascut in Stratford-upon-Avon si a fost botezat acolo pe 26 aprilie 1564. Ziua sa de nastere adevarata ramane nestiuta.

 

Cei mai multi biografi sunt de acord ca probabil Shakespeare a fost educat la King’s New School in Stratford.

 

La varsta de 18 ani, Shakespeare s-a casatorit cu Anne Hathaway in varsta de 26 de ani. Curtea consistoriala a Diocezei de Worcester a emis certificatul de casatorie la 27 noiembrie 1582. Martorii ceremoniei au fost Fulk Sandalls si John Richardson. Casatoria se pare ca a fost grabita de faptul ca mireasa era insarcinata. Pe 26 mai 1583, este botezata la Stratford, Susannah, primul copil al lui Shakespeare. Acesta a fost urmat curand, la 2 februarie 1585, de botezul unui fiu, Hamnet, si al unei fiice, Judith. Hamnet a murit din cauze necunoscute la varsta de 11 ani si a fost ingropat la 11 august 1596. Din cauza asemanarii numelor, unii banuiesc ca moartea sa a fost imboldul pentru crearea piesei lui Shakespeare “Hamlet” - Tragica poveste a lui Hamlet, printul Danemarcei.

 

Pentru perioada cuprinsa intre 1585 si 1592 nu au fost descoperite nici un fel de informatii si aceasta perioada este cunoscuta sub numele de „anii pierduti” ai lui Shakespeare.

 

In 1592, el a inceput o cariera de succes in Londra ca actor, scriitor si proprietarul unei parti a unei companii de jocuri numita “Oamenii Lordului Chamberlain” (The Lord Chamberlain's Men) , mai tarziu cunoscuta ca “Oamenii Regelui” (King’s Men).

 

Nu se stie exact cand a inceput Shakespeare sa scrie, dar piesele sale au fost jucate pe scena de la Londra dupa 1592.

 

Diverse documente ale unor chestiuni legale si ale unor tranzactii dovedesc ca Shakespeare devenise o persoana importanta in anii petrecuti la Londra. Se descurcase destul de bine pentru a putea cumpara o proprietate in cartierul londonez Blackfriars si detinea cea de a doua casa, ca marime, in Stratford.

 

Shakespeare s-a retras in jurul anului 1611 si a murit in 1616, pe 23 aprilie, care este probabil motivul traditiei de a plasa data nasterii in aceeasi zi. A fost casatorit cu Anne, pana la moarte.

 

Pe piatra lui funerara sta scris: “Binecuvantat fie cel ce lasa (in tihna) aceste pietre si blestemat fie cel ce-mi misca oasele” ("Blest be the man who cast these stones, and cursed be he that moves my bones").

 

Influenta exercitata de Shakespeare asupra vorbitorilor de limba engleza din intreaga lume se reflecta prin recunoasterea imediata a unor citate din piesele lui Shakespeare, titlurile operelor bazate pe fraze din Shakespeare si numeroasele adaptari ale pieselor sale. Alte semne ale influentei sale contemporane sunt includerea sa in primele 10 pozitii intr-un top al "Celor mai importanti 100 de britanici", sondaj realizat de BBC, frecventele productii bazate pe operele sale, cum ar fi BBC Television Shakespeare (un set de adaptari pentru televiziune ale pieselor sale) si succesul filmului "Shakespeare in Love" (1998), o fictiune dedicata vietii scriitorului, bazata pe scenariul unui foarte cunoscut autor dramatic contemporan, Tom Stoppard, care a realizat o rescriere in cheie postmoderna a lui Hamlet, "Rozencrantz si Guildestern sunt morti". Toate piesele au fost puse in scena la Teatrul Globe a carui deviza ce se putea citi pe cortina teatrului, era "Totus mundus agit histrionem". Ea reprezenta traducerea in limba latina a unei replici celebre din piesa "Cum va place", "Lumea este o scena si oamenii sunt doar actori".

 

 

Opera

Ca dramaturg, Shakespeare a scris cateva dintre cele mai puternice tragedii si numeroase comedii. De asemenea, a scris 154 de sonete si multe poezii. Dintre acestea, unele sunt considerate drept cele mai stralucitoare opere scrise vreodata in literatura, datorita priceperii lui Shakespeare de a depasi naratiunea si de a descrie cele mai intime si profunde aspecte ale naturii umane. Se crede ca majoritatea operei a scris-o intre 1585 si 1613, desi datele exacte si cronologia pieselor de teatru atribuite lui nu se cunosc cu precizie.

 

Vasta lui opera include aproape 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 poeme narative, si multe alte poezii. Piesele lui de teatru au fost traduse in aproape toate limbile pamantului si sunt jucate mai des decat cele ale oricarui alt dramaturg.

 

Shakespeare a scris majoritatea operelor sale cunoscute intre 1589 si 1613. Piesele lui de inceput au fost in special comedii si istorii, genuri pe care el le-a ridicat la punctul maxim de rafinament si arta pana la sfarsitul secolului al 16-lea.

 

Dupa aceea, el a scris in special tragedii (aproximativ 1608), incluzand Hamlet, "Regele Lear" si Macbeth, considerate unele dintre cele mai stralucite lucrari in limba engleza. In ultima parte a vietii, el a scris comedii tragice, de asemenea stiute ca aventuri romantice, si a colaborat cu alti dramaturgi.

 

Multe dintre piesele sale de teatru au fost publicate in editii de diverse calitati si precizii in timpul vietii sale. In 1623, John Heminges si Henry Condell, doi dintre prietenii lui Shakespeare, de la King's Men, au publicat First Folio, o editie care cuprindea lucrarile lui Shakespeare (36 piese, inclusiv 18 tiparite pentru prima data).

 

Shakespeare a fost un poet si dramaturg respectat in acea vreme, dar reputatia lui nu a crescut la inaltimile sale actuale inainte de secolul al 19-lea. Ideile romantice, in particular, intampina genialitatea lui Shakespeare, si Victorianii s-au inchinat lui Shakespeare cu o stima pe care George Bernard Shaw a numit-o “Idolatrizarea lui Shakespeare”.

 

In secolul 20, munca lui a fost in repetate randuri recunoscuta si redescoperita de noi miscari in performanta. Piesele lui de teatru raman cat se poate de populare astazi si sunt permanent studiate, jucate si reinterpretate in diverse contexte culturale si politice in intreaga lume.

 

Este atata crima si poezie in Shakespeare, ca dramele lui par concepute de un trandafir in dementa. (Emil Cioran - Amurgul gandurilor)

 

Comedii

All's Well That Ends Well - Totul e bine cand se termina cu bine

As You Like It - Cum va place

The Comedy of Errors - Comedia erorilor

Love's Labour's Lost - Zadarnicele chinuri ale dragostei

Measure for Measure - Masura pentru masura

The Merchant of Venice - Negutatorul din Venetia

The Merry Wives of Windsor - Nevestele vesele din Windsor

A Midsummer Night's Dream - Visul unei nopti de vara

Much Ado About Nothing - Mult zgomot pentru nimic

Pericles, Prince of Tyre - Pericle, Print al Tironului

The Taming of the Shrew - Imblanzirea scorpiei

The Tempest - Furtuna

Twelfth Night - A douasprezecea noapte

The Two Gentlemen of Verona - Doi gentlemeni din Verona

The Two Noble Kinsmen - Cele doua rude nobile

The Winter's Tale - Poveste de iarna

 

Piese istorice

Regele Ioan

Richard al II-lea

Richard al III-lea

Henric al IV-lea

Henric al V-lea

Henric al VI-lea

Henric al VIII-lea

 

Tragedii

Romeo si Julieta

Troilus si Cresida

Coriolan

Titus Andronicus

Timon din Atena

Iulius Caesar

Macbeth

Hamlet

Regele Lear

Othello

Antoniu si Cleopatra

 

Poeme

Sonetele lui Shakespeare

Venus si Adonis

The Rape of Lucrece

The Passionate Pilgrim

The Phoenix and the Turtle

A Lover's Complaint

 

Piese pierdute

Love's Labour's Won

Cardenio

Richard al II-lea, prima parte

 

Apocrife (piese al caror autor nu este foarte clar stabilit)

Edward III

Sir Thomas More

Arden of Faversham

The Birth of Merlin

Locrine

The London Prodigal

The Puritan

The Second Maiden's Tragedy

Sir John Oldcastle

Thomas Lord Cromwell

A Yorkshire Tragedy

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: