Joi, 09 Iunie 2011 16:15

Bran

Statiunea Bran este situata in judetul Brasov, intr-un loc pitoresc, la 24 de km de Brasov pe DN 73, drum care uneste Brasovul de Campulung Muscel. Branul impreuna cu localitatile din jur este un punct de atractie pentru turistii romani si straini, leaganul turismului rural romanesc si ne incanta cu varietatea peisajelor si cu salbaticia reliefului

 

Amplasat la intrarea in culoarul Bran - Rucar, vechi drum comercial si strategic intre Tara Barsei si Tara Romaneasca, Bran este pretuit pentru frumusetile naturii inconjuratoare. Beneficiind de un cadru natural deosebit, apropierea muntilor Piatra Craiului si inconjurata de localitati unde se parteaza specificul traditional, statiunea climaterica si montana este locul ideal de petrecere a vacantei.

 

In anul 1367, Branul este consemnat pentru prima oara intr-un act de danie. In 1406, Branul este atestat ca posesiune a regelui Sigismund. Se spune ca la scurt timp, Sigismund a cedat Branul lui Mircea cel Batran, domnul Tarii Romanesti. Numele Branului era folosit in cele mai vechi documente romanesti sub forma de Turciu. Abia dupa 1474 apare forma actuala a denumirii romanesti - Bran. Prima mentiune documentara a celorlalte sate branene dateaza din anul 1729.

 

Dezvoltarea Branului a gravitat in jurul Castelului Bran, locul care a suscitat atata interes, socotindu-se ca aici ar fi lacasul vampirilor, locul unde a trait Vlad Tepes, supranumit Dracula. Multe legende sunt legate de Castelul Bran. Se spune ca acest castel a apartinut Contelui Dracula (Vlad Tepes), dar nu exista nici o dovada in acest sens. Vlad Tepes a locuit doar pentru un timp foarte scurt in castel si numai in calitate de oaspete. Aparitia romanului lui Bram Stoker in 1897 si filmele care au avut ca subiect vampirii si in special pe Dracula au facut acest loc foarte faimos si peste granitele tarii. Uneori, acest loc simbolizeaza Romania ca entitate, lucru nedrept, atata timp cat Romania are si altceva de aratat.

 

Cocotat pe o stanca uriasa, ca un necrutator strajer de veghe la trecerea din Tara Romaneasca spre Transilvania, Castelul Bran este un monument arhitectonic de o inestimabila valoare istorica si culturala. El a fost construit intre anii 1377-1382 si gazduieste un important muzeu de istorie si arta medievala, precum si un muzeu etnografic in aer liber.

 

In zona Bran se pot organiza itinerarii etnografice pentru prezentarea mestesugului traditional, prelucrarea lemnului, prelucrarea laptelui la stana, spalarea lanii in piua, tesutul la razboi dar si participarea la sarbatori traditionale: primavara - Impartitul laptelui; vara - Targul lui Pantelimon; toamna - Ravasitul oilor, cand coboara de la munte. Simon, Moeciu, Cheia, Fundata, Sirnea, localitati rurale din imediata apropiere sunt pastratoare de vechi traditii etnografice si folclorice, oferind la randul lor posibilitatea cunoasterii ospitalitatii poporului roman.

 

Trasee montane

Zona Bran, inconjurata de muntii Barsei, Bucegi, Ciucasului si Piatra Craiului, este parte componenta a unora dintre cele mai spectaculoase trasee montane turistice. Traseele montane si circuitele turistice ce trec prin zona Bran - Moeciu au diferite grade de complexitate, si necesita echipament montan adecvat.

 

·        BRAN – POIANA CLINCEA – SAUA DIN TIGANESTI  - CABANA OMU (marcaj banda rosie) 5 – 6 ore

·        BRAN – POIANA CIUBOTEI – VARFUL SCARA (2422 m) – CABANA OMU (marcaj triunghi galben)  6 – 7 ore

·        BRAN – VALEA GAURA – CABANA OMU (marcaj cruce rosie) 6 – 7 ore

·        PARAUL RECE – CHEILE RASNOVULUI (marcaj triunghi galben) 3 ore

·        PARAUL RECE – DEALUL CU MESTEACAN (marcaj cruce albastra) 3 ore

·        POIANA BRASOV – POIANA CRISTIAN – RASNOV (marcaj banda albastra) 3 – 4 ore, cu directii: - Poiana Cristian si spre Cabana Cheia

·        POIANA BRASOV – CABANA CHEIA (marcaj punct rosu) 3 – 4 ore

·        MOECIU DE SUS – POIANA GUTANU – SAUA BATRANA – HOTEL PESTERA (marcaj triunghi rosu) 7 – 8 ore

·        MOECIU DE SUS – VALEA PRAVALELE – SAUA STRUNGA – CABANA PADINA (marcaj cruce rosie) 6 – 7 ore

 

Cel mai frumos si cel mai salbatic munte din Carpatii Romanesti este Masivul Piatra-Craiului, rezervatie naturala si parc national. Se intinde de la marginea orasului Zarnesti pana la confluenta raurilor Dambovita si Dambovicioara. Relieful lui aminteste de zidurile catedralelor gotice; piatra calcaroasa pe care s-a dezvoltat se ingroasa ritmic, armonic, intr-o varietate coloristica spectaculoasa. Traseele de abrupt si creasta sunt cele mai accesibile in septembrie, cand ploile si vanturile sunt mai temperate. In octombrie si aprilie sunt interzise deoarece exista pericolul producerii avalanselor. Versantul vestic este unicul loc in lume unde creste garofita-Pietrei-Craiului - un monument al naturii, la fel ca si capra neagra si cocosul de munte.

 

Sporturi care se pot practica

·        alpinism (cel mai bun acces spre Bucegi) 

·        ski (Poiana Brasov, Bran, Predeal, Busteni, Cheile Gradistei) 

·        mountain bike

·        bunjee jumping - la cheile Rasnoavei (30 km de Moeciu) 

·        motocross

·        plimbari cu ATV-ul

 

Partii de schi

Pe langa partia Zanoaga, au fost inaugurate 2 partii de schi totalizand 6 ha teren schiabil in cele mai bune conditii. Partiile sunt dotate cu instalatie de transport pe cablu.

 

Denumirea partiei

Dificultate

Lungime

Diferenta nivel

Zapada artificiala

Nocturna

Zanoaga

mediu

650 m

145 m

Da

Da

Bran 1

usor

700

-

Nu

Nu

Bran 2

mediu

700

-

Nu

Da

 

Obiective turistice

·        Castelul Bran - cu o vechime de aproape sase secole, situat pe creasta unei stanci, Castelul Bran, supranumit si "Castelul lui Dracula" este cea mai populara atractie turistica din Romania. Legenda lui Dracula, cunoscuta in intreaga lume, se datoreaza lui Vlad Tepes. Acum gazduieste un important muzeu de istorie si arta medievala, precum si un muzeu etnografic in aer liber.

·       Cetatea Rasnov - impunatoare prin arhitectura sa, construita pe o stanca intre anii 1377 si 1382, Cetatea Rasnovului a functionat o mare perioada de timp ca punct vamal. In acelasi timp, Cetatea Rasnovului a avut atributii militare, suferind un numar impresionant de modificari in decursul timpului. Cetatea a fost construita in stil gotic, iar in momentul de fata este amenajata ca un muzeu de arta feudala (arme si mobilier de epoca, trofee de vanatoare, etc.). Datorita atmosferei medievale, si a stransei legaturi dintre Legenda lui Dracula si Cetatea Rasnov, turistii ce viziteaza aceste locuri incearca sa dezlege tainele lui Dracula.

·        Cetatea Oratii (Podul Dambovitei)

·        Capela "inima Reginei Maria" (Bran)

·        Hanul Bran

·       Muzeul satului Bran - are in administrare obiecte specifice zonei Bran. O parte dintre acestea sunt parte a tezaurului patrimoniului cultural national, totalitatea exponatelor reusind astfel sa zugraveasca o imagine realista a castelului Bran din evul mediu.

·        Vama Medievala Bran - muzeu intemeiat in 1987 care pastreaza vie imaginea Branului ca un important punct vamal si ofera vizitatorului o descriere a comertului din evul mediu.

·        Manastirea din localitatea Aninoasa - fost ctitorita in 1677. Manastirea Aninoasa este unica in zona, arhitectura sa imbinand elemente specifice unei cetati fortificate cu caracteristicile unui lacas de cult.

·        Mausoleul de la Mateiasi - situat la 12 km de Rucar pe drumul catre Bran in comuna Valea Mare - Pravăţ, mausoleul de la Mateiasi a fost construit in memoria eroilor romani cazuti in Razboiul de Intregire Nationala dintre anii 1916-1918. In apropierea se afla muzeu unde sunt expuse marturii ale luptelor care au avut loc in Primul Razboi Mondial.

·        Parcul National Piatra Craiului

·        Cheile Moeciului

·        Cascada Urlatoarei

·        Pestera Dambovicioarei

·        Pestera cu lilieci (satul Pestera)

·        Pestera Gaura Sbarcioarei

·        Moara Dracului

·        Avenul din Grindu (Funduri)

·        Cheile Gradistei

·        Lacul Vidraru (spre Pitesti)

·        Masivul Iezer-Papusa (Rucar)

·        Barajul Pecineagu

·        Prapastiile Zarnestilor (defileu natural cu pereti de 200 m inaltime)

·        Varful Omu si Cabana Omu (2505 m)

 

Cazare

http://www.turistinfo.ro/bran/cazare-hoteluri-vile-pensiuni-bran.html

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: