Interferente.ro Descopera Civilizatii Zeii infernului la romani

Sâmbătă, 14 Martie 2015 01:30

Zeii infernului la romani

Zeii infernului la romaniLa romani zeii infernului erau Dis Pater sau Platus si Orcus.

Dis Pater (dis – forma scurta in loc de dives bogat) pare a fi o veche divinitate indigena. Ca si Pluton al grecilor era zeul bogat prin excelenta, acel al carui imperiu e cel mai vast si creste fara incetare, caci nu paote sa se micsoreze. Unii explica bogatia zeului prin faptul ca in interiorul pamantului sunt bogatiile minerale, aur, argint, etc. pe car ele daruia oamenilor. El e stapanul regatului mortilor. Mai tarziu, numele de Dis Pater a fost substituit de Pluton, divinitate similara importata din Grecia. Pluton nu e decat divinitatea cu acelasi nume al grecilor, caci ei aveau doua nume pentru zeul infernului: Pluton si Hades.

Orcus e zeul mortii propriu zis.

Romanii au imprumutat de la greci toate legendele mitologice privitoare la infern si la zeii sai.

Pluton e fratele lui Jupiter si la impartirea universului a dobandit infernul. Sotia sa era Porserpina, fiica zeitei Ceres. Puterea lui era grozava in imperiul mortilor. Cine calca peste pragul imparatiei sale, nu se mai intorcea in lumea celor vii. Domeniul lui Pluton sau infernul se credea ca este un locas in centrul pamantului.

In infern se putea patrunde prin diferite cai. De exemplu prin prapastii adanci, prin lacuri, prin crapaturile stancilor, etc.

Enea a patruns in infern pe ma marginea lacului Avern.

Infernul era udat de mai multe fluvii si trecerea acestora se facea cu ajutorul unui luntras numit Charon. Mai principale dintre aceste ape era Styxul, care ocolea de noau ori infernul si juramantul cel mai mare, ce-l faceau zeii, era pe apele Styxului.

La poarta infernului pazea un caine cu trei capete, numit Cerberus care lasa pe oricine sa intre, dar nu-l mai lasa sa plece.

Sufletele ajunse in infern erau supuse judecatii. Minos, Eacus si Rhadamanthus erau judecatorii. Cei buni mergeau in campiile Elysee (Elysium), unde duceau o viata fericita. Cei rai mergeau in Tartar (Tartara vel Tartarus), unde erau chinuiti. Aceste credinte le-au avut romanii dupa influenta greaca.

Alte divinitati ale infernului mai erau: Furiile (Furiae vel Dirae), care razbunau crimele; Moartea (Mors vel Lethum), fiica a noptii si a somnului etc. Furiile erau reprezentate cu aripi, parul incolacit cu serpi, iar in maini cu o torta si un bici pentru a pedepsi pe culpabil.