Interferente.ro Descopera Istorie Ziua Mondiala Anti SIDA 1 decembrie

Luni, 29 Noiembrie 2010 20:12

Ziua Mondiala Anti SIDA - 1 decembrie

 

Data de 1 Decembrie a fost stabilita drept Ziua Internationala Anti SIDA, iar actiunile intreprinse de cei implicati in lupta impotriva acestei maladii au scopul de a comemora victimele SIDA si de a trage un semnal de alarma asupra pericolului generat de virusul HIV.

 

Semnificatia zilei de 1 decembrie

1 Decembrie este o zi cu dubla semnificatie. Pentru romani este Ziua Nationala, iar pentru restul lumii este Ziua Mondiala de Lupta Impotriva HIV - SIDA. Ziua Mondiala de lupta impotriva SIDA a fost marcata inca din 1988 de catre Organizatia Natiunilor Unite (ONU).

 

Ce este HIV? Ce este SIDA?

HIV este virusul imunodeficientei umane (in limba engleza: Human Immunodeficiency Virus - Virusul Imunodeficientei Umane - virusul HIV). HIV a fost descoperit in 1983, iar in 1984 s-a confirmat ca este cauza a bolii denumite de francezi SIDA, denumire utilizata si in limba romana. Infectia cu HIV este ireversibila, se poate doar intarzia aparitia bolii prin administrare de medicamente.

SIDA (Sindromul Imunodeficientei Dobandite) este o afectiune a sistemului imunitar, caracterizata prin infectii oportuniste, neoplasme, disfunctii neurologice, etc. Acronimul SIDA provine din limba franceza - Syndrome d’Immuno-Deficience Acquis. Pe plan mondial se mai foloseste si acronimul AIDS, provenit din limba engleza - Acquired Immune Deficiency Syndrome.

SIDA este stadiul avansat al infectiei cu HIV, caracterizat de un ansamblu de semne si simptome ale bolilor care apar pe fondul distrugerii sistemului imunitar al persoanei infectate.

Statistici

In prezent, conform unei statistici UNAIDS publicata in iulie 2008, in lume se inregistrau, la sfarsitul anului 2007, 33 milioane persoane afectate de HIV/SIDA, dintre care 2 milioane sunt copii. Aproximativ jumatate din totalul persoanelor infectate cu HIV au contactat virusul inainte de varsta de 25 ani si au murit de SIDA inainte de a implini 35 ani. Pe plan mondial numarul persoanelor infectate cu HIV se apreciaza ca fiind de 1% in grupa de varsta 15-45 de ani.

In zona central si est-europeana, Romania este tara cu cel mai mare numar de bolnavi de SIDA. Numarul total al pacientilor romani cu HIV/SIDA in viata este de 10.145 potrivit datelor statistice ale Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals".

 

Simbol

Fundita rosie este simbolul luptei impotriva SIDA, simbolul international al solidaritatii fata de persoanele infectate sau afectate de HIV/SIDA. Purtarea acestei fundite rosii este o dovada de iubire, o dovada ca iti pasa si ca nu vei mari numarul celor afectati de HIV/SIDA cu inca unul. Culoarea rosie semnifica sangele, iar forma panglicii reprezinta infinitul care a fost intrerupt. Fundita se poarta precum un “V” intors invers, insa in ziua cand se va descoperi un remediu acest “V” va insemna “victorie”.

 

Informatii

HIV este un virus cu actiune lenta. HIV ataca celule ale sistemului nervos, precum si celule foarte importante ale sistemului imunitar, printre care si limfocitele T helper (T4), pe care le paraziteaza, afectandu-le functionarea si ducand la distrugerea lor inainte de vreme, astfel incat, in timp, apare un deficit de celule si scade imunitatea. Evolutia infectiei acopera, in medie, o perioada de peste 10 ani.

SIDA nu se vindeca. Nu exista vaccin, iar tratamentul nu asigura decat cresterea calitatii vietii si prelungirea anilor de supravietuire. In spatele fiecarui caz diagnosticat exista 15 nediagnosticate si fiecare poate transmite virusul.

 

Serviciul HelpLine

SIDA HelpLine - 0 800 800 033 - un serviciu telefonic al ARAS - Asociatia Romana Anti SIDA - cu apel gratuit in reteaua Romtelecom

Ofera ...  

- informatii despre caile de transmitere a HIV;

- metode de reducere a riscului de infectare cu HIV;

- informatii despre drepturile persoanelor infectate cu HIV;

- indrumari catre servicii medicale, sociale, juridice.

 

Actiunile desfasurate in aceasta zi - 1 decembrie - au rolul de a comemora victimele SIDA si de a atrage atentia asupra acestei boli, iar fundita rosie este simbolul sperantei, al solidaritatii si omagiul adus tuturor celor care au fost atinsi de HIV/SIDA.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: