Interferente.ro Descopera Curiozitati Halloween in jurul lumii

Vineri, 15 Octombrie 2010 00:12

Halloween - in jurul lumii

 

Fiind una dintre cele mai vechi sarbatori din lume, Halloween-ul este sarbatorit astazi in foarte multe tari de pe glob, dar in America de Nord si Canada isi mentine cel mai inalt nivel de popularitate. In fiecare an, 65% dintre americani isi decoreaza casele si birourile pentru Halloween. Procentul este depasit doar de decoratiunile facute cu ocazia Craciunului. Halloween-ul este sarbatoarea in care sunt vandute cele mai multe bomboane si este a doua sarbatoare dupa Craciun ca volum al vanzarilor globale.

 

Austria

In Austria, unele persoane lasa paine, apa si lumina aprinsa pe masa inainte de a merge la culcare in noaptea de Halloween. Motivul pentru care fac acest lucru este acela ca ei considera ca aceste elemente ar trimite inapoi in pamant suflete moarte care ies in aceasta noapte cu energii cosmice puternice.

 

Belgia

Belgienii cred ca daca iti apare pisica neagra in cale sau iti intra in casa, e semn de ghinion. Ca o particularitate a belgienilor in ceea ce priveste sarbatoarea de Halloween este faptul ca aprind lumanari in memoria rudelor moarte.

 

Canada

Sarbatorea moderna a Halloween-ului in Canada a inceput odata cu sosirea imigrantilor scotieni si irlandezi in 1800. Sunt sculptati dovleci, iar festivitatile includ petreceri, decorarea caselor cu dovleci sau porumb.

 

China

In China, Halloween-ul este cunoscut sub numele de Teng Chieh. Alimente si apa sunt puse in fata fotografiilor celor trecuti in nefiinta. De asemenea, sunt aprinse felinare si lumanari pentru a lumina calea spiritelor care colinda pamantul in noaptea de Halloween. In templele Buddhiste sunt confectionate barcute, unele de dimeniuni mari, si sunt arse in seara de Halloween. Scopul acestui obicei este dublu: ca o comemorare a celor morti si in scopul de a elibera spiritele “ratacitoare” pentru ca acestea sa poata urca astfel la cer. Spiritele “ratacitoare” sunt spiritele celor care au murit ca urmare a unor accidente sau innecati, si al caror corpuri nu au fost gasite si ingropate. Prezenta spiritelor “ratacitoare” printre cei vii este considerata de catre chinezi a fi periculoasa. Astfel, in templele Buddhiste sunt formate grupuri care organizeaza ceremonii pentru spiritele “ratacitoare”, care implica si iluminarea cu felinare. Calugarii sunt invitati sa recite versuri sacre si sa faca ofrande de fructe acestor spirite.

 

Cehoslovacia

In Cehoslovacia, in noaptea de Halloween scaunele sunt plasate la gura sobei. Trebuie pus cate un scaun pentru fiecare membru al familiei aflat in viata si cate un scaun pentru cei care au trecut in eternitate.

 

Anglia

La un moment dat, copiii englezi au facut sculpturi din sfecle mari, pe care a fost cioplit un design la alegerea fiecaruia. Apoi, acestia transportau sculptura pe strazi, cantand, batand la usi si cerand bani. In unele zone rurale, aceste sculpturi iluminate au fost folosite in scopul de a proteja casele de spiritele care cutreierau in noaptea de Halloween. Un alt obicei a fost acela de a arunca obiecte, cum ar fi pietre, legume si fructe cu coaja lemnoasa intr-un foc de tabara ca sa sperie spiritele. Aceste sacrificii simbolice au fost de asemenea folosite si ca “atragatoare de noroc”. In cazul in care o pietricica aruncata in flacari in timpul noptii nu mai era gasita dimineata, se credea ca persoana care a aruncat pietricica nu va mai supravietui inca un an. Daca nucile aruncate in foc de doi tineri indragostiti explodau, asta insemna ca acestia vor avea o casnicie agitata. Cea mai mare parte a acestor ceremonii pentru sarbatorirea Halloween-ului au incetat odata cu raspandirea Reformei protestante a lui Martin Luther King. Deoarece adeptii noii religii nu credeau in Vietile Sfintilor, nu mai exista nici un motiv pentru care sa sarbatoreasca ajunul Zilei Tuturor Sfintilor. Cu toate acestea, in ultimii ani, obiceiul “trick or treating”, impreuna cu imbracarea de costume, si mersul de la usa la usa, a devenit o distractie destul de populara printre copii.

 

Franta

Spre deosebire de alte natiuni din lume, francezii nu sarbatoresc Halloween-ul in scopul de a onora memoria stramosilor morti. Ei il considera un americanism si a fost practic necunoscut in tara pana in jurul anului 1996.

 

Germania

In Germania, oamenii ascund cutitele in noaptea de Halloween. Motivul pentru care fac acest lucru este acela de a nu risca sa fie raniti de spiritele care bantuie pamantul in acea noapte.

 

Hong-Kong

Celebrarea Halloween-ului in Hong-Kong este cunoscuta sub numele de “Yue Lan” (Festivalul fantomelor infometate), si este un moment in care se crede ca spiritele cutreiera lumea pentru 24 de ore. Unii oameni ard poze cu fructe sau bani in aceasta noapte, crezand ca aceste imagini vor ajunge in lumea spritelor si vor aduce confort fantomelor.

 

 

Irlanda

In Irlanda, considerat locul de nastere al Halloween-ului, traditia este inca sarbatorita la fel de mult ca in Statele Unite. In zonele rurale, focuri de tabara sunt aprinse in aceste zile ale celtilor. Copiii costumati umbla in cartierele lor pentru a primi bomboane si fructe. Dupa vizita, marea majoritatea a oamenilor participa la petreceri cu vecinii sau prietenii. La aceste petreceri, sunt jucate multe jocuri, inclusiv “prinde marul”, in care un mar este legat cu ata de un copac sau usa si jucatorii trebuie sa incerce sa ia o muscatura din marul suspendat. De asemenea, se mai organizeaza vanatori de comori (comorile fiind dulciuri sau produse de patiserie). Irlandezii mai joaca si un joc in care cartile sunt puse cu fata in jos pe masa cu dulciuri sau monede sub ele. Cand un copil alege o carte, acesta primeste si ceea ce se gaseste sub carte. O mancare traditionala pentru seara de Halloween este numita “barnbrack”. Acesta este un tip de prajitura care poate fi facut acasa sau cumparat de la magazin. In aceasta prajitura sunt puse “cadouri”, si se spune ca aceste “cadouri” pot prezice viitorul celui care le gaseste. In cazul in care premiul este un inel, acea persoana se va casatori curand si daca va gasi o bucatica de pai anul viitor va fi unul prosper. Copii se joaca si fac farse in aceasta seara, ei bat la usile vecinilor, si apoi fug cand usa este deschisa.

 

Japonia

Japonezii sarbatoresc festivalul “Marsuri” sau “Urabon”, care este similar cu festivitatile de Halloween, in sensul ca este dedicat spiritelor stramosilor. Se pregateste mancare speciala si sunt atarnate peste tot felinare rosii. Se aprind lumanari care se pun apoi in felinare urmand ca astea sa fie puse sa pluteasca pe rauri sau mari. Pe timpul festivalului, in fiecare noapte, este aprins un foc, pentru a arata stramosilor unde isi pot gasi familia. Acest festival este unul dintre principalele ocazii de-a lungul anului japonez cand japonezii cred ca mortii se intorc la locul lor de nastere. Pietrele memoriale sunt curatate, si impodobite. Acest festival este sarbatorit de japonezi in lunile iulie sau august.

 

Coreea

In Coreea, festivalul similar Halloween-ului este cunoscut sub numele de “Chuseok” si are loc in luna august. Acesta e un moment in care familiile multumesc stramosilor lor pentru roadele muncii lor. Familia trebuie sa acorde respect acestor stramosi, vizitand mormintele acestora si facand ofrande de orez si fructe.

 

 

Mexic, America Latina si Spania

Printre natiunele vorbitoare de spaniola, Halloween-ul este cunoscut sub numele de “El Dia de los Muertos - ziua mortilor”. Este un moment in care cei vii isi amintesc de membrii familiei si prietenii care au murit. Comemorata oficial pe 2 noiembrie (“Ziua tuturor sufletelor”), celebrarea de trei zile de fapt, incepe in seara zilei de 31 octombrie. Comerorarea are loc pentru a celebra memoria celor morti, care se crede ca se intorc in casele lor in aceste zile. Astfel, se realizeaza in fiecare casa un altar decorat cu bomboane, flori, fotografii, apa proaspata, mancarurile si bauturile preferate ale celui trecut in nefiinta. Foarte frecvent este lasat si un lichean si un prosop, pentru ca spiritul sa se poata spala inainte de a se ospata. Lumanari cu tamaie sunt aprinse pentru a ajuta sufletele sa gaseasca drumul spre casa. Rudele, de asemenea, curata si ingrijesc mormintele, smulg buruienile, fac reparatii si eventuale picturi. Mormintele sunt apoi impodobite cu flori, coroane sau fanione de hartie. Pe 2 noiembrie rudele se aduna la un picnic si isi amintesc de cei morti. Unele dintre aceste intalniri pot include si tequilla si bande de mariachi. In Mexic, in timpul toamnei, nenumarati fluturi revin. Exista si o credinta azteca care spune ca acesti fluturi poarta spiritele stramosilor morti.

 

Suedia

In Suedia, Halloween-ul este cunoscut sub numele de “Alla Helgons Dag” si este sarbatorit din 31 octombrie pana pe 06 noiembrie. Vineri, inainte de Ziua tuturor sfintilor, este zi scurta la universtitate iar pentru scolarii de varsta mica este o zi de vacanta.

 

 

Citeste si:

Halloween - planse de colorat 

Halloween - poezii in limba engleza

 

Surse si Adrese Web Utile

http://ro.wikipedia.org/wiki/Halloween

http://www.novareinna.com/

 

 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: