Marţi, 31 August 2010 22:17

Vitamina A

Retinolul, forma dietară a vitaminei A, este importantă în vedere şi creşterea oaselor. Laptele şi ouăle conţin retinil esteri, în timp ce plantele (morcovi, spanac) conţin pro-vitamina A carotenoizi.

Vitamina A este folosită în producerea rodopsinei, pigmentul vizual utilizat la lumină redusă. Vitamina A este esenţială pentru funcţionarea corectă a celulelor epiteliale.

Vitamina A este esenţială pentru păstrarea intactă a ţesutului epitelial ca o barieră fizică împotriva infecţiilor. De asemenea, este implicată şi în menţinerea limfocitelor şi celulelor T sănătoase.  

Vitamina A afectează producerea hormonului uman de creștere.

 

vitamina a

Toate formele vitaminei A sunt folosite în cosmetică şi medicină, fiind aplicate pe piele, ca tratament de suprafaţă pentru acnee şi keratosis pilaris.

În cosmetică, derivaţii vitaminei A sunt utilizaţi drept aşa-numitele chimicale anti-îmbătrânire - vitamina A este absorbită prin piele şi creşte rata receptivităţii pielii şi dă o creştere temporară în colagen, astfel determinând o înfăţişare mai tânără.

 

În deficienţa de vitamina A, celulele secretoare de mucus sunt înlocuite de celule care produc keratină, ceea ce conduce la xleroză.

În deficienţe severe de vitamina A, lipsa glicoproteinei poate duce la ulcere corneale sau lichefiere.

Deficienţa de vitamina A este comună în ţările în curs de dezvoltare, dar rareori întâlnită în ţările dezvoltate. Aproximativ 250.000 până la 500.000 de copii subnutriţi din ţările în curs de dezvoltare orbesc în fiecare an din cauza deficienţei de vitamina A.

Deficienţa de vitamina A diminuează abilitatea de a combate infecţiile. În ţările în care copiii nu sunt imunizaţi, bolile infecţioase, precum pojarul, au rate de mortalitate mai ridicate.

Consumul excesiv de alcool distruge vitamina A, deşi un ficat solicitat poate fi mai susceptibil toxicităţii cu vitamina A. Persoanele care consumă cantităţi mari de alcool ar trebui să consulte un medic înainte să ia suplimente de vitamina A.

 

Supradoză de vitamina A

Simptomele intoxicaţiei cu vitamina A sunt: căderea părului, greaţă, vărsături, îngroşarea pielii, tulburări de vedere, erupţii cutanate, osteoporoză, menstruaţii neregulate, oboseală, dureri de cap şi mărirea ficatului.

Excesul de vitamina A a fost suspectat ca fiind contribuitor la apariţia osteoporozei.

Carotenoidul beta caroten a fost asociat cu o creştere în riscul cancerului pulmonar când a fost studiat într-un test de prevenire a cancerului pulmonar la bărbaţii fumători.

Deşi cazuri de toxicitate cu vitamina A au fost raportate la exploratorii arctici şi la unii consumatori de megadoze de vitamina A pe perioade lungi de timp, femeile însărcinate au nevoie de cantităţi mari de vitamina A, de preferinţă din surse naturale animale, precum ficat, unt nepasteurizat şi ulei de ficat de cod.


Related news items:
Newer news items: