Interferente.ro Lifestyle Casa ta Plante decorative si utilitatea lor

Miercuri, 20 Martie 2013 18:10

Plante decorative si utilitatea lor

Din timpuri stravechi, omul a observat ca anumite plante ii pot folosi ca hrana, iar altele au proprietatea de a-i vindeca suferintele. Mai tarziu, progresele civilizatiei au permis obtinerea, prin sinteza, a numeroase medicamente care au venit in ajutorul suferinzilor, dar consumul excesiv al acestora si mai ales automedicatia au declansat multiple “fenomene adverse”. Aceasta a determinat o reconsiderare a “plantelor de leac” din farmacia naturii, despre care Galenus spunea ca “este cel mai bun medic, vindeca trei sferturi din bolnavi”.

S-au facut observatii cu privire la: perioada de decor a plantelor; perioada de recoltare (frunze, flori, radacini, rizomi); productia obtinuta (frunze, flori, radacini, rizomi).

Pentru amenajarea de ronduri, rabate, platbande, borduri sau peluze inflorite se folosesc speciile cu talie mica si mijlocie: Calendula, Ocimum, Tagetes, Salvia sclarea, Lavandula. Plantele cu talie inalta se pot folosi in grupuri, in spatele plantelor joase sau pe langa ziduri, garduri, Althaea, Digitalis, Gypsophila, Iris iar Luffa, avand port urcator, este indicata pentru amenajarea de pergole, chioscuri sau pentru mascarea unor ziduri sau garduri inestetice.

Culoarea florilor si perioada de decor influenteaza modul de asociere al plantelor intr-un ansamblu decorativ unitar, potrivit legilor armoniei si contrastelor de culori.

Pentru pastrarea calitatilor prin uscare, recoltarea partilor aeriene (frunze, flori) se face pe timp uscat, dupa ce s-a ridicat roua de pe plante, intre orele 8-11 si 15-18, evitandu-se orele cu insolatie puternica. La recoltarea partilor subterane, momentul recoltarii in timpul zilei nu are importanta, deoarece nu exista o fluctuatie diurna a continutului de principii active in radacini, rizomi.

Sortimentele de plante prezentate mai sus, datorita aspectului decorativ, precum si continutului ridicat in principii active, uleiuri eterice, coloranti, pot fi folosite in diverse scopuri: pentru amenajarea peisagistica a unor terenuri, ca sursa de materii prime pentru industria farmaceutica, cosmetica si alimentara; prin cultivarea acestor plante se pot pune in valoare terenurile din curtile scolilor, ale intreprinderilor, spitalelor si gospodariilor personale, fiind astfel imbinate utilul cu frumosul. Cultivarea acestor plante pe langa locuinta ofera material foarte valoros pentru prepararea unor boli, bineinteles cu indicatiile de rigoare ale medicului.

Pentru obtinerea unor recolte de calitate, trebuie respectate perioadele optime de recoltare. Pe de alta parte, cultivarea acestor specii cu multiple intrebuintari permite inlocuirea unor produse aromatice de import. O alta caracteristica a speciilor prezentate este si aceea ca sunt plante nectaro-polenifere, deci constituie o importanta sursa melifera pentru albine.