Interferente.ro Cultura Personalitati Antonie van Leeuwenhoek intemeietorul histologiei protistologiei si microbiologiei

Joi, 12 Noiembrie 2015 16:18

Antonie van Leeuwenhoek - intemeietorul histologiei, protistologiei si microbiologiei

Antonie van Leeuwenhoek intemeietorul histologiei protistologiei si microbiologieiMarele naturalist olandez Antonie van Leeuwenhoek s-a nascut la Delft, in anul 1632, si a murit in anul 1723, in acelasi oras. Indeletnicindu-se inca din tinerete cu mestesugul de slefuire a lentilelor, Antonie van Leeuwenhoek isi construieste unul din primele microscoape, care avea o putere de marire de 150-200 de ori.

Microscopul sau, de o constructie foarte simpla, il ajuta sa intre intr-o lume necunoscuta. El este primul care a vazut un organism microscopic unicelular. Iata ce spunea el cu ocazia studierii unei picaturi de apa la microscop: “Animaliculele microscopice pe care le-am vazut erau atat de multe, incat, conform judecatii mele, trebuie sa spun ca pare de necrezut sa fi existat atatea intr-o singura picatura de apa”.

In opozitie cu fratele sau Swammerdam, care a fost un mistic convins pana la sfarsitul vietii sale, Leeuwenhoek se ridica permanent impotriva misticismului si superstitiilor declarand ca: “Ma straduiesc sa smulg lumea din puterea superstitiilor si sa o indrept pe calea cunoasterii si adevarului”.

In lunga sa viata, perfectionandu-si mereu microscoapele sale, reuseste sa cerceteze structura si organizarea diferitelor organe sau organisme din lumea animala si vegetala.

In ciuda faptului ca a trait intr-un mediu neacademic, el a fost ales membru al Societatii regale din Londra si al Academiei Franceze de Stiinte. A lasat ca mostenire Societatii regale din Londra peste 400 de microscoape si lupe executate de el in timpul vietii sale. Leeuwenhoek intotdeauna a aratat cu placere vizitatorilor sai “animaliculele” din lumea misterioasa vazuta prin lentiele microscopului.

Principala sa lucrare, intitulata “Arcana naturae ope microscopiorum detecta” (Tainele naturii descoperite cu ajutorul microscoapelor), aparuta in anul 1724, cuprinde o sinteza a observatiilor sale din diferite domenii, majoritatea reprezentand descoperiri de mare insemnatate pentru stiintele biologice.

In aceasta opera capitala, Leeuwenhoek descrie granulele de amidon, globulele rosii din sange, muscuatura la purice, paduche, tantar, structura miocardului, aparatul bucal la tantar, organele genitale si metamorfoza la broasca, pertenogeneza la afide, ochii compusi de la insecte, capilarele sanguine, diferite microorganisme, spermatozoizii.

Prin studiile sale microscopice, Leeuwenhoek pune de fapt bazele unei noi stiinte – histologia. El descopera pentru prima data diferite grupe de microorganisme, punand bazele protistologiei si microbiologiei.

Analizand cu atentie organismele din apa, descrie infuzori, rotiferi, diferite alge monocelulare si coloniale, animale flagelate etc. Cu ajutorul microscopului sau reuseste sa observe lumea bacteriilor, analizand mucusul recoltat din cavitatea bucala a omului.

O ultima descoperire a marelui savant este observarea si descrierea spermatozoizilor la om si apoi la o serie de animale ca: iepure, caine, cocos, peste, stridie, purice si libelule.

Odata cu descoperirea spermatozoizilor, Leeuwenhoek sustine ca in procesul fecundatiei, rolul principal ii revine spermatozoidului, iar ovulul are doar un rol nutritiv.

A. von Leeuwenhoek a fost nu numai un microscopist, dar si unul din cei mai insemnati naturalisti ai secolului al XVII-lea.