Interferente.ro Descopera Curiozitati Balcic castelul din Orasul Alb curiozitati

Miercuri, 30 Iulie 2014 01:17

Balcic - castelul din Orasul Alb - curiozitati

Balcic castelul din Orasul Alb curiozitatiBalcic este un oras-statiune, situat cam la jumatatea distantei dintre Vama Veche si Vama, renumit astazi nu numai datorita aspectului sau deosebit de pitoresc (orasul coboara, in trepte, de pe culmile unor faleze albe de calcar pana pe malul Marii Negre), ci si pentru complexul de vile si gradini pe care regina Maria a Romaniei l-a edificat aici.

Titulatura de Orasul Alb” a ramas de la Ovidiu. Acesta, fiind exilat pe tarmurile Tomisului si aflat in trecere pe aceste meleaguri, ar fi rostit: “O! oras de piatra alba, te salut pentru frumusetea inimitabila!”. In conceptia colonistilor milanezi, se crede ca in aceste locuri s-ar fi nascut Afrodita -  zeita frumusetii, asa cum spune legenda … din spuma si valurile marii.

Despre Balcic … Stiati ca …

Locul a fost ales ca resedinta regala in vara in anul 1921, in timpul unei vizite facute aici de regina Maria, iar lucrarile la castel debuteaza in 1925?

Regina Maria a decorat singura Balcicul prin intermediul pictorului Alexandru Satmari?

Gradina botanica de la Balcic este considerata una din cele mai frumoasa destinatii turistice din Europa?

Gradina din jurul palatului se intinde pe o suprafata de 62.000 m², din care peste 1.000 m² sunt ocupati numai de specii de cactusi de mari dimensiuni?

In perioada 1913-1949 toata zona Balcic a apartinut Romaniei?

Castelul reginei Maria si gradina botanica reprezinta cele doua mari atractii ale orasului alb Balcic?

Cel mai important reper turistic al acestei zone este reprezentat de Castelul reginei Maria a Romaniei? Amintim faptul ca Balcic a fost resedinta de vara ideala si a devenit renumit prin gradina impresionanta de 35 ha, a doua ca gen, ca frumusete si numar de specii de plante din Europa. Parcul a fost realizat dupa modelul faimosului labirint cretan si a fost amenajat la comanda reginei de catre cei mai buni gradinari si arhitecti ai vremii, fiind transformat in gradina botanica, datorita numeroaselor specii de plante gasite aici.

Balcicul a fost supranumit “Orasul Alb” datorita dealurilor albicioase din imprejurime, motiv pentru care intrebul tarm a fost denumit “Coasta de Argint”? Denumirea a fost asociatia si cu reactia lui Ovidiu, mentionata mai sus.

Celebrul regizor american Francis Ford Cappola a petrecut, in anul 2006, 11 zile la Balcic, timp in care a turnat scene din filmul sau “Tinerete fara tinerete”, inspirat dintr-o nuvela fantastica scrisa de Mircea Eliade?

Unii dintre cei mai cunoscuti si apreciati artisti plastici romani (Lucian Grigorescu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu) au venit sa picteze la Balcic?

In anul 1926 s-a infiintat, la Balcic, Univeristatea Libera “Coasta de Argint”, la care au conferentiat nume sonore ale epocii, precum Nae Ionescu, Ion Marin Sadoveanu, Camil petrescu, Pamfil Seicau, Ion Pillat etc., iar in 1928 apare ziarul “Coasta de Argint”, in editia trilingva: romana, turca si bulgara?

Regina Maria a iubit nespus de mult acest loc, astfel ca inima acesteia a fost depus in capela Stella Maris de la Balcic, iar corpul a fost ingropat la Curtea de Arges? Ulterior, cutia cu dragostea regala a fost mutata la Castelul Bran, a doua resedinta a reginei Maria.

Ati ajuns la Balcic? Nu uitati sa inchinati o cupa de vin (ca doar vorbim despre orasul lui Dionysos), sa vorbiti cu marea, sa o mangaiati sai sa-i incredintati o floare din gradina celebrului castel. 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: