Interferente.ro Lifestyle Casa ta Aranjamente florale moderne asimetrice

Luni, 21 Ianuarie 2013 16:06

Aranjamente florale moderne asimetrice

Aranjamentele florale moderne asimetrice se bazeaza pe principii si proportii de inspiratie japoneza. Se alege un vas scund, plat (scrumiera, salatiera, farfurie) in care se aseza excentric: un ghem din muschi bine umezit si strans legat cu o sarma, cu care-l vom fixa invizibil de vas; un bulgare din pamant galben umed, acoperit cu muschi, un burete din plastic special; o emisfera din ceramica sau din sticla, cu gauri; un pumn de pietricele mici, rotunde, de rau sau bile de sticla, intre care se vor fixa tijele florilor; ventuzele de genul celor care fixeaza cuierele de sticla pot fi folosite drept fixator al acestor suporturi pe fundul vaselor alese; o strecuratoare cu gauri mai mari, o impletitura din sarma sau un „kenzan” care este de fapt o periuta de diverse forme, dintr-un material greu in care sunt infipte des ace subtiri, necesar fixarii plantelor.

Se aleg trei elemente principale care pot fi trei flori, trei ramuri sau doua ramuri si o floare. Prima tija va avea o lungime egala cu o data si jumatate adancimea plus latimea vasului; a doua tija va fi egala cu trei sferturi din lungimea primei tije, iar a treia va fi tot trei sferturi din lungimea celei de a doua tije. Florile sau ramurile prelungite astfel se fixeaza in suport, ca si cum ar porni toate din acelasi punct: prima tija va fi fixata cu o aplecare de 10-15 grade spre stanga si putin in fata (reprezinta omul si suprematia lui asupra a tot ce-l inconjoara); a doua tija, asezata in stanga ei, formand fata de verticala un unghi de 45 grade (reprezinta cerul, atmosfera); a treia tija se fixeaza in dreapta si putin in fata primei, intr-un unghi de 75 grade fata de verticala (reprezinta pamantul, natura).

Elementele ajutatoare diverse, flori si frunze, vor completa aranjamentul subordonate fiind formei, dimensiunii si culorii elementelor principale, scotandu-le in evidenta gratia, supletea, gingasia.

Pentru elementele florale suspendate de tavan se folosesc si plante care „curg” peste marginile vasului suspendat. Suporturile pot fi plasate intr-o palarie de pai cu gura in sus, un cos impletit, o jumatate de minge frumos colorata, un inceput de plasa din sfoara, cu ciucuri, in care s-a plasat un vas, toate acestea suspendate fiind cu ajutorul a 3-5 snururi, sireturi, lantisoare. Se poate confectiona si un recipient dintr-o coaja de copac dreptunghiulara, cu laturile de 30 si 40 cm, la capetele caruia se fixeaza cate o rondela din lemn prin care se trece snurul.

Aranjamentele fixate pe perete, avand o singura fata, se asaza in vase speciale cu sistem de atarnare in cui. Un asemenea aranjament poate fi adapostit si de un trunchi mic de copac in care s-a facut o scobitura la un capat, pentru a putea pune in interiorul ei eprubete, un ghem de muschi de padure sau un burete care vor sustine tijele plantelor folosite.

Dragostea pentru flori aflata astazi in competitie cu numeroase preocupari ramane, totusi, o pasiune deosebita care, mostenita din batrani, trebuie transmisa celor care vin dupa noi ca o zeste a sufletului romanesc.

Autor: M. Baltaretu