Interferente.ro Descopera Geografie Scurta istorie pentru orasul Braila

Sâmbătă, 06 Iulie 2013 11:21

Scurta istorie pentru orasul Braila

 

Braila este atestata documentar in anul 1368, prin documentul emis de Domnitorul Vlaicu Voda, prin care inlesnea vamal trecerea libera a marfurilor negustorilor brasoveni pe drumul comercial al Brailei.

 

In zona Brailei si-au interferat interesele domnitorii Vlad Tepes, Stefan cel Mare, Ioan Voda cel Cumplit. Aceeasi zona a fost un focar de confruntare intre trupele tariste, turcesti si austriece.

 

Braila, devenita raia turceasca la 1540, este eliberata in 1829 si cunoaste o rapida dezvoltare moderna. Strazile ei pornesc in evantai, de la Dunare catre Dunare, fiind unul dintre putinele orase din lume cu aceasta forma.

 

In timpul Razboiului de Independenta din 1877-1878, de la Braila s-a tras primul foc impotriva flotei turcesti stationata pe bratul vechi al Dunarii. Cu acest prilej a fost scufundat vasul amiral al flotei turcesti.

 

La Braila, miscarea muncitoreasca s-a dezvoltat foarte de timpuriu, greva ciurarilor din portul Brailei din 1868 fiind prima miscare muncitoreasca din tara.

 

In acest oras de la Dunare s-a desfasurat o bogata miscare sindicala. Stefan Gheorghiu si Panait Istrati au fost principalii promotori ai evolutiei constiintei de clasa muncitoresti la Braila.

 

In primul razboi mondial, brailenii au organizat o puternica rezistenta fata de ocupantul german. Erou al acestui moment este comisarul Alexandru Popovici, care ajutat si de cativa copii purta mesaje catre trupele romanesti din Moldova. Prins, a fost judecat de un tribunal militar german si condamnat la moarte prin impuscare.

 

Brailenii au participat la actul insurectional de la 23 august 1944 prin rezervistii care erau masati in Dobrogea si care au eliberat teritorii importante in zona Muntilor Macin si zona Brailei.

Acesta e un scurt istoric pentru orasul Braila, orasul de la Dunare.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: