Interferente.ro Descopera Natura Miracolul si magia primaverii

Marţi, 31 Martie 2015 01:25

Miracolul si magia primaverii

Miracolul si magia primaveriiOdata cu sosirea primaverii, intreaga natura reinvie la viata. E un miracol si totul parca e magic. Natura, pur si simplu exulta: livezile infloresc, pasarile calatoare se reintorc din tarile calde si sageteaza seninul, pestii isi pornesc nuntile in ape, etc.

Natura prinde viata si culoare, florile rasar si pomii infloresc. Pe la marginea padurilor si pe campiile umede, narcisele galbene rasar inca de pe la jumatatea lunii martie. Dar pe pajistile montane ele infloresc abia in Aprilie, transformandu-se in pete de aur, adevarate covoare multicolore. Daca va indurati sa le adunati in buchete, nu le rupeti si frunzele, fiindca planta se hraneste prin ele. Astfel, vor rasari si in anul viitor. Mai curajos, marul se acopera de flori roz-albe inca din luna aprilie, fara sa se teama de ingheturi nesteptate, asa cum face ciresul. Tot acum infloreste in padure si paducelul, cel mai puternic tonic al inimii.

Luna aprilie marcheaza intoarcerea masiva a stolurilor de randunele, anuntata prin cateva stafete in luna martie. Cred ca toti cunoastem celebra expresie: “Cu o randunea nu se face primavara!”. Venirea lor inseamna sfarsitul frigului, pentru ca aceste pasari frumoase, cu coada in forma de furculita, se hranesc cu musculite si gaze care au nevoie de vreme buna. O credinta veche spune ca nu e bine sa stricam cuiburile de randunele, caci vom fi pedepsiti. Ele se reintorc intotdeauna la cuibul lor.

Vremea se incalzeste, iar apele ating temperaturi de 12-14 grade. In aceasta situatie, majoritatea speciilor de pesti incep sa depuna icre, panglici lungi, adezive, care se agata de vegetatia subacvatica. Totul se petrece in decursul periodei aprilie – iunie. Foarte prolifici, un peste, ca de exemplu bibanul, pot depune 200.000 de oua, desi el masoara doar 10-15 cm.

Apar ciupercile, dar nu va aventurati prea tare in lumea lor. Culegeti doar ciupercile pe care le cunoasteti bine. Culegeti-le proaspete, sanatoase si intregi. Inainte de a le pune in cos, curatati-le pe fiecare in parte de pamant, mucegai, fragmente vegetale etc.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: