Duminică, 30 Mai 2010 03:00 |
10 lucruri interesante despre cafea“Neagra ca dracul, puternica ca moartea, dulce ca dragostea.” - Proverb turcescCei mai multi dintre noi ne trezim dimineata cu gandul la cafea. Multi oameni sunt dependenti de aceasta bautura. Actualmente se pune intrebarea care este cea mai buna cafea, greu de spus. Depinde mult de gustul fiecaruia si de efectele pe care dorim sa le aibe cofeina asupra noastra.In lume exista peste 80 de soiuri de cafea. Pe plan mondial producatorii prefera cafeaua arabica, in proportie de 70%. Restul productiei se face din cafeaua robusta. Un motiv ar putea fi diferenta de timp in care se formeaza boabele celor doua soiuri. Cafeaua arabica are nevoie de 5-8 luni, iar cealalta intre 9 si 11 luni. Cafeaua este apreciata in special pentru aroma ei. De aceea tehnologia si etapele in procesul de prelucrare sunt atat de importante pentru obtinerea cafelei de calitate. Inca nu s-au descoperit toate componentele cafelei, asa ca numai degustatorii instruiti pot determina parametrii de calitate. Unora le place cafeaua doar pentru aromele sale. Altii apeleaza la aceasta bautura pentru efectele ei fiziologice asupra organismul nostru. Cofeina, principalul element din compozitia bobului de cafea, stimuleaza sistemul nervos central si accelereaza viteza “prelucrarii datelor” in corpul nostru. Oboseala care apare in special dupa mancare este atenuata, activitatiile fizice si intelectuale grele par mai putin istovitoare dupa o cafea tare.Unii specialisti considera ca 4-5 cesti de cafea pe zi reprezinta un consum moderat, fara efecte negative asupra sanatatii. Altii spun ca o cantitate normala ar fi de 1-2 cesti mici pe zi. In ambele cazuri conditia esentiala este de a nu avea anumite boli, la care cafeaua este contraindicata. In fine, la efectele benefice de moment ale cafelei exista si reversul medaliei.Consumul excesiv poate duce la aparitia tulburarilor la nivelul tubului digestiv, cu arsuri, jena si chiar dureri si spasme gastrointestinale. Amestecul dintre o cantitate redusa de cafea si lapte insa, este un adevarat hranitor acceptabil si pentru persoanele cu boli la care cafeaua este contraindicata. Dar numai cu avizul medicului.Exista anumite lucruri foarte interesante pe care trebuie sa le stii despre aceasta bautura energizanta:· Pentru decofeinizarea cafelei se folosesc substante chimice. Oamenii de stiinta au studiat o varietate de moduri de extragere a cafeinei din boabele de cafea. Metoda cea mai comuna este extragerea prin solventi. Boabele de cafea crude se supun unui tratament cu aburi dupa care se introduc in solvent pentru a se extrage cafeina. Ulterior acestei proceduri, cafeaua se spala si se usuca, pentru a fi pregatita de coacere. De-a lungul timpului, au fost folosite mai multe tipuri de solvent, precum alcool, acetona, clorura de metilen etc. In prezent, cel mai des folosit solvent in decofeinizarea cafelei este acetatul de etil.· Substanta amara din cafea nu este data de cafeina. Foarte multe persoane cred ca o cafea amara este si o cafea tare, gandindu-se la faptul ca vinovata de gustul amarui este cafeina. In realitate insa, gustul oarecum amar este dat de diversi antioxidanti.· Cafeaua poate ucide. Consumul permanent si ridicat de cafea poate duce la intoxicare cronica a organismului manifestata clinic prin palpitatii, insomnie si lipsa poftei de mancare. O cantitate foarte mare de cafea (cativa litri) poate provoca mari probleme organismului si poate duce chiar la deces.· Cafeaua este benefica in caz de migrena. O doza moderata de cafeina exercita o actiune vasoconstrictoare (reducerea diametrului vaselor de sange) ale creierului, ceea ce poate ajuta la ameliorarea anumitor dureri. De aceea, foarte multe medicamente pentru indepartarea durerilor musculare si a migrenelor contin cafeina. Studiile s-au facut insa pe subiecti care nu obisnuiesc sa bea regulat cafea.· O cafea buna depinde de modul de prajire si amestecare. Cand vine vorba de o cafea buna, totul se reduce la modul de prajire si amestecare. In timpul prajirii, uleiurile din boabele de cafea se emana la aproximativ 400 de grade. Cu cat ies mai multe uleiuri, cat atat cafeaua este mai aromata. Insa, nivelul de cafeina creste pe masura ce apa ramane mai mult timp in contact cu boabele de cafea. Pe de alta parte, cu cat este prajita mai bine cu atat contine mai putina cafeina.· Cafeaua te protejeaza de diabetul de tip 2. Consumata pe termen lung, cafeaua poate reduce riscul de diabet de tip 2 (cunoscut si sub numele de diabet non-insulino-dependent). Potrivit unei cercetari conduse in cadrul Institutului american impotriva cancerului, cafeaua contine antioxidanti, care pot influenta benefic nivelul de insulina din sange, cat si al glucozei. Potrivit acestui studiu, persoanele predispuse la diabet de tip 2 ar trebui sa bea aproximativ patru cesti de cafea pe zi. Insa, acest consum de cafea trebuie avizat de medic, deoarece poate agrava alte probleme de sanatate, cum sunt de exemplu bolile cardiovasculare.· Cafeaua previne pietrele la rinichi. Este adevarat faptul ca o ceasca de cafea indulcita este un bun diuretic, deoarece stimuleaza digestia. Mai mult decat atat, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca substantele din cafea au un rol protector asupra rinichilor, prevenind formarea pietrelor la rinichi. Efectul diuretic al cafelei se pare ca este dat de o substanta denumita metilxantina despre care se crede ca poate favoriza eliminarea toxinelor. In urma acestui studiu, cercetatorii au concluzionat ca femeile care consuma trei cesti de cafea pe zi prezinta un risc mai mic cu aproximativ 45% de a suferi de calculi renali fata de cele care nu beau deloc cafea. Atentie insa, cafeaua cu lapte poate fi indigesta pentru stomac, deoarece proteinele din lapte se coaguleaza in stomac sub actiunea aciditatatii taninelor continute de cafea.· Cafeaua nu creste performantele sportive. O ceasca de cafea bauta inainte de o sedinta de sport, in speranta ca poate stimula muschii asa cum se intampla in cazul functiilor cerebrale, nu este o idee buna deoarece se produce practic tocmai efectul invers: cafeina diminueaza afluxul sanguin la nivelul inimii, ceea ce face ca organismul sa fie mai putin oxigenat. In schimb, in timpul efortului muschii au nevoie de o cantitate de oxigen mai mare.· Cafeaua poate produce avort spontan sau nastere prematura. In perioada sarcinii, alimentatia gravidei se schimba, pentru ca fatul sa primeasca nutrienti necesari unei dezvoltari normale. Si in ceea ce priveste cafeaua, gravida trebuie sa tina cont de anumite limite. Pentru ca ficatul bebelusului nu poate metaboliza cafeina, ceea ce il face sa ramana treaz pe o perioada mai mare de timp, viitoarea mama trebuie sa scada semnificativ cantitatea de cafea consumata. In urma cercertarilor, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca gravidele care consuma peste 200 mg de cafeina pe zi prezinta un risc dublu de pierdere a sarcinii sau de a naste prematur fata de cele care nu beau cafea deloc.· Cafeaua a fost descoperita de catre un cioban. Cu multa vreme in urma, in muntii din Africa, un cioban a observat un comportament ciudat al caprelor care mancasera boabe de cafea dintr-un tufis. Legenda spune ca a incercat si el aceste boabe si ca a simtit efectul de energizare imediat.Surse si Adrese Web Utilehttp://www.stiri-romania.net/santate/10-lucruri-mai-putin-cunoscute-despre-cafea/http://cafegiu.blogspot.com/2009/05/cafeaua-fara-cofeina-cum-se-fabrica.html
Newer news items:
Older news items:
|
Semnificatia florilor in functie de culori Culoarea florilor va avea mereu o semnificatie. Pentru a-ti exprima dragostea, pasiunea trebuie sa oferi flori ce au nuante de rosu. Pentru a arata o dragoste ascunsa...
Read moreSalvia - o planta aromata benefica sanatatii organismului Salvia (Salvia officinalis) este considerata ca fiind o iarba sacra. Datorita substantelor foarte active care “curg” prin “venele” ei, salvia a...
Read moreRozmarin verde, rugos Asta-i seara de ajun Mâine-i ziua de Crăciun. Refren: Rozmarin verde rugos Astăzi s-a născut Hristos! Noi umblăm sa împlinim Obiceiul din bătrâni.
Read moreAn Nou Fericit 2017 Fie ca Noul An sa va aduca sanatate, noroc, impliniri si bucurii in sufletele voastre.
Read moreRascoala de la Bobalna 1437 Rascoala de la Bobalna din 1437-1438 a fost cea mai importanta rascoala din Regatul Ungariei inainte de marele razboi taranesc din 1514. In vremea cand in Tara...
Read moreDe ce oamenii frumosi sunt rareori destepti Iata o intrebare (De ce oamenii frumosi sunt rareori destepti?) care pe unii ii umple de nedumerire, mai ales ca multi staruiesc...
Read moreCAPITOLUL XIII Dispozitii tranzitorii si finale Art. 137. - In termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, directia generala de asistenta sociala si protectia copilului...
Read moreIarna - citate “In mijlocul iernilor inghetate am invatat ca exista in mine o vara fara putinta de invins.” Albert Camus “Uneori, destinul nostru se aseamana cu cel al unui pom fructifer...
Read moreMesaje de Florii Sarbatoarea de Florii sa aduca in casele voastre frumusetea si parfumul florilor. Nu uitati nici de cei dragi voua care in Duminica Floriilor isi sarbatoresc onomastica. Un mesaj...
Read moreCantecele Hotinului Mult a durut pe moldoveni, cand Hotinul, cuibul vitejiei stramosesti, a cazut pe mainile turcului pagan. Iar cand a mers aceasta veste si a umplut satele, ea...
Read moreFelicitari vintage de Paste cu puisori Vezi colectia noastra cu cele mai frumoase si originale felicitari vintage de Paste cu puisori de gaina. De Sarbatoarea Sfintelor Paste trimite gandurile si urarile...
Read moreHoroscop ianuarie 2016 pentru toate zodiile Afla horoscop ianuarie 2016. Afla previziunile astrologice pentru toate zodiile in luna ianuarie 2016: dragoste, cariera, bani si sanatate. ...
Read moreDelta Dunarii – rezervatie naturala Delta Dunarii se afla pe teritoriul judetului Tulcea si reprezinta una din cele mai pitoresti locuri din lume. S-a nascut aluviunile transportate de apele fluviului Dunarea...
Read moreDulceata de trandafiri - reteta Dulceata de trandafiri e una dintre cele mai aromate, parfumate si gustoase dulceturi. Se face din petalele trandafirilor de dulceata (Rosa centifolia si Rosa rugosa) sau...
Read moreUntul topit de oaie Untul topit de oaie este un produs, poate cel mai vechi cunoscut deoarece el reprezenta forma de valorificare a grasimii rezultata din prelucrarea anumitor branzeturi...
Read moreMobila pentru curte sau gradina Aceasta mobila combinata (masa plus doua banci) este asezata pe un suport propriu, fapt care permite transportarea (si adapostirea) ei dupa dorinta, spre deosebire de mobila...
Read more