Interferente.ro Descopera Civilizatii Mars Ares zeul razboiului

Sâmbătă, 10 Octombrie 2015 00:51

Mars - Ares - zeul razboiului

Mars Ares zeul razboiuluiMars (Mavors) sau Marte e unul dintre zeii cei mai cunoscuti ai romanilor. E tatal lui Romulus si Remus si e dintre putinii zei care s-au tinut mai la o parte de influentele straine.

El joaca un rol foarte important in cultul razboinicei si salbaticei Italii. Denumirile, evident, difera la romani si greci. Vorbim despre Mars – zeul razboiului la romani si Ares – zeul razboiului la greci.

La inceput era zeu al padurilor si al primaverii. Lui Mars, ca zeu al primaverii, ii era consacrata luna martie si aceile primaveri sacre (Ver sacrum), care a avut o mare importanta istorica la romani. In razboaie grele, epidemii si alte nenorociri, romanii aveau obiceiul sa consacre de mai inainte zeului Mars toate produsele primaverii viitoare: oameni, animale si fructe. Cand venea primavara, se sacrificau turmele si fructele, dar copiii erau lasati sa creasca si, cand se faceau mari, trebuiau sa iasa din tara ca si consacrati divinitatii. Atunci era pentru ei ocazia sa mearga sa cucereasca o noua patrie sub protectia lui Mars si sub conducerea animalelor sale sacre.

Mai tarziu, Mars a pierdut atributiunile sale primitive si a devenit zeu exclusiv al razboiului. Sub numele de Mars Gradivus era protectorul armatelor in mars, era invocat in momentul luptelor, iar dupa victorie i se faceau sacrificii.

Souvetaurilia erau ofrandele placute lui. Sacrificiul consta dintr-un porc, o oaie si un taur.

Zeul Mars, gratie gusturilor razboinice ale romanilor, gratie ceremoniilor ce se celebrau in onoarea victoriilor, gratie formalitatilor religioase ce se indeplineau pe campul de lupta, a ajuns sa aiba o foarte mare importanta. Era invocat la inceputul razboaielor, i se aduceau numeroase sacrifiii pe campul de bataie, in numele sau se distribuiau recompensele militare, i se consacrau prazi si arme, etc.

El devine zeul exercitiilor militare, zeul soldatilor si al gladiatorilor. Sub numele de Mars Campestris, e zeul jocurilor razboinice si al luptelor din campul lui Marte (Campus Martius).

Cultul sau era celebrat de un colegiu de preoti numiti Salii. Sarbatorile ce se celebrau in onoarea lui erau cele mai populare din Roma.

Conservat pios sub republica, cultul acestui zeu a fost obiectul particular al grijilor lui Cezar. El a dorit sa ridice zeului protector al Romei un templu luxos, dar moartea l-a impiedicat. Dorinta i-a satisfacut-o August, care a creat un nou cult al lui Mars (Mars ultor).

Dupa influenta greaca Mars a fost identificat cu Ares si devine fiu al lui Jupiter si al Junonei.

De Mars trebuie sa apropiem pe vechiul zeu Quirinus al carui sanctuar se gasea pe Quirinal. Cann regele legendar al Romei, Romulus, a fost divinizat, i s-a dat si lui numele de Quirinus si s-a identificat cu zeul sabin.

In jurul lui Mars se grupau la romani mai multe divinitati alegorice, care n-aveau legende, dar erau foarte mult adorate:

· Victoria, careia romanii ii dedicasera mai multe temple cu ocazia deselor lor victorii;

· Bellona, zeita razboiului, care avea un templu afara din oras, unde tinea sedinte senatul, cand trata cu solii propoarelor straine, care nu trebuiau sa intre in oras. Ea era socotita cand femeie, cand sora a lui Mars. Aceasta zeita trebuie deosebita de Bellonna asiatica.

· Pavor (frica) si Pallor (manifestarea exterioara a fricii);

· Honos si Virtus, onoarea si curajul, doua divinitati, pe care le gasim totdeauna reunite – una este recompensa celeilalte.

· Pax, zeita pacii, al carei cult n-a fost organizat la Roma decat de August, dupa pacificarea generala a lumii romane;

· Securitas, siguranta, zeita protectoare a poporului roman, etc.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: