Duminică, 30 Mai 2010 03:10 |
Cafeaua decofeinizataN-am nicio problema cu cofeina, am o problema fara cofeina.Decofeinizarea cafeleiCafeaua decofeinizata este ceruta de multi oameni, care iubesc gustul cafelei, dar care nu pot, nu vor sau nu le este permis sa ingereze cofeina.Exista mai multe metode pentru a produce cafeaua decofeinizata. Cea mai folosita metoda in ziua de azi este metoda apei, care este considerata si cea mai sanatoasa.Prima marca de cafea decofeinizata cunoscuta a fost Sanka. Metoda folosita de Sanka, cunascuta si sub numele de metoda Roselius consta in infuzarea cafelei cu vapori de saramura si dupa care boabele erau stropite cu benzen. Benzenul este un produs chimic periculos care este folosit si la producerea napalmului. Sanka nu mai utilizeaza aceasta metoda intrucat este considerata extreme de periculoasa atat din punct de vedere al consumului alimentar cat si al productiei efective.Metoda directa presupune vaporizarea boabelor timp de jumatate de ora, iar apoi acestea se fie clatite cu acetat de etil sau clorat de metilen. Dupa ce compusul chimic se usuca, boabele sunt vaporizate din nou. Daca acetatul de etil folosit este obtinut din fructe sau vegetale, procesul este denumit decofeinizare naturala.Metoda apei sau metoda indirecta nu mai foloseste vaporizarea, ci inmuierea boabelor in apa. Apa este inlaturata si dupa aceea este adugat acetat de ethyl sau clorat de metilen. Compusii chimici se evapora prin expunerea boabelor la caldura intensa. Apa folosita mai devreme nu este aruncata intrucat contine uleiuri si arome specifice cafelei si va fi refolosita pentru o inmuiere ulterioara. Aceasta metoda este cea mai raspandita, dar specialistii in cafea sunt de parere ca este daunatoare gustului si aromei cafelei.O alta varianta a metodei apei foloseste filtre de carbon in loc de compusi chimici. Carbonul este acoperit cu cu un solvent de carbohidrati pentru a impiedica retinerea uleiurilor din cafea.Metoda cea mai eficienta de decofeinizare este cea a dioxidului de carbon. Boabele sunt vaporizate si apoi inmuiate in apa carbogazoasa, care este filtrata prin filtre de carbon. Sunt trecute mai apoi printr-o solutie de apa si cafea pentru a indeparta cofeina.Cele mai multe companii producatoare de cafea decofeinizata, fac public modul prin care decofeinizeaza. Dar daca este imperios necesar sa evitati cofeina, tineti minte ca si cea mai decofeinizata cafea are inca urme de cofeina in ea. Prin decofeinizare un maxim de 97% din continutul de cofeina poate fi inlaturat.De obicei 5-10 cesti de cafea decofeinizata contin tot atat de multa cofeina precum 1-2 cesti de cafea normala.3 lucruri pe care nu le stii despre cafeaua decofeinizataCafeaua decofeinizata contine... cafeinaDesi denumirea indica tocmai lipsa cafeinei si chiar acest fapt este motivul pentru care oamenii aleg sa o consume, totusi aceasta cafea contine cafeina insa in antitati mai mici decat cafeaua normala. Procesul de decofeinizare nu este complet, astfel ca o anumita cantitate de cefeina ramane restanta in aceasta cafea si cateva cesti echivaleaza o ceasca de cafea normala ca si continut de cofeina. Asadar, nu va mirati ca inca nu dormiti dupa ce ati baut de-a lungul zilei mai multe cesti de cafea decofeinizata.Solventii folositi pentru decofeinizare sunt nociviPentru decofeinizare sunt folosite mai multe metode, una dintre aceasta constant in utilizarea solventilor. Acestia din pacate sunt substante chimice care nu sunt eliminate ulterior (sau nu total) din continutul cafelei, astfel ca ajung in organismul nostru prin consumul acesteia. Acesti solventi sunt daunatori sanatatii, fiind cunoscuti mai ales pentru riscul lor cancerigen.Cafeaua decofeinizata, mai nociva pentru inima decat cea normalaDaca in cazul cafelei normale riscurile pentru boli cardio-vasculare apar doar atunci cand este consumata in exces, dealtfel cafeaua este chiar protector cardio-vascular daca este bauta cu masura, in cazul cafelei decofeinizate riscurile pentru boli de inima si vase apar oricum. Aceste efecte negative se datoreaza cresterii colesterolului si predispozitia pentru hipertensiune si formarea placii de aterom. Ateroscleroza are urmari negative din cele mai grave, culminand cu infarcte: miocardice, cerebrale, pulmonare, renale etc. Cafeaua decofeinizata este obtinuta din culturi de cafea mai putin bune calitative, care au boabe mai grase iar aceste grasimi cresc colesterolul “rau”. Efectele hipercolesterolemiante au demonstrate prin studii medicale de specialitate efectuate de americani si britanici care au studiat efectele cafelei decofeinizate pe loturi de persoane impartite in trei categorii: cei care nu beau cafea, cei care beau o ceasca de cafea normala si cei care beau o ceasca de cafea decofeinizata. Cresterile colesterolemiei au fost sesizate la cei care consumau cafea decofeinizata.Surse si Adrese Web Utilehttp://www.stiri-romania.net/santate/10-lucruri-mai-putin-cunoscute-despre-cafea/http://cafegiu.blogspot.com/2009/05/cafeaua-fara-cofeina-cum-se-fabrica.html
Newer news items:
Older news items:
|
Confesiuni despre creatie - Albert Einstein Scrisoarea lui Albert Einstein catre Jacques Hadamard In cele ce urmeaza voi incerca sa raspund pe scurt si cat pot de bine la intrebarile tale …...
Read morePoezii - 8 Martie 8 MartieVeronica PorumbacuS-au aprins în noapte stele.Ce aproape sunt de ele!Numai să întind o mânăŞi-una-n palm-o să-mi rămână.Mamă, vrei de ziua taSă-ţi aduc în dar o stea?
Read moreBolile de inima - simptome, cauze, factori de risc si prevenire - Descriere si definitie Exista multe boli si stari care afecteaza inima si, cel mai adesea, bolile de inima sunt principala cauza...
Read moreTest - Sunteti un bun orator? Pentru a participa intens la viata societatii, unde fiecare dintre noi este chemat sa-si spuna cuvantul, trebuie sa stim sa ... vorbim. Pare curios, dar...
Read moreDragobetele la romani - traditii, obiceiuri, superstitii Pe 24 februarie, in ziua cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste Aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, spiritualitatea populara consemneaza ziua lui Dragobete, fiul Babei Dochia, zeu...
Read moreLegenda rândunicăi - de Vasile Alecsandri dedicată d-nei Nyka Grădişteanu Rândunică, rândunea,Ce baţi la fereastra mea?Du-te-ţi pune rochiţa,Că te arde arşiţa,Te suflă vântoaieleŞi te udă ploaiele.Mergi în câmpul înverzit,Că rochiţa a-nfloritŞi o...
Read more“Nautilus” si investigarea Oceanul Planetar Construit de Institutul francez de cercetari pentru exploatarea marilor (IFREMER) si pilotat de Georges Arnoux, electronist, un fost tovaras al comandantului Cousteau, submarinul de buzunar Nautilus...
Read morePortocalul si beneficiile portocalelor asupra sanatatii Despre portocal toti am auzit, precum si despre fructele sale (portocalele) pe care le consumam mai ales in sezonul rece. Portocalul este originar din indeparatata...
Read moreUn leac impotriva reumatismului - tuia Va prezentam un leac ce este folosit de multi oameni, cu rezultate excelente intr-o durere lombara. Din experienta personala a unora, acestia au afirmat ca,...
Read moreFlorile … ca somnifer Stiinta a descoperit de mult timp ca parfumul anumitor flori calmeaza nervii si produce somnul. Secretul acestui fenomen consta, partial, in asocieri convenabile. Parfumierii compara mirosul de...
Read moreCele sapte plansuri ale Sfantului Efrem Sirul Rugaciuni pe care le rostesc cei ce vor sa-si schimbe voia lor cea plecata catre patimi si dezmierdari Plansul de luni seara Primeste rugaciunea...
Read moreGastrotehnia - stiinta artei culinare Peste 85% din produsele care compun dieta zilnica sunt prelucrate industrial. O buna parte dintre acestea, ca si din produsele alimentare neindustrializate sufera o prelucrare culinara. Pentru...
Read moreHoroscop Pesti septembrie 2013 Afla horoscop Pesti septembrie 2013. Afla previziunile astrologice pentru luna septembrie 2013 pentru zodia Pesti: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read morePoteca pe Piciorul Humariei din Ceahlau Va prezentam un traseu turistic din Ceahlau, pornind din comuna Ceahlau si parcurgand poteca ce duce pe Piciorul Humariei. Marcaj: triunghi albastru Timp...
Read moreGhicitori despre zăpadă şi fulgii de zăpadă Vezi ghicitori despre zăpadă și fulgi de zăpadă. Albă ca şi creta,Moale ca lâna,Uşoară ca pana,Piere ca spuma. (Zăpada)
Read moreFelicitări şi imagini animate cu îndrăgostiţi Felicitări şi imagini animate cu îndrăgostiţi pe care le puteţi folosi de Valentine’s day, Dragobete sau de alte sărbători speciale dedicate dragostei. El şi ea,...
Read more