Interferente.ro Descopera Curiozitati Din istoricul sarii

Luni, 22 Mai 2017 00:11

Din istoricul sarii

Din istoricul sariiPrimele marturii scrise asupra utilizarii sarii in alimentatie le avem de la egipteni, care, cu 5000 de ani in urma, o intrebuintau la conservarea carnurilor. Mai tarziu, grecii au folosit-o la prelucrarea pestelui sarat, iar dacii la prepararea branzeturilor foarte sarate. In antichitate, sarea se obtinea cu multa greutate, romanii utilizand-o ca moneda de schimb. De altfel, si astazi in Africa sunt numeroase zone in care o strachina de sare valoreaza cat doua de grau. Ca moneda de schimb, sarea a fost folosita multa vreme si in Africa, Asia Centrala, America Centrala si cea de Nord.

Potrivit unor calcule, rezulta ca numai in apa oceanelor se afla o cantitate de peste 22.000.000 km³ de sare. Pentru scoarta terestra nu s-a reusit inca o asemenea evaluare. Acolo unde a existat o preocupare au fost obtinute cifre fantastice. Asa, de exemplu, in China, in apropiere de Xizang (Tibet), au fost descoperite importante zacaminte, care putea acoperi necesarul pentru intreaga populatie a planetei noastre, pentru cel putin 10.000 de ani. La noi in tara, masivul Slanic Prahovaa reprezintat, la un moment dat, o rezerva de sare de aproximativ 10.000.000 de tone. In multe locuri ale Terrei se afla munti intregi de sare, cel mai mare dintre ei fiind considerat Muntele Cardone din Spania, al carui continut a fost estimat la circa 500.000.000 de tone. In unele regiuni ale planetei noastre, sarea se afla in cantitati atat de mari, incat casele sunt construite in intregime din sare. Cat priveste extractia sarii, din cele mai vechi timpuri, fenicienii, grecii, ca, de altfel, si alte popoare ale antichitatii o extrageau din apa marii, prin evaporare, cu ajutorul caldurii solare. Potrivit celor relatate de catre Dioscoride, botanist si medic grec, care a trait in secolul I e.n., cele mai vestite locuri din antichitate legate de exploatarea de sare din apa marii se aflau in insulele Cipru si in Sicilia. Aceasta metoda empirica de extragere a sarii se utilizeaza prin Italia, Grecia, pe coastele Africii de Nord si de Vest etc. Procedee mai noi au fost aplicate pe scara industriala in Kuweit, obtinandu-se sarea concomitent cu apa potabila, prin folosirea energiei electrice.

Dacii faceau un comert intens de sare. Potrivit afirmatiilor facute de istoricul grec Herodot, cea mai mare cantitate de sare este obtinuta de daci din perimetrul actualei localitati Ocna Muresului. Cum era de asteptat, si aceasta bogatie a constituit o irezistibila atractie pentru Roma, care, intensifixand extractia, a organizat transportul pretiosului mineral in intregul imperiu. De altfel, exemplul Romei avea sa fie urmat si de catre Imperiul otoman, pentru care tarile romane au fost sute de ani principalul producator si exportator de sare.