Interferente.ro Descopera Civilizatii Divinitatile fluviilor si izvoarelor

Miercuri, 25 Martie 2015 01:04

Divinitatile fluviilor si izvoarelor

Divinitatile fluviilor si izvoarelorDivinitatile marine n-au fost de la inceput in mare voga la romani, insa cultul fluviilor si al izvoarelor a fost de timpuriu foarte raspandit in Italia.

Influenta binefacatoare a fluviilor, a raurilor, a izvoarelor asupra vegetatiei, asupra oamenilor si animalelor a izbit de la inceput imaginatia popoarelor italice.

Zeul binefacator al izvoarelor era la romani Fons sau Fontus, fiul lui Janus. In onoarea lui se celebra de catre romani o sarbatoare in luna octombrie cand se aruncau coroane in izvoare si se ornau fantanile.

Zeita izvoarelor era Juterna, pe care Vergilius o face in Eneida sora lui Turnus.

Pretutindeni, unde aparea o apa de la natura, se recunostea o divinitate, ce trebuia adorata. De aceea cand se facea un pod peste o apa sau i se schimba cursul, trebuiau sa se faca mari sacrificii si rugaciuni. Erau la romani ape in care navigatia era chiar interzisa.

Dintre toate zeitatile fluviilor, cel mai onorat era la romani Tibriul (Tiberis). In rugaciuni se numea si Pater Tiberinus. La romani era traditie, ca de exemplu Rhea Sylvia, dupa ce a nascut pe Romulus si Remus, ca pedeapsa a fost aruncata in Tibru si fluviul a primit-o ca sotie a sa. Afara de Tibru se mai mentionau in rugaciuni multi din micii sai afluenti.

Mai erau onorate la romani si numeroasele ape termale si medicinale foarte raspandite si vizitate in Italia. Pretutindeni, unde se exercita asupra apelor o influenta vulcanica, precum si unde s eobservau vapori de sulf, se invoca zeita Mefilis, o veche divinitate italica. Izvoarele sulfuroase din Sicilia aveau si ele divinitatile lor numite Palici, genii ale izvoarelor vulcanice, al caror templu foarte venerat servea ca loc de azil al sclavilor fugari si a fost centrul unde s-a organizat marele razboi al sclavilor la 133 i.Hr.

Baile de apa calda erau in general consacrate dupa moda greaca lui Hercule.

Ca zeitati ale apelor se socoteau si Nimfele (Nymphae). Aceste divinitati au fost si ele imprumutate de la greci, unde cultul lor era foarte raspandit si erua adorate ca divinitati ale apelor, muntilor, arborilor etc.

La romani erau adorate mai ales ca divinitati ale apelor. Cultul lor s-a dezvoltat in jurul izvoarelor termale. Aici li se consacrau mici monumente numite Nymphea. Cea mai renumita dintre nimfe era Egeria, foarte cunoscuta pentru sfaturile care se zice ca le-a dat regelui Numa.

Oceanus era socotit ca tata al tuturor izvoarelor, el insusi fiind inchipuit ca un mare fluviu ce inconjoara pamantul.