Interferente.ro Turism Strainatate Moscheea Sfanta Sofia din Istanbul Turcia

Vineri, 03 Iulie 2015 01:37

Moscheea Sfanta Sofia din Istanbul Turcia

 

Moscheea Sfanta Sofia din Istanbul-Turcia este poate cel mai frumos monument. Ea a fost cladita ca biserica crestina de catre marele imparat Constantin (care a domnit intre 306-337) si marita de catre fiul sau Constantiu.

Prapadita in parte de foc in anul 404, moscheea a fost reparata de catre imparatul Teodosiu II si sfintita din nou avand hramul mucenicei Sofia (care fusese martirizata la Roma in timpul lui Adrian). Aceeasi soarta a avut-o in anul 532 si astfel a fost nevoit imparatul Justinian s-o recladeasca aproape din nou. Cu acest prilej ii schimba partea de sus, facandu-i acoperisul in forma de cupola.


Dupa ce Constantinopolul a cazut in mana turcilor, mareata catedrala inchinata religiei lui Hristos, a fost prefacuta in secolul al XV-lea in moschee mahomedana. Schimbari mari nu prea au fost facute. I s-au adaugat patru minerate (turnuri de rugaciune), iar in varful cupolei a fost asezata semiluna in locul crucii. Inauntru, picturile au fost stricate, iar mozaicurile care aratau chipuri de sfinti, au fost mazgalite ca sa nu se mai cunoasca nimic.


Vazuta de departe, Sfanta Sofia nu are toata maretia ce ar trebui sa aiba in infatisare, din pricina ca este inconjurata de case mici si urate. Ca sa te convingi de valoarea ei artistica trebuie s-o observi cu bagare de seama. Si aceasta o face oricine viziteaza capitala imperiului turcesc, Istanbul.


Interiorul iti face impresia unei cladiri monumentale, mai ales partea din mijloc de sub cupola.


Biserica are forma dreptunghiulara cu laturi mai lungi de 70 de metri. Cupola este inalta de 67 metri si are un diametru de 31 metri. Ea e sustinuta de patru mari arcuri ovale a caror capete sunt asezate pe patru mari stapli. Constructia acestei cupole face si azi admiratia arhitectilor. Moscheea are neaparat si alte Sali.